Никой от ВСС не признава за смс-а, само 10 членове ще вадят разпечатки

OFFNews 18 януари 2016 в 15:16 5330 19

Никой от ВСС не признава за смс-а, само 10 членове ще вадят разпечатки

Снимка БГНЕС, архив

Всички членове на ВСС са декларирали, че не са пращали SMS на премиера Бойко Борисов на заседанието в четвъртък, на което се обсъждаше случая "Яневагейт". По време на дебатите председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов показа съобщение, изпратено му от премиера, което гласеше: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме”. Това провокира Борисов да се появи на заседанието на ВСС, да заяви, че не оказва влияние върху съдебната система и за да обвини Панов в политическа атака. 

Заради скандала ВСС днес се събра на извънредно заседание. На него всички членове са декларирали, че не са пращали есемеса, но само десетина души от тях се съгласили да предоставят разпечатки от мобилния оператор за проведените от тях разговори и пратетени съобщения в четвъртък. 

Останалите им колеги счели за достатъчно само да декларират, че не са автори на съобщението.

Пред журналисти председателят на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров каза, че няма да предостави разпечатка, защото не искал никой да му се бърка в личните контакти. Той отказа да назове имената на колегите си, които са дали съгласие да покажат с кого са си писали и разговаряли миналия четвъртък.

"Аз съгласие за разпечатка няма да дам, не защото се чувствам притеснен от нещо, казал съм на моите колеги с кого съм комуникирал от 9.30 до 12.30 часа в онзи ден. Който иска, да си прави разпечатка. Не може някой да ме задължи да си извадя. Това е решение на абсолютно всеки от членовете на съвета. Аз не отговарям за другите. Моето становище е, че ако тръгнем по тази плоскост, утре ще излезе някой и ще каже нещо и пак трябва да влизаме в обяснителен режим и да вадим разпечатки. Аз съм чист пред съвестта си", коментира той.

"За мен истината е, че работите са много по-дълбоки и целта е много по-различна. Има определени кръгове, които имат интерес от това. Тази календарна година ще стане ясно кои. Няма да казвам нищо, защото утре пак някой ще тръгне да ме съди. Аз съм гражданин, правя си изводи от действията на определени лица, политици, магистрати. Не съм политолог, предполагам си", заяви още Тодоров.

Преди заседанието на ВСС на подобно становище застана и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Според него съветът не трябва да се занимава с "подобни случаи. "Както видяхте това само отнема единствено от времето за ефективна работа на съвета", коментира той.

Според него това само ще блокира работата на ВСС. На въпрос дали във ВСС има някой, който докладва на премиера Бойко Борисов, Колев отговори с въпрос: "Колко от медиите имат докладчици по време на заседание?", съобщава БГНЕС.

„По никакъв начин не съм се обадил или изразил мнението си по ваш адрес. Ето, сега идвам, изслушаме не етична комисия, а целият ВСС. Има ли друго, по което да не съм ясен”, каза в четвъртък Борисов пред членовете на ВСС, част от които го посрещнаха на крака. 

В скандала с смс се включи и съветника на Борисов Яне Янев, който е близък с Димитър Узунов от ВСС. Янев заяви, че той е пратил смс-а на премиера, но отказа да назове името на човека, който му го е пратил. Борисов също отказа да посочи име, като каза единствено, че негов сътрудник му го пратил. И двете версии обаче не отговарят на въпроса защо текстът е написан от първо лице и говори за човек, който има право на глас във ВСС. Няма отговор и на въпрос защо Борисов реши да препрати съобщението на Лозан Панов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!