Планета на съкровища по Viasat History - пътуване до днешните чудеса на света

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2021 в 00:50 1907 0

Има седем чудеса на света в античността, а днес UNESCO отброява 1121 такива! Близо половината от тях, обаче, са застрашени от природни бедствия, войни, урбанизация или упадък.

В поредицата от шест части „Планета на съкровища“, която дебютира по Viasat History на 8 август, неделя, от 20:55 часа, историкът Сър Кристофър Кларк представя тези впечатляващи места по цялото земно кълбо. Пътешествието му преминава през Великата пирамида в Гиза, Египет, Националния парк Серенгети в Танзания, „Двореца на ветровете“ в Джайпур, Индия, пустинята на Йордания, Венецианската лагуна, град Хю във Виетнам и още впечатляващи културни и естествени паметници.

В първи епизод Кларк пътува през Африка, като пътуването му започва в Египет и неговото наследство от фараоните. Комплексът с пирамидата в Гиза е едно от седемте древни чудеса на света, което е останало непокътнато и до днес.

В Етиопия, известна с имперската си традиция и древнохристиянските си корени, Кларк посещава изсечените в скалите църкви в Лалибела и дворцовия комплекс Гондар. Минава през спиращия дъха Национален парк Серенгети в Северна Танзания преди да завърши африканското си пътешествие на остров Ламу край бреговете на Кения.

В епизод втори се отправя към Индия, където ще опознае разнообразните й исторически обекти от световното наследство на UNESCO. Минава през града на Хинду поклониците Варанаси, на бреговете на река Ганг, спира в мегаполиса Мумбай и на остров Елефанта, посещава внушителни замъци и помпозни дворци в Раджастан. Продължава към Тадж Махал в Агра, една от най-известните емблеми на страната. Достига до подножието на Хималаите.

От Индия се отправя към Близкия Изток и известни паметници на UNESCO в Иран и Йордания. Среща се с берберските номади, посещава едни от най-древните човешки селища във Вади Рум и изследва стария търговски град Петра. Следващата му спирка е Персепол, столица на персийската империя преди около 2500 години. После пътят му го отвежда към Исфахан с великолепните му джамии, сгради и големия пазар.

В Латинска Америка се срещат Старият и Новият свят и човек може да открие наследството на цивилизации от преди Колумб, колониалната архитектура и великолепието на природата. Тук Кристофър Кларк посещава здания в испански колониален стил в Хавана и Кинто, научава още за световно известната кубинска музика и открива друг характерен пример на кубинския начин на живот във Винялес вали. Накрая посещава националния парк Галапагос, на 1000 км от южноамериканския бряг, известен с уникалната си дива флора и фауна.

Почти на прага на дома си, Кларк посещава културни забележителности в Европа. Пътуването му започва от Венеция, след това изследва замъците по красивия Рейн преди да пристигне в Париж – града на светлините и любовта, където посещава Нотр Дам, Лувъра и Айфеловата кула. Накрая достига Völklinger Hütte в Германия – пример за индустриализацията - и завършва европейското си пътешествие в живописните градини Kew в Лондон, с най-големите ботанически колекции в света.

В последния епизод на „Планета на съкровища“ Кристофър Кларк изследва културното богатство на Югоизточна Азия. Ангкор в Камбоджа някога е бил най-големият град в света, докато днес останките от храма са най-големият религиозен монумент в региона.

Кларк изпитва будисткия начин на живот в Луанг Прабанг в Лаос, където опознава дворците и храмовете на града. Изследва впечатляващите тераси с оризища в Бали, Индонезия. Накрая пътешествието му около света завършва във Виетнам, страната известна с Ха Лонг Бей и най-големите пещери в света.

„Планета на съкровища“ е по Viasat History всяка неделя от 20:55, от 8 август.

А тук можете да прочетете и интервю с историка Кристофър Кларк.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови