Какво прави швейцарската кухня толкова харесвана

OFFNews 21 юни 2021 в 15:01 1528 0

Швейцарската кухня става все по-позната по света. Едва ли има човек, обичащ добрата храна, който да не е чувал за фондю, а веднъж опиталите го, остават в плен на невероятната хармония между вкуса и аромата му.

Не е случайно, че алпийската кулинарна школа печели все повече привърженици и вече се приготвя на много места извън пределите на конфедерацията. Какво прави швейцарската кухня толкова харесвана можете да разберете, ако посетите ресторант Фондю в Банско.

Кои качества правят швейцарската храна много харесвана?

Швейцарските ястия са вкусни и много засищащи, което е необходимо качество при суровите планински условия. Те са достъпни за приготвяне във всяка домашна кухня, защото обикновено съдържат малко на брой, но качествени съставки. Швейцарското меню е подходящо за всички възрасти и вкусове.

Швейцарците много държат националната им кухня да е полезна и внимателно подбират използваните продукти. Сред основните съставки на традиционните алпийски ястия са месото и зеленчуците, като сред най-използваните са картофи, зеле, моркови и спанак. Качеството на месото подлежи на строг контрол, а месните ястия могат да задоволят и най-капризните вкусове.

Важно място в храненето на швейцарците заемат млякото и млечните продукти. Те се консумират самостоятелно и присъстват в рецептите на много ястия. А в качествата на швейцарските млечни продукти не може да има никакви съмнения. Те съдържат много полезни вещества, което ги прави изключително здравословни. Швейцарските сирена вече имат почитатели навсякъде по света.

За да се гарантира качеството на храната, със сертифицирането на продуктите и контрола върху качеството им се занимава държавна организация, а редица храни имат присъден швейцарски знак за качество.

Кои са най-харесваните швейцарски ястия?

Първото място заслужено заема Фондю, което се явява кулинарен посланик на Швейцария по света. Това национално ястие се приготвя от няколко вида сирена, които се загряват на бавен огън в специален съд – какелон. Използват се различни комбинации от сирена, например Gruyère и Vacherin Fribourgeois или Gruyere и Raclette. Някои рецепти включват също Emmental и Appenzeller. Друга задължителна съставка е сухо бяло вино, а като подправки се добавят индийско орехче, чесън и черен пипер. Знаменитото фондю има и социална функция. То събира хората около трапезата, защото какелонът се поставя в средата на масата за хранене, а всички около нея топят късчета хляб в ароматното блюдо със специални дълги вилици.

В чинийки и купички на масата се сервират варени картофи и пресни и мариновани зеленчуци. Ресторант Фондю в Банско можете да опитате различни варианти на вкусната швейцарска класика – със сирена, с месо, с риба и дори с шоколад.

В менюто на швейцарците често присъстват картофените Рьощи. Те са лесни за приготвяне и се правят от настъргани сурови или варени картофи, които се запържват или запичат на фурна в тиган. Могат да бъдат оформени като палачинки или шницели.

Към картофите се добавят прясно мляко, сметана, сирене и яйца, а в някои рецепти присъстват също лук, бекон или зеленчуци. Тези прости картофени „шницели“ вече са харесвани и извън пределите на Швейцария. Рьощи могат да се хапват на закуска, да се сервират за основно ястие или да са гарнитура към месо. За разкош върху рьощите може да се чукнат няколко яйца на очи.

Популярният Раклет притежава специален швейцарски знак за качество. Всъщност, това е името както на известното ястие, така и на вида твърдо сирене, от което се прави. Raclette представлява ароматно разтопено сирене, което се остъргва в чиния върху варени картофи.

Според легендата, ястието е измислено от швейцарски овчари, които затопляли сирене върху запален огън и го разтапяли върху картофите, които се пекат в жарта. Сега за приготвянето на Раклет се използва специален електрически грил, който също се нарича така.

В чиния се поднасят варени картофи, върху които се стърже разтопеното сирене. Към него се сервират още мариновани краставички, маслини, зеленчуци и др. Любителите на месото също няма да останат разочаровани, защото могат да се поднесат шунка, бекон, пилешко филе и др.

На някои от най-харесваните швейцарски блюда можете да се насладите в ресторант https://fondue.bg/ в Банско. Любителите на европейската кухня могат да посетят и ресторант Леонардо в Банско, където класически италианско ястия се приготвят по оригинални рецепти. Ако го направите, вкусът на пиците, пастата и морските дарове дълго ще гали вкусовите ви рецептори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови