Всичко най-важно за 5G Home Internet от Vivacom

OFFNews 24 юни 2023 в 05:27 1444 0

интернет

Снимка Pexels

Какво трябва да знаем за 5G Home Internet от Vivacom.

В предишните два материала по темата за фиксирания безжичен достъп до интернет разгледахме в детайли технологията и нейните предимства, а освен това обърнахме внимание на нейните ползи за малкия и среден бизнес. В този текст ще се фокусираме върху предложението за крайни потребители 5G Home Internet, какво предлага, как се инсталира, колко струва и т.н.

Преди това обаче нека си припомним какво е фиксиран безжичен достъп през 5G. Това е набираща популярност технология, която използва мрежите от пето поколение за осигуряване на високоскоростен широколентов достъп до интернет. За разлика от традиционните мрежи, които разчитат на кабели или оптични влакна, при този тип достъп до интернет всичко става безжично, което носи със себе си много ползи.

За да не ги повтаряме, повече можете да прочетете тук и тук. И все пак сред основните ползи са по-ниско времезакъснение (латентност) на връзката, удобство при инсталиране и не на последно място – повишена надеждност. Всичко това прави тази технология особено подходящо решение за райони, в които опциите за традиционен достъп до интернет са ограничени или напълно липсват.

Колко струва?

5G Home Internet може да се вземе на промоционална цена от 29.80 лв. на месец при подписване на 24-месечен договор, а иначе стандартната цена е с 10 лв. по-висока и тя влиза в сила след изтичане на договора. Включено е и необходимото за ползване на услугата оборудване, така че не се налага да плащате допълнително.

В допълнение, ако използвате и услугата EON, няма да дължите и еднократна активационна такса, която иначе е в размер на 20 лв. Услугата може да бъде преместена и на друг адрес, но само при наличие на техническа възможност – за всяко преместване се прилага такса от 20 лв.

Как се инсталира?

Като стана дума за оборудване, за да можете да ползвате услугата, ще имате нужда от такова. На разположение е безплатен Wi-Fi 6 рутер ZTE, който разчита на модем Qualcomm Snapdragon X62 и поддържа технология 2x2 MIMO и създаването на Wi-Fi мрежи на 2.4GHz и 5GHz. Устройството има 2 гигабитови ethernet порта и има капацитет до 32 потребители.

Самата инсталация е пределно лесна. В комплекта ще получите SIM карта, която ви осигурява достъп до услугата. Достатъчно е да я поставите в слота в долната част на рутера, да го свържете с електрическата мрежа и да го включите. След това е необходимо просто да свържете своите устройства към неговата Wi-Fi мрежа (името и паролата са на стикера в долната част).

Какви скорости осигурява?

Сигурно вече се питате на какви скорости можете да разчитате? Vivacom посочва, че максималните скорости на 5G Home Internet са 100 Mbps при изтегляне на данни и 40 Mbps при изпращане. Скоростите не са гарантирани и зависят от натовареността и покритието на мрежата, но едва ли би имало сериозни отклонения от тези стойности.

Като цяло скоростите са напълно достатъчни за нормален достъп до интернет, бързо изтегляне на файлове, гледане на стрийминг видео с висока резолюция, гейминг, провеждане на видеоразговори и каквото още се сетите. Както се подразбира, трафикът на данни е напълно неограничен.

Добавките

Предложението за фиксиран безжичен достъп може да бъде допълнено и с други добавки. Налице са две предложения, всяко от които е на цена 1.99 лв. месечно. Едната позволява да получите статичен IP адрес – има потребители, за които това е важно. Другата пък осигурява лиценз за антивирусното приложение ESET NOD32, което ще ви предпази от онлайн опасности, пише mobilebulgaria.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика