Над 18 000 гласа на планинари за любимите им хижи и заслони в конкурса “Хижа на годината”

До 15 ноември на huts.360mag.bg продължава гласуването и кандидатстването по финансиращи програми

OFFNews 02 ноември 2023 в 17:10 825 0

Над 18 000 гласа от любители на планината са отчетени до момента за номинираните хижи и заслони в конкурса “Хижа на годината”, съвместна инициатива на екстремно списание 360Mag и Български туристически съюз. До 15 ноември включително на адрес huts.360mag.bg всеки все още може да подкрепи своите предпочитани места за настаняване, номинирани в 8 категории, както следва: “Хижа с автомобилен достъп”, “Хижа без автомобилен достъп”, “Заслон, стопанисван”, “Заслон, нестопанисван”, “Най-добра кухня”, ”Хижа с най-устойчиви практики” с подкрепата на Photomate, “Хижа, рестарт”, “Най-чиста хижа” с подкрепата на Karcher.

Номинациите бяха излъчени от уважавани в планинарските общности неправителствени организации, които притежават експертен поглед върху процесите в планинския туризъм и състоянието на хижарската база. Това са „Планини и хора“ - асоциация на планинските водачи в България, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа “Балкани”, Български планински съюз, колоездачният портал Mtb-bg.com, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Българска асоциация по алтернативен туризъм и Екологично сдружение “За земята”.

Междувременно запалените планинари показаха сериозна активност и в конкурса “Защо харесвам тази хижа” - лятното предизвикателство в рамките на инициативата “Хижа на годината”. Над 100 истории, подкрепени със снимки и видео бяха получени в редакцията на 360mag.bg, които са доказателство, че интересът към планинския туризъм у нас е реален и все повече българи обръщат поглед към него.

15 ноември е крайният срок и за кандидатстване и по трите финансиращите програми в подкрепа на стопани на хижи и заслони и инициативни туристи, които желаят да подобрят условията в работещ планински обект или да възродят неработещ такъв. Това са грант в размер на 20 000 от Siteground за подобряване на инфраструктурата на/около обекта или маркетирането му, 5000 лв под формата на матраци от Matrax за осъвременяване на легловата база и строителни материали на стойност 5000 лв от GP Group за ремонтни дейности.

По трите програми към момента има подадени кандидатури за проекти както за работещи хижи, така и за обекти, които тепърва предстои да заработят като хижи по смисъла на Закона за хижите на Министерство на туризма, мотивирани от възможността, която предоставя инициативата “Хижа на годината”. За да получат статут на хижа, тези обекти трябва да са винаги отворени за туристи, да предоставят възможност за изхранване със собствена храна и да полагат грижа за безопасността на туристите в планината.

Сред работещите хижи по грантовете кандидатстват както номинирани хижи, така и такива, които са останали извън списъка и имат нужда от възстановяване. Постъпилите кандидатури са за обекти от всички краища на България и всички големи планини - Стара планина, Славянка, Беласица, Витоша, Пирин, Рила.

“Ако все още не сте се включили в гласуването, направете го и подкрепете любимите си хижи и заслони до 15 ноември на huts.360mag.bg, защото всяка активност е от значение за подобряване на условията в хижарската база в българските планини”, призоваха организаторите на конкурса “Хижа на годината”.

За всички гласували и за тези, които са любопитни да разберат кои ще бъдат победителите в конкурса, е отворена поканата за официалното награждаване по време на ежегодния фестивал за приключенско кино, туризъм и активен начин на живот “Дни на предизвикателствата”: датата е 6 декември от 15 ч. , мястото е кино “Люмиер”, входът е свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки