Александър Томов в сигнал до Гешев: Борисов поиска от хонконгски милиардер договор за Иван Саздов

OFFNews 01 септември 2020 в 15:37 117697 6

Визуализация на проекта Света София край Елин Пелин.

Сигнал до главния прокурор Иван Гешев за подсъдни действия на министър-председателя Бойко Борисов подаде политикът и бизнесмен Александър Томов.

Според него хонконгският инвеститор Стивън Ло е бил изнудван проектът му за изграждане на български Лас Вегас край Елин Пелин да "мине под контрола на Борисов".

Томов твърди, че това се е случило в края на 2013 г., когато лидерът на ГЕРБ съставя второто си правителство. По това време Томов е главен изпълнителен директор на проекта „Света София“.

"Стивън Ло ме информира, че Бойко Борисов го е поканил на отделна среща, като го е помолил на срещата да не присъства Александър Томов и други български представители. По информация на Стивън Ло и на г-жа Джоузи Лок срещата се е състояла на тенис клуба в Банкя, на която Бойко Борисов е настоял Стивън Ло да не работи с друг български екип освен предложения от него /„ако иска новото правителство да му помага“/. На тази среща Бойко Борисов е представил „човека с който трябва да се работи“, а именно Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, негов личен приятел от детинство и председател на инициативния комитет на Борисов през 2005г. за кмет на Столична община, както и председател на предизборният му щаб през 2009 г. Мога лично да свидетелствам, че обидата и смущението на инвеститора след тази среща бяха огромни", пише в сигнала до Гешев.

Според Томов, за да не се стига до спиране на вече напредналия проект, инвеститорът решил да отстъпи под натиска на Борисов. 

"В резултат на тайната среща на тенис кортовете в Банкя и след прекия и косвен натиск на Бойко Борисов, управляващите "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД бяха принудени да подпишат договор с компанията на Иван Саздов за консултантски услуги в размер на 34,25 млн. евро без ДДС", пише в сигнала на бившия вицепремиер в правителството на Димитър Попов.

Според него "този договор представлява уникален пример за рекетьорски натиск с много тежки последствия, не само за конкретния проект, но и за десетки други фирми, вече обвързани с проекта. „Договорът“ постави инвеститора в напълно неприемлива позиция да плаща огромни суми срещу услуги, които вече бяха гарантирани от Меморандума за разбирателство".

Според Томов договорът е прикрита форма на рушвет в особено големи размери.

"Всички дейности и услуги, които фирмата на Иван Саздов е следвало да извърши по договор са били или вече извършени или представляват формални дейности по установяване на контакти с правителството, Столична община и други институции. Особен анализ и проверка заслужава цената на договора. За елементарни услуги част от, които са били задължения на правителството по вече подписания Меморандум, цената на договора от 34 250 000 евро без ДДС, което е абсурдна сума по всички световни стандарти", категоричен е Томов.

Според него вследствие на недопустимата намеса на Борисов е провален инвестиционен проект за 1,6 млрд. евро.

"Загубени са значителни приходи за бюджета, хиляди работни места. Нарушен е финансовият баланс на професионалния футболен клуб ЦСКА и е предприета допълнителна намеса за неговия предумишлен фалит. В резултат на тази намеса са се облагодетелствали близки до премиера лица, които са извършили плащания в негова полза и по негови указания", пише още в сигнала.

Томов потвърди пред OFFNews, че именно той е автор на документа.

Ето и пълния текст на сигнала:

Уважаеми господин Гешев,

I.

В средата на 2013 г. в Лондон, съвместно с хонконгският инвеститор г-н Стивън Ло, започнахме мащабен инвестиционен проект за изграждане на сателитен на София туристически град, които беше наречен „Света София“. Опитът на Стивън Ло в инвестиционните проекти в Хонгконг и Макао позволиха идеята да бъде реализирана с голям ефект за българската икономика (приложение 1).

През есента на 2013 г. за място на инвестицията беше избран терен около 3000 декара земя в община Елин Пелин, Софийска област в района между село Равно поле и град Елин Пелин. Беше направено остойностяване на целия проект от американската одиторска компания Cushman&Wakefield. Общия размер на инвестицията беше оценена на 1,6 млрд. евро. По проект строителството трябваше да завърши за около 3 години (2015-2017 г.). През периода ноември 2013 - март 2014 г. бяха проведени поредица срещи между инвеститорите и редица български министри. Съгласно закона бе създаден правителствен комитет за подкрепа на проекта. В периода март-юни 2014 г. инвестиционната компания "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД инвестира над 15 млн. евро главно в терени в община Елин Пелин и закупуването на голф клуба в село Равно поле. През целия този период изпълнявах длъжността главен изпълнителен директор на проекта, което през 2013-2015 г. бе моя основна постоянна дейност. През май-юни 2014 г. съвместно с правителството разработихме Меморандум за разбирателство (приложение 2 ). От името на инвеститора лично подписах Меморандума, а от страна на правителството беше подписан от тогавашният министър на икономиката Драгомир Стойнев. Съгласно Закона за насърчаване на инвестициите проектът „Света София“ получи статус на най-висок клас инвеститор –приоритетен инвестиционен проект. Бяха подписани договори с водещи световни компании като подизпълнители на проекта. След подписване на Меморандума започна допълнително набиране на средства от частни инвеститори от Азия и Европа. Проектът бе представен в редица световни и български медии.

През целия период след ноември 2013 г., по собствено желание Стивън Ло подпомагаше развитието на ПФК ЦСКА АД. За сведение, в края на 2014 г. ЦСКА завърши на първо място в националния футболен шампионат, благодарение и на помощта на инвеститора. Съвместно със Стивън Ло изготвихме финансов план за развитието на ПФК ЦСКА АД през 2015 г., като за основна цел бе спечелването на 32-а шампионска титла и достойно представяне в Европейската Шампионска лига.


II.

През октомври 2013г. след оставката на кабинета Орешарски на власт дойде ново правителство начело с Бойко Борисов. По моя инициатива Бойко Борисов се запозна със Стивън Ло и неговия директор г-жа Джоузи Лок. Бойко Борисов прояви интерес към проекта и в заключение на срещата ми каза „Този проект трябва да е под мой контрол“. Не приех на сериозно неговите думи, но месец по-късно Стивън Ло ме информира, че Бойко Борисов го е поканил на отделна среща, като го е помолил на срещата да не присъства Александър Томов и други български представители. По информация на Стивън Ло и на г-жа Джоузи Лок срещата се е състояла на тенис клуба в Банкя, на която Бойко Борисов е настоял Стивън Ло да не работи с друг български екип освен предложения от него /„ако иска новото правителство да му помага“/. На тази среща Бойко Борисов е представил „човека с който трябва да се работи“, а именно Иван Саздов, собственик на тенис клуба в Банкя, негов личен приятел от детинство и председател на инициативния комитет на Борисов през 2005г. за кмет на Столична община, както и председател на предизборният му щаб през 2009 г. Мога лично да свидетелствам, че обидата и смущението на инвеститора след тази среща бяха огромни.

След дълги дебати, в които участвах и с оглед да не спираме вече напредналия проект се реши да отстъпим под натиска на Бойко Борисов. Никой в този момент не е очаквал всичко това да доведе до абсурден натиск за пари и в крайна сметка до провал на целия проект. В резултат на тайната среща на тенис кортовете в Банкя и след прекия и косвен натиск на Бойко Борисов, управляващите "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД бяха принудени да подпишат договор с компанията на Иван Саздов за консултантски услуги в размер на 34,25 млн. евро без ДДС (Приложение 3).

Този договор представлява уникален пример за рекетьорски натиск с много тежки последствия, не само за конкретния проект, но и за десетки други фирми, вече обвързани с проекта. „Договорът“ постави инвеститора в напълно неприемлива позиция да плаща огромни суми срещу услуги, които вече бяха гарантирани от Меморандума за разбирателство.

III.

Уважаеми господин прокурор,

Изложените факти, говорят за недопустимо превишаване на власт и права от страна на министър-председателя Бойко Борисов, който е принудил с натиск и внушения чужд инвеститор да подпише видимо неизгоден договор, което е сериозно нарушение по смисъла на чл.282 от Наказателния кодекс. Доказателства за горното са следните факти:

- До прословутата тайна среща на тенис кортовете в Банкя лицето Иван Саздов не е познавал инвеститора и неговия проект;

- След принуда, инвеститорът променя българския екип и неговия изпълнителен директор и го заменя с договор с фирма на Иван Саздов, чиято квалификация, знание на езици и практически опит са далеч от критериите за подобен тип дейност;

- Най-важното доказателство е съдържанието на самия договор, който е прикрита форма на рушвет в особено големи размери. Всички дейности и услуги, които фирмата на Иван Саздов е следвало да извърши по договор са били или вече извършени или представляват формални дейности по установяване на контакти с правителството, Столична община и други институции;

- Особен анализ и проверка заслужава цената на договора. За елементарни услуги част от, които са били задължения на правителството по вече подписания Меморандум, цената на договора от 34 250 000 евро без ДДС, което е абсурдна сума по всички световни стандарти.

Министър-председателят Бойко Борисов в бил длъжностно лице по смисъла на чл. 93 ал.1 от НК към датата на извършване на деянието. Нещо повече, той е извършил описаните по-горе действия в своя изгода използвайки подставеното лице Иван Саздов. С това Бойко Борисов е използвал служебното си положение и властта, за да осигури за себе си и на близки до себе си лица, огромни по размер суми, което е грубо нарушение по смисъла на чл. 283 от Наказателния кодекс. Във връзка с това Ви моля да проверите:

- Събирал ли е средства за избирателните кампании на ГЕРБ Иван Саздов?;

- Извършвал ли е други финансови операции съвместно с Бойко Борисов?;

- Прехвърлял ли е значителни суми Иван Саздов чрез своя кипърска офшорна фирма на фирма в град Барселона свързана с лична приятелка на Бойко Борисов – факт, разследван от каталунската полиция за пране на пари.

Отговорът на тези въпроси несъмнено ще Ви доведе до извода, че министър-председателят Борисов се е облагодетелствал лично и е облагодетелствал и свързани с него лица от партия ГЕРБ.

IV.

Въпреки, че вследствие на намесата на министър-председателя проектът „Света София” бе провален, договорът между BDHL и Иван Саздов е вече консумиран. В началото Стивън Ло чрез своята компания е превеждал кешови суми на Иван Саздов. След като въпреки това проектът не получава зелена светлина, инвеститорът спира плащанията и е принуден да спре целия проект. Тогава Иван Саздов пристъпва към съдебни искове с цел да получи останалите средства.

Впоследствие Иван Саздов продава фирмата си на друг публичен тенис- приятел на премиера - Мирослав Печев. След съдебен иск за неизплатени задължения по договора с Иван Саздов, голф-клуба в село Равно Поле, собственост на инвеститора Стивън Ло е присвоен от групата Саздов -Печев. В момента, голф-клубът (цена над 10 млн. евро) се управлява от друга близка на премиера Борисов фигура.

Вследствие на недопустимата намеса на Борисов по смисъла на законодателството е провален инвестиционен проект за 1,6 млрд. евро. Загубени са значителни приходи за бюджета, хиляди работни места. Нарушен е финансовия баланс на професионалния футболен клуб ЦСКА и е предприета допълнителна намеса за неговия предумишлен фалит. В резултат на тази намеса са се облагодетелствали близки до премиера лица, които са извършили плащания в негова полза и по негови указания.

Уважаеми г-н главен прокурор,

Моля да проверите гореспоменатите факти и да прецените дали премиерът на България Бойко Борисов е наказателно отговорен съгласно чл. 282 и чл.283 от НК, а именно Чл. 282. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6. И Чл. 283. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Длъжностно лице, което използува своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години.

На първо място, по горепосочените причини е налице превишаване на власт, когато длъжностното лице – субект на престъплението, е и орган на власт. Престъплението е резултатно. Престъпният му резултат е на поставяне в опасност: създаване на такава обстановка, в която има възможност да настъпят немаловажни последици – материални и нематериални (морални). Формата и видът на вината са прекият умисъл. Допълнително е предвидена и специална цел – набавяне за себе си или за другиго каквато и да е облага (имотна или не), или причиняване другиму вреда.
Престъпното използване на служебно положение е предвидено в чл. 283 НК. Субект и на това престъпление може да бъде само длъжностно лице каквото е Бойко Борисов.

Изпълнителното деяние се състои само в използване на своето служебно положение, без обаче да се стига до нарушаване на задълженията вътре в самата служба. При такова нарушение би се осъществил съставът на предходното престъпление – по чл. 282 НК. С оглед на това съставът на чл. 283 НК се явява субсидиарен спрямо него и се прилага, когато няма нарушаване на служебна забрана, неизпълнение на служебно задължение или превишаване на правомощия.
На второ място, тук става дума не за поведение, което е изобщо извън рамките на службата. Става дума за извънслужебни взаимоотношения, при които обаче се намесва служебното положение на дееца – онзи негов социален статут, който му осигурява някакво предимство по отношение на други лица. Деецът използва това свое положение винаги когато упражнява върху другиго някакво извънслужебно въздействие – по своя или по негова инициатива, но като го свързва със своята служба изобщо и поста си в частност.

И на трето място, следва да се има предвид, че тук деецът въздейства с това, че е началник / министър-председател/, а не заради това, че е направил или ще направи определена служебна услуга (деяние по служба), защото в такъв случай би извършил (взел) подкуп съгласно чл. 301 НК.

Същевременно Ви молим да проверите:

- Оказван ли е натиск върху тогавашния собственик на контролния пакет акции на ПФК ЦСКА АД проф. Александър Томов да предаде акциите си на други лица;

- Давани ли са „съвети“ на инвеститора Стивън Ло да се откаже от помощта за ПФК ЦСКА АД;

- Обещавал ли е премиерът Борисов държавни поръчки за строителство, ако Юлиян Инджов и партньори отстранят Александър Томов от ръководството на клуба;

- Участвал ли е лично Бойко Борисов в среща за бъдещето на ЦСКА през април 2015г. след която неговите собственици Юлиян Инджов и Петър Манджуков са пристъпили към предумишлен фалит на ПФК ЦСКА АД;

Разбира се, ние разполагаме със много свидетели и доказателства, за да се отговори на горните въпроси. Но тези доказателства имат смисъл само ако официалните български институции започнат разследване по темата, за което Ви призовавам.

31.08.2020г.

С уважение,
проф. Александър Томов

Приложения
Приложение № 1 – Проект „Света София;
Приложение № 2 – Меморандум за разбирателство между българското правителство и BDHL;
Приложение № 3 – Договор между компанията на Иван Саздов и BDHL

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

6

Петър Д.

04.09 2020 в 18:09

До 4: има грешка в II в годината - трябва да е 2014 вместо 2013, но това не променя по никакъв начин смисъла на сигнала. От уикипедия:
94 Борисов 2 Бойко Борисов
(род. 1959) 7 ноември 2014 27 януари 2017 812 ГЕРБ, Реформаторски блок, АБВ

3000

5

skitnik46

02.09 2020 в 15:53

тоя до каквото се е докоснал е разсипал но за ЦСКА за мен беше изпълнител на поръчка а да не прави на светец а да посочи имението край язовир студена как и с какви деньги е направил малко ти когато на армията те поливаха с бира

3023

4

Трошла

02.09 2020 в 13:53

Правителството на Орешарски подава оставка на 23 юли 2014 г.,повтарям през 2014 г. Следва служебното на Близнашки, а второто правителство на Борисов се заклева на 7 ноември 2014 г.! Очевидно става дума за правителството на Орешарски и вероятно умишлено се внушава, че през 2013 г.и цялата 2014 г. Борисов е бил на власт! Това не отговаря на истината и преди всичко на фактите!
Имаше оставка, предсрочни избори, Костинбродска афера,правителство на Орешарски, Пеевски в ДАНС и 400 дни протести! Май 2013 г. - август 2014 г. на власт беше коалицията на БСП и ДПС + златното пръстче на Волен!

3111

3

Journey

02.09 2020 в 11:11

Ал.Томов е едно тотално мекотело.
Но, предполагам, че историята му е достоверна.

11300

2

yoghurt

01.09 2020 в 16:59

И после защо няма инвеститори. Кога ще имаме културен политик от ранга на политиците на Възраждането на България? Стига с тия потни мутри и идиоти - премиери,