Борисов обяснил, че човек извън ВСС му изпратил скандалния СМС

Членовете на съвета не се притеснявиха от този факт и изслушаха премиера, въпреки че не искаха

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2016 в 17:45 5074 12

Човек извън състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) е пратил на премиера Бойко Борисов SMS-а, заради който министър-председателят неочаквано се появи на заседание на съвета. 

По-рано днес в дневния ред на ВСС беше разгледано становището на етичната комисия по случая "Яневагейт". Докато вървяха дебатите, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че е получил съобщение от телефон, който той е записал като "Б Борисов". Съдържанието му е: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме". 

Въпреки че членовете на ВСС отказаха да поканят Борисов за изслушване, той неочаквано се появи на заседанието. По-късно от ВСС съобщиха:

В хода на дебата във Висшия съдебен съвет по становището на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията (КПЕПК) днес, членовете на Съвета Калин Калпакчиев и Лозан Панов поискаха допълнително изясняване на фактите, включително и изслушване на другите споменати в разговорите лица.

В прессъобщението на ВСС се обяснява, че за това е бил информиран "чрез SMS премиерът на Република България Бойко Борисов". От него става ясно, че Борисов е поискал изслушване, а ВСС, който първоначално отхвърли идеята, охотно го прие. От съобщението по всичко личи и това, че голяма част от членовете на съвета не се притесняват от обяснението на Борисов, че "полученият от него SMS не е изпратен от човек от тази зала, а от трети човек."

"Г-н Борисов заяви: „препратих SMS-а на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, за да го видите”, поясняват от съвета. За членовете е било достатъчно твърдението на Борисов, че няма отношение към записите от "Яневагейт", а "разговорите му с членове на Висшия съдебен съвет са били във връзка с дейността на Съвета."

Становището на етичната комисия по повод скандала показва, и ВСС е приел, че поради "незаконност и манипулиране на записите, публикувани в сайта “Биволъ”, те не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори".

Проверката на съдържанието на разговора с други способи, не е установила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, извършено от магистрати и членове на ВСС. Становището на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” е прието с пълно единодушие от осемте члена в нейния състав, като един от членовете й е заявил особено мнение по формулировката на решението.

По решение на КПЕПК при проверката на записите не са изслушани лица извън съдебната власт, се казва още в съобщението на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2016 в 20:00

Ей, Боко лъже вече 10 години и не се научи да лъже както трябва....

15.01 2016 в 12:33

Значи някой от ВСС е пратил смс-а на друг извън ВСС, който от своя страна го е пратил на началника. Явно от някой във ВСС е тръгнало всичко и няма да е особено трудно да се разбере. За съжаление ще се замаже.

15.01 2016 в 08:40

03, ако някой ти каже да се погледнеш отстрани, ти недей, остани си штастлив.

15.01 2016 в 08:35

Много просто нещо на много високо място - що е то?

15.01 2016 в 06:45

State capture!

15.01 2016 в 00:33

Е как така някой пише в множествено число в лично наклонение "да ви викамЕ във ВСС" и "не го приехмЕ", а в същото време бил извън този ВСС? Сигурно иска да каже, че докато го е писал е бил навън в коридора...? Дори и една книжка да си прочел няма да посмееш да изтърсиш подобна нагла нелепост... Вече се съмнявам, че тиквата е прочел Винету до края...

14.01 2016 в 22:21

Абе друго си е да саммоопраскаш. Браво на Баце!

14.01 2016 в 20:48

Хахахахаххаха, кой бе, мияча на джамовете, който случайно висял отвънка и чул?

14.01 2016 в 20:39

Съдейки по реакцията на Буда, това „външно“ опраскване му влезе доста вътрешно.

14.01 2016 в 20:18

"Поредната провокация срещу премиера и държавата."
Поредната провокация на премиера срещу държавата.

"Но, понеже се провали в самото начало,бързо ще отшуми все едно не се е случила и много журналстьи ще останат без роли."
Политиците са изначално провалени. В България всяко чудо е за три дни, нищо конструктивно не се случва. Много журналисти не могат да напишат името си без грешка.

Засега май само Цветанка успя да стигне до оргазъм след петнайсетминутно "учудване".
Учудващо е как една нормална полова физиология може да да се съчетае със словоблудството на малоумен коментатор с композиторски псевдоним.

Името му се пише с "т", галфон...