Д-р Гергана Николова: Пазете кожата от слънцето, случаите на рак зачестяват

OFFNews 26 юли 2023 в 09:15 777 0

Гергана Николова

Снимка БГНЕС

д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар

При изгарянето на кожата има риск от рак на кожата. За съжаление, през последните два месеца в моя кабинет имам четири случая на рак на кожата. Тези заболявания зачестяват, защото се излагаме неразумно на слънчевите лъчи, казва в интервю за БТА д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

Тя напомня да се носят широки, светли дрехи, които не привличат толкова много слънцето, да са от памучна или ленена материя, за да не се задържа топлината между нас и дрехата.

Освен това, трябва да използваме и слънцезащитен фактор – колкото по-висок, толкова по-добре. Не трябва да забравяме, че след като излезем от морето, трябва отново да се намажем със слънцезащитен продукт, защото водата го отмива и рискуваме да изгорим, съответно кожата да стане червена, да ни боли и да повишим телесната си температура, казва д-р Николова.

Най-добре е да се избягва от една страна локалното възпаление на кожата, а от друга – да се намали риска от рак на кожата, който се увеличава при чести слънчеви изгаряния и неразумното излагане на слънце.

Лекарката отново акцентира върху пиенето на повече вода и консумирането на леки храни.

Най-голям риск от претопляне има при децата, каза още тя. Детският организъм не е съвършен, децата все още се развиват и при тях терморегулацията се нарушава много по-лесно и бързо.

Препоръчително е да се пият по-топли течности, защото не са желателни резките температурни разлики. "Ако пием студена вода, организмът ще трябва да я затопли, което означава, че отново ще накараме нашия „мотор“ да работи на по-високи обороти. Затова трябва да приемаме по-топли течности, като е желателно да пием или вода, или чай", казва лекарката.

За хронично болните

От изключително значение е пациентите, които имат сърдечносъдови заболявания, хипертония, ритъмни разстройства или са преживели инфаркти и инсулти, да внимават в топлите дни, да не излизат в часовете, когато е най-горещо, обясни личният лекар. По думите ѝ при топлото време кръвоносните съдове се разширяват, а това може да доведе до рязък спад на кръвното налягане или обратно – до рязкото му покачване. Риск има и за хората с диабет. Човек, когато се изпоти, губи телесна течност и по този начин може да се стигне до покачване на стойностите на кръвната захар в организма, обяснява още общопрактикуващият лекар.

Летните вируси

Аз забелязвам, че на плажа се консумират всякакви храни. Добре е да внимаваме какво, откъде купуваме и как се храним. Хигиената трябва да бъде на добро ниво, за да се предпазим от летни вируси, за да не се сблъскаме с диария, или с повръщане, или и с двете. Изключително е неприятно човек да отиде на почивка и да я прекара в тоалетната, затова трябва да сме много внимателни какво купуваме и как го консумираме, казва тя.

Риск от топлинен или слънчев удар

Най-чувствителен на дехидратацията е човешкият мозък. Само при загуба на 2% от телесната течност се нарушава функцията му. Мозъкът е органът, който лесно може да пострада от дехидратацията. Получава се главозамайване, проблеми с концентрацията, главоболие, гадене, повръщане.

Когато усетим тези симптоми, трябва да се приберем в прохладно помещение, където температурата е около 20-22 градуса и да приемаме течности, за да можем да възстановим загубата на течности в организма. Връщаме се на примера с автомобила, който е прегрял. Какво правим в този случай? Спираме, за да не товарим мотора. При хората е сходно – трябва да се приберем на хладно място, да приемаме течности, за да можем да дадем възможност на организма да се справи и да възстанови нормална телесна температура, казва д-р Гергана Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки