Журналист от OFFNews спечели дело за СМГ: РУО трябва да покаже как са влезли ученици извън приема

Александра Маркарян 11 март 2019 в 12:40 13493 2

Всички молби и документи, дали основание за надпланов прием на деца в V клас в Софийската математическа гимназия през 2018 г., да бъдат предоставени на журналист от OFFNews, постанови Административният съд в София-град.

С влязло в сила решение №1398 от 5 март 2019 г. съдия Красимира Милачкова се произнася по жалбата ни срещу решение на началничката на Регионалното управление на образованието към МОН в столицата за отказ от предоставяне на документите. Поискахме ги при разработването на журналистическото ни разследване "Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение", в рамките на което разкрихме, че 23 деца са приети над 156-те бройки в държавния план-прием за елитното математическо училище. Тези деца не са постигнали необходимите за класиране резултати, но са записани в СМГ на база писмени молби или жалби, най-вероятно от родители, без видима връзка с математическите им способности.

Поискахме документите на основание Закона за достъп до обществена информация на 20 ноември 2018 г., преди публикуването на разследването от 3 декември, за да изясним точно какво е дало основание на началничката на РУО да предприеме извънредната мярка - надпланов прием в училището, за което ежегодно се борят стотици деца, които се подготвят в продължение на две или три години - още от 7-, 8-годишни - в школи и с частни математически уроци. Въпреки че изрично посочихме, че искаме копията със заличени лични данни, те ни бяха отказани с мотива, че информацията е служебна и няма самостоятелно значение и че съдържа множество лични данни, данни за здравословно състояние, становища и мнения. Обърнахме се към съда, където ни представляваше адв. Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация".

По повод мотива за личните данни съдът е категоричен, че "в случая обаче това обстоятелство не е основание предоставянето на документите да бъде отказано, тъй като, както е отбелязано в заявлението, документите са поискани със заличаване на съдържащите се в тях лични данни".

Съгласно закона, трябва да се предоставя информацията, достъпът до която не е ограничен, а в конкретният случай, пише съдът, този частичен достъп е бил дължим.

"Ако се приеме, че закрилата на личните данни представлява „друга защитена тайна“, то предоставянето на исканите документи е било дължимо, след заличаване на съдържащите се в тях имена, адреси, посочени заболявания и др. подобни и по начин, от който да може да се установи конкретната причина за преместване на ученик над утвърдения прием, тъй като именно тази причина е обстоятелството, обосноваващо обществения интерес в случая", се казва в мотивите му.

Съдът не приема и другата хипотеза на РУО: че информацията е служебна:

"Другата хипотеза, разглеждана в мотивите на оспорения акт – а именно уредената в чл. 13, ал. 2 ЗДОИ относно служебна информация, свързана с оперативната подготовка на актовете, по аналогични съображения също не е основание за отказ в случая. Наред с това, по силата на чл. 13, ал. 4 ЗДОИ, ограничението за достъп до такава информация е изрично изключено при надделяващ обществен интерес. Последният е дефиниран в т. 6 от § 1 на ДР на ЗДОИ и обстоятелствата по делото налагат еднозначен извод, че такъв в случая е налице".

Предвид мотивите си съдът приема, че решението на Регионалното управление на образованието в град София "не е в съответствие с материалноправните разпоредби и целта на закона – да даде възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти, в случая – началника на РУО София – град".

С тези мотиви съдът отменя решението на РУО и задължава началника му да предостави информацията, поискана от журналист от OFFNews в заявление вх. № РУО1-29502/20.11.2018 г.

Тъй като решението не подлежи на обжалване, OFFNews очаква изпълнението му от началничката на РУО Ваня Кастрева, с което се надяваме мотивите за надплановия прием на почти цял клас в Софийската математическа гимназия да бъдат най-накрая изяснени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

2

OFFReader2

20.04 2019 в 15:38

Обществена информация е, че директора на СМГ е роднина с директора на РУО. Това ги поставя в хипотетичен конфликт на интереси и същевременно би могло да обясни, защо са възможни тези случки от тяхна страна. Опитвате се да затворите една вратичка за вкарване на деца в СМГ извън класациите, но те пробват в момента да отворят друга по начин, който ще засегне други.