Емил Дечев: Постът на главния прокурор не трябва да се маха

Според евродепутата Софи инт Велд Иван Гешев винаги е бил и остава противоречива личност

OFFNews 13 юни 2023 в 13:35 1190 0

Дечев

Снимка БГНЕС

Емил Дечев

Постът на главния прокурор не бива да се премахва, защото в противен случай окръжните прокурори ще имат голяма власт и няма кой да ги контролира, заяви зам. правосъдният министър Емил Дечев след закритото заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент в Страсбург.

Дечев, който престоя значително по-дълго в залата от Иван Гешев, обясни, че евродепутатите са му задавали въпроси във връзка с идеите за съдебна реформа и какво смята парламентът да променя в Конституцията.

"Обясних, че засега има идея за създаване на два нови съвета - един на съдиите и друг за прокурорите и следователите. Засега за този на съдиите се предвижда мнозинство на членовете, избрани от съдии, за да се пресече възможността за политическо влияние на законодателната власт над съдебната", уточни Дечев.

Той запознал евродепутатите и с "трескавата активност на главния прокурор през последните седмици".

"Тази активност - тя е необходима, но в настоящия контекст буди съмнения за пристрастност. Това е така, защото за много от случаите, в които тази активност се появява, ние сме запознати с фактите по тях от години. И не само той беше сляп и глух", коментира зам.-министърът.

Преди да влезе на разговора с евродепутатите Дечев обясни, че не е изненадан от реакцията на Иван Гешев да напусне заседанието на Пленума на ВСС, който го отстрани от длъжността вчера.

"Той изрично подчерта, че е мъж, че не се страхува, не се притеснява процедурата да се проведе в негово отсъствие и в присъствието на неговия адвокат. Това бяха думи в четвъртък, а в понеделник той промени това свое мнение. Така е преценил, че по му е важно да бъде тук (в Страсбург), отколкото на тази процедура, която се проведе във ВСС вчера", коментира Дечев.

Зам.-министърът обясни, че е получил предварителни въпроси от евродепутатите, "макар и леко в последния момент". Те са били свързани с разследването на главния прокурор, за ефективното наказателно производство и разследване, въпроси, свързани със съдебната власт, за Инспектората към ВСС, за промените в съдебния съвет, както и други закони - за новата КПКОНПИ и с редица реформи, които бяха направени през последните месеци.

"ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха главния прокурор. Сега действат много странно", коментира пък евродепутатът Елена Йончева след закритото заседание на Мониторинговата група.

Тя уточни, че всички 14 членове на комисия са имали възможност да зададат въпросите си на главния прокурор. По нейните думи от отговорите на Гешев те са научили "много обезпокоителна информация по конкретни дела". Непосредствено преди да започне заседанието на групата от ЕНП са се опитали да отменят изслушването на Гешев, напомни Йончева и допълни, че основанието за това било решението на Висшият съдебен съвет да освободи главния прокурор.

В Европейския парламент в Страсбург приключи изслушването при закрити врата, посветено на обстановката в България. 

Евродепутатката Софи инт Велд ("Обнови Европа") посочи пред медиите, че в някакъв момент наблюдението над нашата страна трябва да приключи, макар че това е дълъг процес. ЕП подкрепя българските хора и българските власти, защото България е част от ЕС. Има нужда от още реформи и няма да бъде лесно, добави тя, цитирана от БТА.

"Открива се добра възможност за промени в България, изглежда се предприемат стъпки, за които ЕП отдавна настоява. Мисля, че има огромна решимост", заяви Инт Велд и отчете, че независимо от споровете, българските власти винаги са имали готовност да разговарят с евродепутатите.

Наблюдението не зависи от това коя партия е на власт, това не е и някакъв вид наказание, обясни тя по повод предстоящото тази есен ново посещение на евродепутати от подкомисията в нашата страна. Според нея пътуването е израз на внимание. Попитана за оценка на решението на ВСС да освободи Гешев от длъжност, Инт Велд каза, че той е бил и остава противоречива личност. Отчитаме, че той реши да се яви пред нас днес и беше тук по собствено желание, уточни тя по повод искането на Гешев процедурата във ВСС да спре до неговото завръщане от Страсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика