Идеи за уикенд почивка в хотел в Банско

OFFNews 18 февруари 2021 в 20:10 2210 0

хотел в Банско
хотел в Банско

Ако се чудите къде да прекарате почивката или уикенда си, Пирин ви очаква. Разположен в Югозападна България, в полите на живописната планина, Банско е добре развит курорт през цялата година. Според сезона тук се събират почитатели на зимните спортове и силните усещания, а също и на качественото спа и летните походи сред природата.

В чужбина туристите познават Банско като топ високопланинският курорт на Балканския полуостров. Истината е, че българите харесват градчето най-вече в моментите, когато не гъмжи от чужденци и можем да се насладим на всичко това без огромната навалица.

Възможности за спорт и разходки под открито небе

Тук на ваше разположение са предоставени ски писти, спортни терени и други съоръжения за забавление на открито дори и по време на пандемична обстановка. Макар да е китно планинско градче, хотелите в Банско предлагат всички малки удобства, с които сме свикнали да се глезим в града. Същевременно, тук имаме възможността да бъдем в пряка връзка с природата. Гледките са несравними, а въздухът – наистина чист.

Екскурзия в околностите на Банско

Който е почитател на планинските преходи, със сигурност ще остане доволен от престоя си тук. Мястото е изключително удобно като отправна точка за редица маршрути, удобни за кратка екскурзия. Можете да стигнете до хижа “Бъндерица” само за около 3,5 часа ходене. До хижите “Демяница” и “Вихрен” се стига за около 4 часа. В близост се намира величественият връх Вихрен, вторият най-висок в България и на трето място по височина на Балканския полуостров.

Добра идея е да посетите някое от езерата в околността, Василашките и Бъндеришките. Това са едни от най-красивите забележителности в близост до градчето, а и в цялата Пирин планина. В местността са разпръснати и други циркусни езера. В близост до курорта се намира и местност, наречена Св. Никола. Там могат да се видят находки от тракийски гробници. Мястото е тайнствено и забележително и носи името Безименният град. Археолозите са откривали тук различни фигури, ценности и съдове от епохата на траките.

Гробници са разкрити също така и в близката местност на име Лисича. Друга идея за интересна дестинация e манастирът “Св. Пантелеймон”, който се намира в селото Обидим.

Мястото има легендарна история. Въпреки че през първата половина на ХХ в. в него се разразява страшен пожар, местните хора с почуда видели след това, че лицата на светците по иконите вътре са си останали непокътнати.В района на Банско има и екопътека, оборудвана напълно за хора с увреждания – пътеката “Драгостинов чарк”.

Веселие за цялото семейство

Ако децата са с вас за уикенда, можете да прекарате ценно време с тях, като си направите пикник на поляна в планината. Недалеч от Банско може да се посети Паркът на танцуващите мечки в Адрианов чарк, околностите на Белица.

Опознайте града

А ако не сте в настроение за големи приключения, винаги можете просто да се разходите из града. Там ще видите обществени сгради и частни домове, запазили автентиката си от епохата на Българското възраждане. Те спадат към националното ни историческо наследство и очароват както нашенците, така и чуждестранните туристи. На минути пеша от центъра на градчето ви очаква комплекс “Лъки Банско СПА & Релакс”, където ще намерите всичко, от което имате нужда за приказната си викинг почивка.

Опитайте кулинарните вълшебства от близо и далеч

Банскалии са прочути навред с традиционната местна кухня. Много от жителите на градчето пазят от своите прадеди стари рецепти, по които и днес приготвят уникалните специалитети от региона. Тук ще можете да опитате вкусотии като агнешка капама, бански чомлек, бански старец, бабек и т.н. Освен това в рамките на хотела можете да опитате изискана швейцарска, италиански и френска кухня, както и традиционни индийски специалитети от рецептурника на аюрведа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови