Круизи по Егейско море - достъпният лукс

Зорница Йончева 29 март 2022 в 17:30 6142 0

Круизът с кораб, който нощем пори вълните, за да ви поднесе с новия ден нов остров и нови вълнуващи преживявания, доскоро беше привилегия на заможните. С влизането на българския пазар на круизната компания Celestyal Cruises морско пътешествие ще ви излезе доста по-евтино от почивка на морето. А ако вие решите сами, без туроператор, да посетите някой от прекрасните гръцки острови, включени в туровете, ще трябва да си приготвите в пъти повече пари. Нещо ново в политиката на круизите въобще е включването и на питиетата – алкохолни и безалкохолни, в ол инклузив пакета. Така за 3-дневно пътешествие, което включва каюта, слизане на островите, закуска, обед, вечеря, че и междинни хапвания, напитки, детски кът за децата, шоу програми, сред които дори акробати от Цирк дьо Солей, дори всички бакшиши, ще платите 259 евро. Седемдневният пакет пък започва от 699 евро. Различна е цената само според избора на вид каюта.

Корабите за егейските круизи са малки, за да могат да стигат до малките романтични гръцки острови. А по-малкият брой пасажери определя по-личното отношение на персонала. Може би затова компанията от 2017 г. до днес е обрала повечето международни туристически награди за най-добро обслужване.

Удобството за нас, българите, идва от това, че круизите тръгват от Солун или от атинските пристанищата Лаврио (3-4-дневните круизи) и Пирея (7-дневните). До Атина има нискобюджетни полети със самолет. До Солун има автобусни линии, като цената на билета е под 50 лева. Ако пък стигнете с кола до Солун, в близост да пристанището има паркинги, които за периода на круиза ще ви струват около 50 евро.

Компанията доста разчита на клиенти от Балканите и особено от България, затова нейните круизи са чудесни за хора, които не са пътували много и се чувстват несигурни поради незнаенето на езици. На рецепциите на корабите има обслужване на български, голям процент от персонала са българи, менютата са на български. А при записване на минимум 30 души за екскурзия им се осигурява екскурзовод на български.

Годините на ковид предизвикателството са провокирали компанията да инвестира в нови пречиствателни системи в корабите – с HEPA филтри и Atmos система за дезинфекция на въздуха, в резултат на което с гордост информират, че през миналия летен сезон нямат нито един случай на разболял се от ковид на техните кораби.

За да се качите на борда, трябва да сте ваксиниран и да имате негативен PCR тест, направен през последните 72 часа. Всеки път на пристанището на качване на кораба мерят температурата на пасажерите. На борда правят безплатно антигенен тест на третия ден от пътешествието.

Друг факт, който от круизната компания изтъкват като свое преимущество, е екологичната им концепция. През 2008 г. са си поставили за цел до 2050 г. да намалят наполовина вредните емисии от корабите си.

Досега любим за българския пазар се е оказал круизът „Идилична Егея“, който тръгва всяка неделя от май до октомври от пристанището в Солун. Сред насладите е потапянето в нощния живот на Санторини и Миконос.

Интересен маршрут е „Три континента“, който започва от Атина и предлага спирки за разглеждане на пирамидите в Кайро, Божи гроб в Израел, Кушадасъ в Турция. А ако искате да разберете откъде е минал свети Павел, за вас е круизът „По стъпките на свети Павел“.

Компанията предлага и круиз през зимните месеци „Знаковата Егея“, който пропуска Крит, за разлика от летния „знаков“ маршрут. Много популярни преди ковид са били коледно-новогодишните круизи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови