Прокуратурата: До часове ще покажем извънредни разкрития за обвиняеми (обновена)

Мая Младенова, Даниела Добрева 14 юли 2020 в 11:10 12647 16

Сийка Милева

Наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура до часове ще представят публично извънредни доказателства за "опити на обвиняеми лица", участващи в организирана престъпност, да избягат от наказателно преследване.

Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя коментира, че в момента върху прокуратурата има безпрецедентен политически натиск, но прокурорите са решени да убедят обществеността, че никой не е над закона. Думите ѝ кореспондират на снощното изявление на Посолството на САЩ, което подкрепи гражданските протести у нас и завършва с думите "Никой не е над закона".

Днешният отговор на прокуратурата се очаква до часове.

Сийка Милева обяви, че става въпрос за опити на обвиняеми лица да си партнират с журналисти и политици, за да избегнат наказателно преследване. Говорителят на главния прокурор спомена две имена - на банкера Цветан Василев и на Васил Божков.

Ето цялото изказване на Сийка Милева:

Всяка съдебна система, основана на върховенството на закона, се нуждае от силни, независими и безпристрастни прокурори, които са готови да разследват лица, независимо от тяхното положение или влияние в обществото. Това е така, защото поддържането на независимо обвинение трябва да е в интерес на обществото, а не на лица с власт, финансов ресурс или други позиции.

Европейският съд по правата на човека и основните свободи подчертава, че „в едно демократично общество, както съдилищата, така и разследващите власти, трябва да останат свободни от политически натиск“.
Днес българската прокуратура е подложена на безпрецедентен, не само политически натиск.

Преди няколко месеца тук, в сградата на Съдебната палата, Главният прокурор каза на българското общество, че знае срещу кого се изправяме. Наясно бяхме и тогава, и сега с това, което ще се случи. С атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите и дори техните семейства. Атаки, в които участват някои медии, а вече открито се включиха и политиците с обобщаващи призиви за законност и демокрация, без да кажат какво незаконно и недемократично прави прокуратурата. Продължението на тези атаки предстои и следващата стъпка е посочена от лица, привлечени към наказателна отговорност – да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства.

В този момент, в който правя това изявление, наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура по новообразувано разследване издават разрешение по чл. 198 от Наказателно- процесуалния кодекс. То ще позволи в следващите часове на българската общественост да станат достояние доказателства за опити на обвиняеми лица за организирана престъпност, бих ги определила като безпрецедентни опити, за избягване търсене на наказателно преследване спрямо тях от извършените от тях множество тежки престъпления. Това българската прокуратура ще направи с оглед отредената й от Конституцията на страната роля на пазител на обществения интерес и в името на върховенството на закона!

Сега ще бъде публикувано съобщение на Специализираната прокуратура за образувано разследване по Глава Първа от Наказателният кодекс на РБ. Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние. Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти и с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса това ли иска. Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони дори милиарди левове.

Прокуратурата на Република България подкрепя правото на всички да изразяват с мирни средства своите възгледи за по-добър живот в европейска България. Правото на граждански протести е сред основните принципи на съвременните демокрации. Наясно сме, че прокуратурата като част от съдебната власт е длъжник на обществото в осигуряването на чувството за справедливост, което се оказва трудно постижимо през последните 30-години. Постигането на тази справедливост е и сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев.
В същото време, и за съжаление, са налице и доказателства как, използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите граждани, обвиняеми лица, формирали чувство на недосегаемост през последните години на Прехода, използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред независимия български съд на база събраните доказателства.

В последните седмици сме свидетели как всички тези, които българската прокуратура иска да изправи пред правосъдието, полагат усилия, не само да попречат на това, а и да унищожат независимостта на разследващите органи, в опит да запазят заграбеното от народа.

Предоставените от Специализираната прокуратура доказателства ясно ще покажат как представители на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система, с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост. Българската общественост има правото да знае как обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират с „честни“, в кавички, политици и „свободни“, отново в кавички, журналисти. Вярвам, че след като разбере истината, всеки български гражданин ще направи своя информиран избор и ще избере на коя страна да застане – на страната на извършителите на престъпления или на страната на закона! Изборът, пред който е изправено цялото българско общество, в това число и прокуратурата, е да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона или да се подадем на натиск и да позволим грабежът да продължи.

Заявяваме, че и занапред ще поддържаме прозрачност чрез осигуряване на адекватна информираност на обществото за всички елементи от нашата дейност. И няма да позволим дневният ред на дебата за работата на прокуратурата да се формира от участници от организирана престъпна група, които накърняват нашата независимост.

Прокуратурата ще продължи до край борбата за справедливостта, която очакват българите вече над тридесет години. Няма да се откажем и да се оставим да бъдем сплашени.

Оттук нататък отговор дължат другите власти. Ние ще свършим своята работа като разследваме - действащи управляващи, членове на правителството и уличени в престъпления представители на администрацията на президента, но законодателят е този, който трябва да създаде адекватно законодателство в съответствие с добрите европейски практики за борба с организираната престъпност и корупцията.
Чакаме и отговор от Президента на Република България. Как концепцията му за „прокурорски рекет“ и за „мафията“ в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни.

Прокуратурата е твърдо решена да не поставя никой над закона.

Минути след брифинга на редакционните пощи на медиите пристигнаха три съобщения от прокуратурата със записи на разговори. Участници в тях са банкерът Цветан Василев, бизнесменът Васил Божков, журналистът Огнян Стефанов (Фрогнюз) и политикът Александър Паунов. Има и запис с неназован мъж.

Малко по-късно главният прокурор Иван Гешев обяви в социалната мрежа Туитър следното: "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

16

Jinx

16.07 2020 в 22:54

Пълни смешки… Тия 5 години не прибраха Цецо, сега с тая скалъпена постановка щели да ги опукат заедно с Черепа...

10571

15

Hissarion

14.07 2020 в 15:23

Той и Горанов си е говорил с Божков и са си разменяли неграмотно влюбени смс-и. Него няма ли да го арестува Бюрото за защита на Шиши?

705

14

order

14.07 2020 в 13:50

А чухте ли оня с чекмеджето дето ви кара с 200.....

3005

13

Bahmu

14.07 2020 в 13:32

Тез.....папагали зорлем искат да ги линчуваме на плаца, а ? Честно, аз ли съм идиот, те ли са мазохисти, вече не знам....

3118

12

fishcake

14.07 2020 в 12:00

Гешев: прокуратурата няма да провери, камо ли да разследва сараите.

Доган: Депутатите нямат власт. Аз съм властта.

Да бе, никой не бил над закона.

6239

11

Izoblechitel

14.07 2020 в 11:44

"Знаеш ли кой съм аз?" А?


В БГ няма прокуратура. Има ударна бухалка на мафията.

Време е да разчистим тая кочина.

3025

10

georgi1234

14.07 2020 в 11:43

Според ПИКня, Божков си е говорил с Огнян Стефанов (даже и разговора го имат), но всичко е някакво ала-бала. Група пияници в селската кръчма могат да проведат същия разговор.

Явно мишките са притиснати в стената и стрелят напосоки.

17156

9

aviatora

14.07 2020 в 11:33

Калай ви Варна на вас ма?? Вие сте назначени за прокурори точно от мафията!!!

15256

8

mendi

14.07 2020 в 11:32

За шкафчета с пари ли става въпрос?

6774

7

ЛАФЪРДИЕВ

14.07 2020 в 11:27

Ако имахте доказателства... Щяхте да сте написали обвинителните актове..
Мустакатия банкер от колко време е в Сърбия, откога е писмото на СРЪБСКИЯ СЪД да уточните ЕДНО от многобройните си искания за екстрадацията му? Щото и накратко - ВИЕ, ПРОКУРВАТУРАТА КРИЕТЕ банкера в чужбина..
При добро желание и видиоконферентната връзка можехте да ползвате.. И да го разпитвате вече в СЪДА..
Ако пак ша ни забавлявате с СМС-и, а след това Баце ша са лези за ПОЧТЕННИТЕ БИЗНЕСМЕНИ..
Дръжте си ги за вас тези доказателства, дето няма да издържат в съда..