Идната седмица ще има решение за сертификата за антитела

Зеленият сертификат работи и дава резултат, заяви зам.-министър Александър Златанов

Янка Петкова 04 ноември 2021 в 11:51 2602 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Следващата седмица ще има официално становище дали ще бъде издаван зелен сертификат за наличие на антитела. Това бе съобщено на брифинг пред Министерство на здравеопазването.

По думите на зам.-здравният министър Александър Златанов до края на седмицата експертните съвети по имунология, епидемиология и вирусология ще дадат становище, което ще бъде обсъдено и ще има решение за преболедувалите, които не са диагностицирани с положителен тест, но имат антитела.

"Решението за сертификата на хората с антитела ще бъде експертно, а не политическо. Следим какъв е опитът в другите страни, за да сме сигурни, че подобна стъпка ще е безопасна", подчерта той. 

Д-р Златанов направи оценка и за ефекта от въвеждането на зелените сертификати в страната:

"Отчитаме, че зеления сертификат работи добре и дава резултати. Трендът се обръща. Положителността на тестовете започва да намалява на 14 дни, съотношението между заболели и постъпили в лечебни заведения е по-различно. При много болни има по-малко хоспитализирани", посочи той.

Друга положителна по думите му тенденция е, че сертификатът дава възможност да се упражняват дейности, които при пълен локдаун биха били преустановени. Констатацията на здравното министерство е, че мерките се спазват, сертификатът се възприема, спира се веригата на предаване на инфекцията. Още един положителен ефект е разкриването на скритата заболеваемост при тестването на хората. Това според д-р Златанов спира веригата на разпространение на вируса.

Зам.-здравният министър д-р Томов съобщи кои състояния са индикация да не бъде поставяне ваксина.

По думите му това е остро възпалително или инфекциозно заболяване към момента на имунизацията или недобре контролирано хронично заболяване (сърдечно, бъбречно, белодробно). При тези хора ваксинацията може да се отложи, докато се възстановят.

"Абсолютно противопоказание за поставяне на ваксина срещу коронавирус е анафилаксията - свръхчувствителност към компоненти на ваксината или към помощните вещества, уточни той.

По думите му всички тези изключения са описани и в кратката характеристика на продуктите. Министерството ще разпространи формуляр, в който да се описват подобни противопоказания за ваксинация (временни или абсолютни) от лекаря, който ще се подписва в документа, поемайки отговорност за решението си, обясни зам.-министърът.

"Не мисля, че ще има отлив от ваксинация. Това са обичайни противопоказания", коментира д-р Томов. Колегата му д-р Златанов обаче изрази опасения, че може да има хора, които да се разколебаят, а антиваксърски настроените вероятно ще създадат допълнително напрежение.

Според д-р Златанов изискването зелен сертификат да се издава 15 дни след първа доза, а не веднага, не е новост, тъй като и при еднодозовите ваксини цифров сертификат се издава в същия срок след имунизацията. Той се аргументира с необходимостта от време за изграждане на имунитет.

За учителите, които не се тестват или ваксинират, в правомощията на Министерството на образованието и науката е да ги смени с други, каза още заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Тестването или ваксинирането са условия за присъствено обучение на децата, както и за създаване на безопасна среда, допълни той. По думите му тестовете за учениците се очакват до ден - два, за да може следващата седмица децата да се върнат в училищата.

За децата със специални образователни потребности ще се спазват мерките за дистанция, дезинфекция и проветряване, допълни още Златанов.

Зам.-министърът коментира и натискът върху болниците. Според него в София има достатъчно лекари и няма причина да не се командироват специалисти от едно лечебно заведение в друго. До директорите на болници вече са изпратени писма от МЗ. Има достатъчно лекари в столицата, въпрос на логистика е да се намерят, увери той.

От здравното министерство за пореден път не се ангажираха с конкретни показатели за въвеждане на пълен локдаун, с аргумента, че едно число не може да бъде определящо, тъй като става дума за комплекс от показатели. Според тях системата е много по-добре организирана, отколкото в предишните вълни, медиците са солидарни и работят с желание, справят се много по-успешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!