Прокуратурата предлага отнемане на автомобила на пиян или дрогиран шофьор

Сред предложенията на обвинението до НС е отпадане на наказанието за подсъдими, допринесли за разкриване и доказване на престъпления

OFFNews 06 юни 2022 в 16:07 3736 5

прокуратура

Да се отнемат моторните превозни средства на собствениците на автомобили, които си позволяват да карат пияни или под въздействието на наркотици. Това е едно от пакета предложения на прокуратурата за промени в Наказателния кодекс, изпратени в Народното събрание. Целта е подобряване ефикасността на наказателното правосъдие, обясняват от държавното обвинение. 

Предложенията са обособени в 49 пункта и са насочени към осигуряване на необходимата наказателноправна защита при престъпления, извършени от омраза, отпадане на провокацията към подкуп, разширяване на възможностите за разследване на организираната престъпност и корупцията, подобряване на наказателноправния режим на тероризма чрез отделянето му в самостоятелен раздел, въвеждане на нов престъпен състав във връзка с онлайн пиратството, съчетано с възможност за блокиране на сайтове и акаунти, премахване на ограниченията при увеличаване на наказанието „лишаване от свобода“ при съвкупност от престъпления, задължително налагане на пробационна мярка при предсрочно условно освобождаване, както и в изпитателния срок при условно осъждане.

Предлага се в съставите за убийство и за телесни повреди да се добавят „хомофобските и трансфобските“ подбуди, както и да се предвидят квалифицирани състави за унищожаване и повреждане на имущество и за палеж, извършени по расистки, ксенофобски, хомофобски и трансфобски подбуди. Тъй като не е възможно да се обхванат всички видове дискриминационни елементи е отправена препоръка за въвеждането на норма в Общата част на НК, съгласно която извършването на престъпление по дискриминационни подбуди да се счита за отегчаващо наказателната отговорност обстоятелство. Освен това се предлага изричното включване в съставите на престъпленията от омраза на признаците „сексуална ориентация, пол, полова идентичност и изражение на пола“.

Предвижда се изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията.

За да се осигури ефективно противодействие на организираната престъпност е необходимо използването на нов инструмент за събиране на доказателства - чрез използването като свидетел на определен член на престъпното сдружение, който е готов да сътрудничи на разследването - т.нар. „сътрудничещ“ свидетел.

Обърнато е внимание на необходимостта от криминализиране на поробването, което е факт в повече от 25 държави от ЕС, но не и в България.

Специален акцент в предложението е трафикът на хора, като се обхванат всички негови форми, включително и търговията с бебета, разграничаване на трафика със съгласието и без съгласието на жертвата, въвеждане на допълнителни квалификации, когато пострадалият е лице в неравностойно положение и когато е последвало самоубийство или опит за такова.

Като сериозен проблем за ефективността на борбата с корупцията е дефинирано определянето на провокацията към подкуп като престъпление. За да се даде възможност за своевременно разкриване и доказване на подкупа провокацията не следва да е престъпление, а да се използва като проактивен инструмент и дори като специално разузнавателно средство.

В предложението е направен анализ на съществуващите проблеми при прилагането на съставите, свързани със засягане на финансовите интереси на Европейския съюз. Голяма част от проблемите произтичат от непълното транспониране от страна на българската държава на Директива (ЕС) 2017/1371 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2017 г. за борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на съюза. Действащото законодателство не отговаря в пълна степен на задълженията ни по Директивата за налагане на ефективни, пропорционални и възпиращи наказателни санкции. Например не е предвиден отделен престъпен състав за незаконното разходване на европейски средства чрез възлагане на обществени поръчки, липсват квалифициращи признаци при престъпленията по служба, свързани с действия, засягащи финансовите интереси на ЕС, документната измама трудно намира приложение при злоупотреби с пари на ЕС, съобщават от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11720

5

alenaa

06.06 2022 в 20:10

Българската Покурватура отново се занимава с неща над нейното ниво. Да са започне да печели дела и да внася смислени и аргументирани обвинителни актове в съда , за да няма измъкване на пияни, дрогирани, убийци, изнасилвачи , облагодетелствали се държавни служители и дупедати. И за последно : "СИЛАТА НА ПРАВОСЪДИЕТО Е В НЕГОВАТА НЕИЗБЕЖНОСТ , А НЕ В НЕГОВАТА СТРОГОСТ."

-480

4

Октим

06.06 2022 в 18:00

Може да звучи доста средновековно, но лично аз по отношение на такива съм за смъртна присъда!

14569

3

случайно прочетох

06.06 2022 в 17:47

"Предвижда се изрична възможност за смекчаване или изключване на наказуемостта за подсъдими, които са допринесли за разкриване и доказване на престъпленията."

Това значи ли, че ако платя на някой ненормален, да наплеска Гешев и допринеса за разкриването на престъплението, няма да ме наказват? Ненормалния пък, не носи отговорност.
Питам само....

2172

2

Johnny B Goode

06.06 2022 в 16:58

Алфа, само ако си бил пиян и съседите са се удавили.
Ако искам да направя мръсно на тъщата, ще ударя две ракии, ще взема колата и, и ще отида да направя два дрифта пред районното.
Майтапа настрана, това е голям проблем, но конфискацията на колата е простотия. Мама и тати ще купят нова кола на дрогирано синче и всичко започва отначало.
Много по ефективно би било затвор, солена глоба и книжката до живот.

2750

1

alfakentavur

06.06 2022 в 16:42

А отнемане на апартамента, ако наводниш съседете си?