Как да организирате щастлива лятна ваканция

Стефан Йончев 07 юни 2020 в 17:10 4075 0

Лятната ваканция трае цели три месеца и това е прекрасно за децата! Но дали е същото и за нас, родителите? Как да съчетаем работата си с тяхното свободно време? Кой ще се грижи за тях, докато сме на работа? Дали да им осигуряваме занимания и какви? И най-вече как да направим лятото наистина щастливо – и за тях, и за нас?

Вярно е, че някои от най-прекрасните ни летни преживявания се случват напълно спонтанно. Но в днешно време е все по-трудно да си позволим да очакваме последният момент и случайността да бъдат наши помощници. За щастие, има как да се погрижим дългите летни дни да бъдат добре организирани, за да осигурят спокойствие за нас, а за децата – добра грижа и много забавления. А защо не и изучаване на нови неща?

Ще се опитаме да ви помогнем с тази задача, като ви предложим ръководство по планиране на лятото. Можете да започнете с приготовленията още сега, за да сте сигурни, че вашите деца ще прекарат една слънчева, безметежна и щастлива лятна ваканция.

1. Планирайте всичко

Направете си календар, който да използвате като чернова на бъдещото лято. Отбележете всички събития, за които вече имате дати – отпуски, капарирани почивки, уикенди с приятели, гостувания при бабите, летни лагери. Отбележете също така датите на своите ангажименти, когато няма да сте на разположение – например командировки, пътувания и др.
Сега вече имате приблизителна представа за оставащите дни, за които трябва да направите планове.

2. Поставете си летни цели

Сега е моментът да поставите и цели за лятото – нима точно сега не е времето да осъществите мечтите си?
Обсъдете всичко с децата. Да отидете на няколко концерта? Да спортувате? Да правите еднодневни екскурзии или излети? Можете да включите всичко, например да отгледате зеленчуци в двора или цветя на балкона, да започнете да практикувате йога или да усвоите друго ново умение. За тези цели отделете време в свободните за всички дни.

3. Търсене на лятна грижа за децата

Колкото по-рано започнете да търсите кой да се грижи за децата през лятото, толкова по-лесно ще намерите добри решения. Съгласувайте графика си с бабите и потърсете детегледачки за останалите свободни дни. Може да използвате и услугите на летни занимални, но имайте предвид, че местата в тях са ограничени, така че трябва да се погрижите за това възможно най-рано.
Изключително добра опция е да запишете детето на специализирана занималня, в която то едновременно да бъде под надзор, да се забавлява, да спортува и да учи. В София такава услуга е FUNDAY SUMMER ADVENTURE – целодневна програма, в която децата изучават английски език чрез слушане. Тук преподават квалифицирани учители от Англия и САЩ, които използват най-съвременна методика, като междувременно децата практикуват различни видове спорт или изкуства, ходят на походи и басейн и се забавляват.

4. Довършете календара

Разгледайте отново календара и вижте дами остават седмици или дни, за които нямате планове. Ако сте изчерпали опциите с баби, детегледачки и занимални, преразгледайте отново работния си график и се опитайте да си осигурите повече почивни дни или възможност да работите от дома си, за да наглеждате децата.

5. Не спирайте да се забавлявате

Сега, когато сте готови със „сериозната” част с грижите за децата, е време да се отпуснете. Оставете лятото да тече по план, а междувременно се наслаждавайте на дългите дни и прекрасното време. Прекарвайте колкото се може повече време заедно с децата, играйте игри, спортувайте, пътувайте, учете и се забавлявайте. Колкото повече, толкова по-добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови