Д-р Симидчиев: Дали COVID-19 е лабораторен вирус или не, това не променя ситуацията за нас

OFFNews 20 октомври 2020 в 10:00 3196 0

Снимка Архив

Опитах се да оборя твърдението, че COVID-19 е лабораторен вирус, у нас подобен е открит още през 2008. Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Можем да променим поведението си и да спазваме мерките, вместо да говорим за неща, които не можем да знаем със сигурност. Така пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира по Нова телевизия твърдението, че коронавирусът е тунингован вирус.

Д-р Симидчиев е сред отличените медици на церемонията "Лекар на 2020 г." в категорията "Борба с пандемията - COVID-19". Той обясни, че приема този приз като отличие за всички, които говорят научно и балансирано по темата.

Пулмологът коментира и новите данни за разпространението на инфекцията:

"Вече имаме 4-цифрена бройка, процентът на тези, които влизат в болница, е малко по-нисък, но това е нормално тъй като основната част са ученици, а те прекарват болестта по-леко. Затова 13% в болници е нормална цифра, но е много притеснителна общата бройка на заболели."

Д-р Симидчиев каза още, че в МВР болница, където работи, процесът върви без неблагополучията за други места, затова и няма много заразени медицински служители. Той уточни, че от февруари досега са създадени протоколи, с които лечението на заболяването е много по-ефективно и в болниците, и в домашна среда.

Вирусът се опитва да избяга от вродения имунитет с белтъците, които съществуват в него и директно се среща с т.нар. адаптивен (придобит) имунитет, който е лесно променлив. Ако той "свръхреагира", може да се получи доста бързо цитокинова буря, ако "недореагира" вирусът може да започне да се размножава много бързо. Изключително важно е придобитият имунитет да е правилно настроен към вируса, обясни медикът.

Носенето на маски намалява до 30% честотата на заразяване, това доказа и доклад от българин, който работи в Канада, съобщи д-р Симидчиев. Според него засиленият контрол е единствената разумна мярка към момента, за да намалее на скоростта на разпространение на инфекцията.

Пулмологът коментира и последните данни за ефективността на ремдесивира:

"Наука се прави по два начина – с контролирани проучвания или с анализ на вече съществуващи данни (обсервационни проучвания). Едните показват, че ремдесивирът работи, другите - обратното.
Трябва да се правят контролирани проучвания. Засега от опита у нас изводът е, че препаратът работи. Все пак, уточни лекарят, този вирус  е твърде многообразен - той може изобщо да не предизвика симптоми или да доведе до много тежко и генерализирано заболяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови