Д-р Благомир Здравков: Мазането с аспирин може да отключи опасен синдром при децата

Не разтривайте малкото дете с ракия, кожата му е много пропусклива и може да се отрови, казва специалистът

OFFNews 21 юни 2023 в 13:49 4144 0

д-р Благомир Здравков

Снимка Архив

д-р Благомир Здравков, изп. директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Мазането с аспирин, под каквато и да било форма, е абсолютно недопустимо. Аспиринът се асоциира със Синдрома на Рей, който може да се отключи при даване на салицилат по време на вирусна инфекция. Този синдром засяга много тежко мозъка, черния дроб и други органи.

Това каза по БНТ д-р Благомир Здравков, изп. директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" в коментар за зачестилите случаи на инциденти след прилагане на "народна медицина" и отглеждане на децата при баба и дядо, за които OFFNews писа.

25-дневно бебе е с отравяне след мазане с бебешко олио с разтворен аспирин

Той добави, че на деца до 16 г. изобщо не трябва да се дава аспирин, под никаква форма. Единственото изключение е при кардиологични проблеми, когато има назначение от специалист. "Да се стрива аспирин в лъжица и да се дава на детето е недопустимо", категоричен бе медикът.

Той обърна внимание и на това, че кожата на бебетата е много пропусклива. "Имали сме случаи на алкохолен интоксиционен синдром при болно с инфекция дете, намазано с ракия", посочи лекарят.

Д-р Здравков цитира и други случаи, с уговорката, че не бива да се дава особена гласност, тъй като може да дадат "храна за импровизации на хора с ниска здравна култура".

Дете с конюнктивит, на което в очите е накапана коластра или кърма – не знам по каква причина битува схващането, че това лекува, но може да доведе до обостряне на бактериалната инфекция и задълбочаване на заболяването. Друг случай – настъргани корени от хрян, набутани в носа на дете с хрема. Хрянът е лютив и изгаря лигавицата. Някои баби при дете с кашлица започват да поставят компреси по шията и гърдите с всякакви билки и отвари, което също намирам за неуместно. Може би някои помагат, но все пак ние учим родителите при здравен проблем да се базират на медицината на доказателствата, изтъкна лекарят.

Д-р Здравков обърна внимание и на достъпа до лекарствата на баба и дядо.

Понякога има чисто обективни причини таблетките да са по бюфета, за да не ги забравят възрастните хора. Но много от хапчетата са глазирани със захарно нишесте и на детето му е интересно. Едни от най-тежките ни случаи са с деца, които са се нагълтали с таблетките на баба и дядо, казва директорът на педиатричната болница.

По думите му друга сериозна опасност е да се оставят бутилки с опасно съдържание на достъпно място.

Днешните деца се учат от опита си, но те са свикнали да съществуват във виртуални свят и често го бъркат с реалния, каза детският психолог Иван Игов, уточнявайки, че това може да предизвика детето да опита нещо, което му е непознато.

Той акцентира и върху практиката децата да бъдат оставяни на отглеждане при баби и дядовци за много дълги периоди от време. 

В такива деца съществува травма от изоставяне. Много случаи има в Северозападна България, където родителите масово са на гурбет и децата се отглеждат от баби и дядовци. От тях порастват незрели юноши, отглеждани либерално от възрастните хора, задоволявани от родителите, които компенсират със средства чувството си за вина. Такива деца не успяват да се приспособят в живота по-късно, каза Игов

По думите му баби и дядовците ""се опитват да играят по различен от родителския модел". Създава се негласно съперничество, което вреди на децата. 

Съветвам родителите да затворят семейната система и да изолират бабите и дядовците от нея. Нека те бъдат само гости в тази система. Защото колкото повече външни намеси има, толкова повече проблеми ще създава детето, категоричен бе психологът Иван Игов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!