Борисов обяснил, че човек извън ВСС му изпратил скандалния СМС

Членовете на съвета не се притеснявиха от този факт и изслушаха премиера, въпреки че не искаха

OFFNews 14 януари 2016 в 17:45 5821 12

Човек извън състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) е пратил на премиера Бойко Борисов SMS-а, заради който министър-председателят неочаквано се появи на заседание на съвета. 

По-рано днес в дневния ред на ВСС беше разгледано становището на етичната комисия по случая "Яневагейт". Докато вървяха дебатите, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че е получил съобщение от телефон, който той е записал като "Б Борисов". Съдържанието му е: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме". 

Въпреки че членовете на ВСС отказаха да поканят Борисов за изслушване, той неочаквано се появи на заседанието. По-късно от ВСС съобщиха:

В хода на дебата във Висшия съдебен съвет по становището на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията (КПЕПК) днес, членовете на Съвета Калин Калпакчиев и Лозан Панов поискаха допълнително изясняване на фактите, включително и изслушване на другите споменати в разговорите лица.

В прессъобщението на ВСС се обяснява, че за това е бил информиран "чрез SMS премиерът на Република България Бойко Борисов". От него става ясно, че Борисов е поискал изслушване, а ВСС, който първоначално отхвърли идеята, охотно го прие. От съобщението по всичко личи и това, че голяма част от членовете на съвета не се притесняват от обяснението на Борисов, че "полученият от него SMS не е изпратен от човек от тази зала, а от трети човек."

"Г-н Борисов заяви: „препратих SMS-а на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, за да го видите”, поясняват от съвета. За членовете е било достатъчно твърдението на Борисов, че няма отношение към записите от "Яневагейт", а "разговорите му с членове на Висшия съдебен съвет са били във връзка с дейността на Съвета."

Становището на етичната комисия по повод скандала показва, и ВСС е приел, че поради "незаконност и манипулиране на записите, публикувани в сайта “Биволъ”, те не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори".

Проверката на съдържанието на разговора с други способи, не е установила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, извършено от магистрати и членове на ВСС. Становището на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” е прието с пълно единодушие от осемте члена в нейния състав, като един от членовете й е заявил особено мнение по формулировката на решението.

По решение на КПЕПК при проверката на записите не са изслушани лица извън съдебната власт, се казва още в съобщението на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews