Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ботев: Министерство на туризма не помага на бизнеса да се справи със сезона

OFFNews 06 юли 2015 в 15:31 2601 0

"Има едно бездействие или действие с неясна логика от страна на ръководството на Министерство на туризма. Всъщност бизнеса са опитва да се справи със сезона въпреки министерството, а не с негова помощ".

Това заяви бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, който коментира пред ТВ7 проблемите на родния туризъм. С него по темата говори и директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Според Ботев за бездействието на министерството имало много примери. Той изрази мнението си, че бизнесът полага неимоверни усилия да компенсират отлива на туристи. 

Бившият зам.-министър не пропусна да разкритикува и лично министъра на туризма Николина Ангелкова заради провалилия се договор с Би Би Си за рекламна кампания на България като туристическа дестинация.

"Би Би Си наистина дадоха уникални условия на България - 344 спота за Европа, Русия и Китай в праймтайма. Това трябваше да е като един буфер по отношение на сезона. До февруари месец официалната информация беше, че договорът ще бъде подписан", обясни Ботев.

Той припомни как лично Ангелкова обяви, че предстои до дни сключване на договор с Би Би Си, за да може да компенсираме отлива на руски и украински туристи. По думите му обаче няколко месеца по-късно тя обявила, че "този договор е едно обещание без осигурени пари в бюджета".

"Декември месец тя върна в бюджета милион и половина лева при готов договор с Би Би Си. Тоест тя не изразходва в подкрепа на българския туристически бизнес тези пари за реклама на България", заяви бившият зам.-министър.

Той заяви, че в момента в Министерство на туризма има масови уволнения:

"Когато имах отговорността да бъда зам.-министър по време на две правителства, аз заварих един много сплотен екип. Ресорът беше от 34 човека. Не съм сменил нито един човек, който заварих от първото правителство на ГЕРБ, защото това бяха доказани професионалисти и работеха добре. В момента там е сеч - доказани професионалисти са принудени да напуснат, или пък директно ги освобождават", каза Ботев.

Според него в момента министерството търсели хора "с повече гел на главата, отколкото акъл в нея".

Румен Драганов също не спести критиките си към Ангелкова, като заяви, че тя "пречи на туризма, защото бездейства". Той дори я определи като най-слабия министър в кабинета.

"И дума не става, че имаме голям пропуск в частта реклама. И дума не става за това, че министерството е аут от това какво трябва да се прави. Госпожа Ангелкова, като протеже на президента Плевнелиев, за съжаление е извън нещата. Ние се надявахме тя поне малко да е наясно с туризма", заяви Драганов.

Той подчерта, че страната ни не се рекламирала добре нито на чужденците, нито на българите. Липсвали обяснения какво може да види един турист в страната ни. 

"Българите не познават България, не знаят къде да идат. Имайте предвид, че един софиянец спрямо Варна е чужденец. Точно колкото германеца, англичанина, китаеца спрямо Варна е чужденец, толкова и софиянеца, пловдивчанина, човекът от Трън", подчерта Драганов.

Той разкритикува това, че се харчат пари да се привличат "китайци, индийци и всякакви и извънземни", а в същото време българите нямат никаква информация.

Според Румен Драганов обаче най-важното не е бездействието на Ангелкова, а е как да се излезе от ситуацията, в която се намира родния туризъм в момента. 

Той обаче подчерта, че Ангелкова бездействала и по отношение на туристическите атракции, които са публична собственост, както и липсата на управление на туристическите зони. 

Драганов подчерта още, че плажовете е трябвало да минат към министерството, за да има контрол, но това и досега не е осъществено.

"Едно от първите й изявления като министър беше, че  плажовете ще минат към Министерство на туризма, за да има един синхрон. Това и досега не се е случило", каза Драганов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews