Без туристи за Великден, пропадат хиляди резервации от чужбина

Ружа Райчева 18 април 2021 в 14:41 6109 0

Дни преди старта на туристическия сезон стана ясно, че много от хотелите по Черноморието няма да отворят врати за Великденските празници. Хиляди са отменените резервации за почивка у нас.

„Тези PCR тестове се оказа, че са голяма пречка основно за влизането в България на чужди гости и е много важно министерството да предприеме много бързи мерки за отваряне на зелените коридори за гости, които идват да почиват в България”, заяви Христо Пенев - заместник-директор на курорта Албена пред Нова телевизия.

От общо 30 хотела в комплекса за Великден ще отворят само 3. В съседния курорт Кранево разчитат основно на румънски туристи. Те обаче няма да дойдат в страната, тъй като цената на PCR тестовете им струва почти толкова, колкото самото им пребиваване по време на ваканцията тук.

Иван Николов, който е управител на хотел в Кранево, сподели пред БНТ, че има цялостна липса на резервации. А резервациите, които са били вече направени, са успели да спасят, защото предлагат на туристите компенсации за PCR теста.

"Но това трудно достига до румънския турист като информация. Според мен реално държавата трябваше да компенсира тези PCR тестове поне за Великденските и майските празници. А за летния сезон трябва да се пусне пазарът извън Европа. Знаем всички какво ще стане, ако се пусне руският пазар да пътува свободно към България, ако бъде навременно обявен", коментира Николов.

Браншът ще разчита на българските туристи и добрата новина е, че голяма част от тях са избрали родното Черноморие като дестинация за почивка.

"Всички държави около нас са изключително активни в промотирането на туристически си услуги, а ние изоставаме. Вторият проблем, който имаме е, че държавният регламент за помощта от 35 евро, които субсидират авиотранспорта се бави, а всички наши конкуренти разчитат на тези пари. Третият ни огромен проблем, е че не разполагаме с изградена система за безплатни PCR тестове на туристи. Eдин тест е на стойност oт 100 лeвa до 100 евро и можете да си представите доколко се оскъпява почивката" заяви пред Нова телевизия Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Според Павлина Илиева от обединение "Бъдеще за туризма" поемането на разноските за PCR тест би било трудно. По думите ѝ крачката би било облекчаваща, но тежка за бизнеса.

Тя е категорична, че основен проблем за румънските туристи е задължителната карантина, която им се налага когато се върнат от България по домовете си.

„Туризмът винаги се е отличавал като особенa форма на стопанска дейност. Той е изключително гъвкав отрасъл. Ние можем да поемем разноските по PCR теста, но при връщането си в родината пътуващите ще трябва да бъде карантинирани. Това обезсмисля цялата идея”, добави заместник-председателят на Асоциацията на туристическите агенции проф. Георги Рачев пред Нова телевизия.

Проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара заяви, че за да се случат Великденските празници, пък и сезонът, им трябва чудо, съставено от три малки чудеса: да се смъкне процентът на новозаразените, да се намали драстично броят на заболелите през последните 14 дни на 100 000 и най-вече да се вдигне процентът на ваксинираните.

Оплакванията от бранша идват месец след като министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че България ще осигури "зелени коридори" за всички туристи, които искат да посетят страната ни. Еврокомисията обаче още не е въвела единния електронен сертификат за пътуване, който да осигури безпроблемно пресичане на границите за хората с ваксина, с антитела след преболедуван коронавирус или с отрицателен PCR-тест. Очаква се това да стане едва през юни.

През това време нашите съседи действат бързо. От утре Гърция започва да се отваря за чуждестранни туристи и пада задължителната досега 7-дневна карантина за пристигащите от Европа. Възстановяват се международните полети и към летищата на островите. Влизането в Гърция ще става с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването или със сертификат за имунизация.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада