Кантарджиев: Милите ми колеги протестират, но аз моля за малко успокоение

OFFNews 09 юни 2021 в 09:19 14999 1

"Беше ми предоставена възможността да видя колко хора ме уважават в страната и колко хора държат на мен и ме обичат. Много приятно съм изненадан от института. Милите ми колеги протестират сега, аз ги моля за малко успокоение, за да не се отрази зле на тях и на института".

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести за освобождаването му и за протестите в негова подкрепа. 

"Тъй като не ми дадоха възможност да се сбогувам с тях, искам да им благодаря. Ръководих най-добрия колектив - 9 години се готвихме, а последната година Центърът показа на какво е способен", посочи той. 

За назначения на поста му досегашен зам.-директор проф. Ива Христова Кантарджиев каза, че са работили добре: "Каквото съм могъл от опита, съм предал. Мога да ви кажа, че в нейно лице имам достоен заместник. Тя държи на института".

По думите му най-опасното е, когато се правят промени от някой, който е за кратко, но си е внушил, че е за дълго. "Така, както същите тези преди 20 години направиха здравеопазването по свой модел. Вие доволни ли сте от системата на нашето здравеопазване? Аз, като лекар и гражданин, не съм доволен", допълни проф. Кантарджиев. 

Стана ясно и, че той чака да му се обади проф. Христова, за да й даде печата и важни документи. "Желанието на министъра беше да освободя поста в понеделник, но тъй като малко се забавих в канцеларията, стана вторник. Всеки понеделник имаме директорски съвет - дойде секретарката и каза, че министърът иска да се срещне с мен и проф. Христова. Отидохме и говорихме 10 минути, за да види министърът колко са болни и здрави. Когато останахме двамата, той ми каза, че съм за пенсиониране. Благодарих му, че няма да го науча от медиите", обясни още бившият директор на НЦЗПБ.

Той добави, че министър Кацаров не му е дал оценка:

"Даже някои си позволиха да кажат, че ми е изказал благодарност - не е така. Благодарността е на сайта на министерството. Тя се появи в късния следобед, когато мои колеги бяха на митинг".

Кантарджиев допълни още, че сегашният здравен министър е бил зам.-министър във второто правителство на Иван Костов, "когато се наливаха основите на Здравната каса с едни пътеки, които са уникат в света".

"Видях го в едни интервюто по време на COVID кризата, където говореше, че това е скрита конспирация и че такъв вирус няма. Някои хора явно са завиждали, давайки онлайн интервюта. Може би са завиждали, че бяхме подложени на този натиск - сутрин от 8 ч. и вечер в 17 ч. в продължение на три месеца да дадем 158 брифинга", заяви той.

По думите му служебното правителство е започнало да търси грешките на предишното, а не се прави това, което трябва. "От жизненоважно значение е да се мотивират хората да се ваксинират. При свръхнапрежение на РЗИ 20 000 поставени ваксини, които се правят, са малко. Трябва да са 50-60 000. Най-важен е личният пример", категоричен е Тодор Кантарджиев. 

За думите на министъра, че Щабът не е оставил писмени следи, Кантарджиев посочи, че информацията е дигитална и има записи от конференциите и публичните изяви. 

"Винаги може да се види, когато има злоба, но всичко трябва да се гледа с усмивка. Трябваше и най-тежките мерки да бъдат съчетани с някакво човешко отношение", смята бившият директор.

За работата си в Националния център и на въпрос каква заплата е получавал проф. Кантарджиев обясни, че преди 9 години основната му заплата е била 1200 лева. "До преди коронакризата професор взимаше 1200 лв., 1000 лв. - доцент, а биолозите - 800 лева. За да ги мотивират, трябват големи усилия. Сега моята заплата е 3750 лева", заяви той.

От думите му стана ясно, че е с тежко злокачествено хематологично заболяване с трансплантация на костен мозък. Те бяха по повод въпрос за средствата, които е декларирал: "Когато започна епидемията, имунната ми система беше зле и мислех, че ваксинацията няма да ми подейства. Парите в данъчната ми декларация сме ги събирали за моето лечение, те са от застраховката живот на жена ми, която почина. На никой не пожелавам така да ги събира и да е за това." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови