Vivacom Регионален грант помага на две читалища в борбата с недостига на вода през лятото и намаляването на отпадъците

Проектите „Аз съм Костандово“ и „За да не ходи водата на кино“ са два от финалистите в осмото издание на инициативата

OFFNews 05 август 2023 в 09:27 558 0

грант
Два от проектите, подкрепени с осмото издание на Vivacom Регионален грант, адресират сериозни проблеми на местните общности през лятото – недостигa на вода в четири врачански села и намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци в родопския град Костандово.

Два от проектите, подкрепени с осмото издание на Vivacom Регионален грант, адресират сериозни проблеми на местните общности през лятото – недостигa на вода в четири врачански села и намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци в родопския град Костандово.

„С Vivacom Регионален грант подкрепяме граждански организации, които имат иновативни идеи за справяне с належащи проблеми на местните общности. Проектите с екологична насоченост „Аз съм Костандово“ и „За да не ходи водата на кино“ са прекрасен пример точно за това и вярваме, че ще имат успех“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

„За да не ходи водата на кино“ е проект на Народно читалище „Селска пробуда – 1925“ от село Горно Пещене в района на Враца. Читалището се ангажира с проблема с недостига на вода и с идеи как тя може да бъде пестена и използвана ефективно в градинарството. Инициативата включва 7 прожекции, представящи мащабите на проблема, комбинирани със срещи-дискусии между жителите на четирите врачански села с. Горно Пещене, с. Тишевица, с. Вировско и с. Върбица и експерти в сферата на ВиК и почвите и тяхното устойчиво подхранване, където експертите ще запознаят местните хора с добри практики от други райони. Изборът на конкретните населени места не е случаен – през изминалото лято спадна критично водата на захранващия ги язовир Тишевица, което доведе до засушаване и недостиг на вода за напояване на земеделските култури.

„Недостигът на вода е належащ проблем в нашия район, затова е важно да научим хората как да я използват ефективно и да продължат да развиват местното земеделско производство. Плановете ни са да разгърнем още повече идеята, като направим прожекции и на други места в Северозапада и създадем мрежа от еко читалища за обмяна на добри практики и идеи“, коментира Васил Димитров от Народно читалище „Селска пробуда – 1925“, с. Горно Пещене.

С решаването на проблема със замърсяването с битови и пластмасови отпадъци в град Костандово се заема Народно читалище „Просвета – 1919“. Организацията предприема редица стъпки в името на устойчивото развитие на града под мотото на проекта „Аз съм Костандово“.
„Проблемът със замърсяването и неправилното изхвърляне на отпадъци става все по-сериозен в нашия красив родопски град Костандово. Затова е важно да стимулираме всички жители на града да бъдат по-отговорни към опазването околната среда. Вярваме, че подкрепата на Vivacom Регионален грант и общите ни усилия ще дадат резултати и ще започнем да живеем по-чисто, по-екосъобразно и още по-уютно в нашия прекрасен град“, заяви Пламен Киселов от Народно читалище „Просвета – 1919“.

В рамките на проекта читалището ще проведе уъркшоп работилници, посветени на изграждането на дълготрайна стратегия за опазването на околната среда в Костандово. Планирана е и мащабна кампания за разделно събиране на отпадъци и намаляване на замърсяването с пластмаса, като първа стъпка за справяне с проблема. Ще се състоят и 3 акции за почистване на най-замърсените части на града и освежаване и облагородяване на местния градски парк, включително пребоядисване и реновиране на пейките и детските съоръжения.

В осмото издание на Vivacom Регионален грант, телекомът получи рекорден брой кандидатури – 360, от които 14 проекта бяха подкрепени с над 62 000 лева. През годините Vivacom е дарил над 500 000 лева за 108 проекта на 98 организации от цялата страна. Програмата се осъществява съвместно с Български център за нестопанско право и подкрепя инициативи в областта на опазването на околната среда и образованието.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!