Гаф на Министерството на туризма на косъм да провали обществена поръчка

Симона Костадинова 21 юли 2015 в 18:21 4300 2

Комисия към Министерството на туризма подменила една фирма, дала оферта за участие в обществена поръчка за проучване на чуждестранните и на българските туристи в страната, с друга. Част от участниците определиха поръчката като пълна с "пороци и нередовности".

Това стана ясно по време на днешното отваряне на ценовите оферти за обществената поръчка, която е открита със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова през март.

Става дума за обществената поръчка, озаглавена "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари", чиято прогнозна стойност е до 753 000 лв. без ДДС. В рамките на поръчката министерството трябва да възложи проучване на чуждестранни посетители за лято 2015 г., на посещения на туристите извън сезона, както и четири проучвания на нови пазари - Австрия, Израел, Италия, Китай. 

Подмяната се случила след първия етап на отварянето на офертите за обществената поръчка, когато били класирани офертите за участие в обществената поръчка. При отварянето им станало ясно, че един от участниците - ДЗЗД "Туристически анализи и прогнози" - е представил нередовна оферта, защото тя съдържа два незапечатани плика. Това означава, че той би трябвало да бъде отстранен и неговата ценова оферта да не бъде разглеждана.

Останалите участници напълно отговаряли на изискванията и не били констатирани нередности относно съдържанието на офертите, а пликовете им били запечатани.

В протокола на комисията за въпросната среща обаче е записано, че фирмата с неизправни документи е друга - „Ди Ай Дивелопмънт“ ЕООД, а ДЗЗД "Туристически анализи и прогнози" е била допусната до следващия етап заедно с „Е-ТУРС“ ООД, „ЕЛИНА-ЕС“ ЕООД, „ЕСТАТ“ ООД, „Мердад“ ЕООД, „К И С ППРОПЪРТИ КОНСУЛТ“ ООД и „ВАКАНЦИЯ“ ООД. 

За подмяната на единия участник с другия в протокола на комисията свидетелства и фактът, че пликът на ДЗЗД "Туристически анализи и прогнози" не е разписан от останалите участниците по време на първия етап от обществената поръчка.

Днес, когато представителят на „ЕСТАТ“ ООД обърна внимание на допуснатата грешка, която на практика поставя под съмнение цялата процедура, представител на министерството излезе от залата, за да се консултира с представител на въпросната комисия и реши как да постъпи в създалата се ситуация.

В крайна сметка от туристическото министерство решиха да се позоват на чл. 36А от Закона за обществените поръчки. Това означава, че ведомството използва правото си да прецени какво да направи - да прекрати процедурата или да даде задължителни указания и да върне обществената поръчка на етап отваряне на първоначалните оферти и изготвяне на протокол.

До края на процедурата представителите на министерството бяха видимо притеснени от създалата се ситуация. 

Те все пак взеха решение пликовете с ценовите оферти на продължилите участници да бъдат отворени. Това обаче може да се превърне в причина участниците да обжалват решението, когато и ако бъде взето то. Неразпечатан остана пликът на ДЗЗД "Туристически анализи и прогнози", докато не се изясни каква е причината за грешката. Комисията не отвори и плика на „Ди Ай Дивелопмънт“ ЕООД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!