10 на 1000 новородени са с вродени сърдечни малформации

В Националната кардиологична болница отбелязват Световната седмица на вродените сърдечни малформации с безплатни прегледи

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2020 в 16:49 1556 0

Снимка Архив

10 на 1000 новородени имат вродени сърдечни малформации (ВСМ) сочи световната статистика.

Над 1 млн. деца в света годишно се раждат с ВСМ. Ако не се проведе своевременно лечение, около 30% от тях биха загинали през първата година от живота си.

„В България всяка година се раждат около 650 деца с ВСМ, а около 250 се нуждаят от хирургично лечение. Благодарение на напредъка на медицината нараства броят на възрастните с ВСМ, които се нуждаят от проследяване и грижи през целия живот. Само при 1-2 от тези заболявания може да се каже, че след лечение пациентите са напълно здрави и имат съпоставимо качество на живот с хората без ВСМ. Всички останали трябва да се проследяват през определени периоди за цял живот“, обясни проф. Анна Кънева, кмн, началник на Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница(НКБ).

Болницата ще отбележи Световната седмица на ВСМ (7-14 февруари) с безплатни прегледи. Те ще се проведат от 10 до 14 февруари за възрастни и на датите 10 и 14 февруари за деца, след предварително записване на тел.: 02/9211 215, отдел „Грижи за болния“. Записаните трябва да носят всички медицински документи.

На пресконференцията по повод откриването на Седмицата бяха връчени сертификатите за успешно специализирано обучение на 13 медицински сестри от цялата страна, проведено в НКБ с активното съдействие на Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София. Всички те бяха поканени да останат на работа в лечебното заведение. Две от сестрите вече са част от екипа на болницата. 

Деканът на Факултета по обществено здраве проф. Магдалена Александрова съобщи, че обучението е било проведено по програма от детската болница в Бостън, САЩ, с която учебното заведение има съвместни проекти.

Медицинските сестри са преминали 25 лекции и практически упражнения върху манекени в рамките на 12-месечен курс. От общо 40 курсисти изпит са положили 13, а резултатите са отлични – над 90% успех, обясни д-р Димитър Печилков, началник на Детско кардиологично интензивно отделение в НКБ.

„Единственият интегриран център за комплексна диагностика, лечение и проследяване на ВСМ се намира в нашата болница. Нашите резултати са съпоставими с тези на европейските центрове – имаме 215 оперирани пациенти за 2019 г., общо 280 извършени операции, които в 95% са успешни“, каза д-р Стоян Лазаров, началник на Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации в болницата. Той отбеляза, че 3 от детските кардиохирургични клинични пътеки са увеличени с 18% от тази година.

„Най-сериозни са грижите за най-малките пациенти – на възраст до 28 дни, следват децата до 12 месеца. Те изискват ежеминутни грижи в продължение на 1-2 седмици в следоперативния период“, допълни д-р Печилков. Той акцентира върху пренаталната диагностика – целта е вродените сърдечни малформации да бъдат открити навреме, за да се планира раждането и лечението веднага след това.

Проф. Маргарита Цонзарова, ръководител на Експертен център по вродени сърдечни малформации в НКБ и председател на асоциация „Детско сърце“съобщи, че възрастните с ВСМ са повече от децата, но около 60% от тях не се проследяват редовно и търсят лекарска помощ само при проблем. Важно за семействата на децата с вродени сърдечни малформации е да им бъде осигурена психологическа и друг тип подкрепа, допълни проф. Цонзарова.

Детските кардиолози от НКБ изразиха благодарност към здравните институции за разбирането към проблемите на специалността и добрата съвместна работа. Цялата модерна апаратура в последните години е дарение от „Българската Коледа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови