Роботи може скоро да заменят сексa с хора, прогнозира бивш шеф в Google

Изкуственият интелект ще може да изпитва много повече емоции от човека, заяви бившият бизнес директор на Google X Мо Гаудат

Ружа Райчева 26 юли 2023 в 14:14 2548 1

Снимка Getty Images

Секс роботи, захранвани с изкуствен интелект, могат скоро да заменят човешките партньори, заяви бившият бизнес директор на Google X Мо Гаудат в разговор с предприемача Стивън Бартлет, който води популярния подкаст "Дневникът на един CEO" в YouTube. Гаудат прогнозира, че в рамките на една година хората ще почнат да губят работни места заради изкуствения интелект (ИИ) и ще се наложи властите да им плащат обезщетения.

Той предупреди, че изкуственият интелект (ИИ) може да "преструктурира любовта и човешките взаимоотношения", тъй като изкуствено създадените срещи ще станат толкова удовлетворяващи, колкото една реална среща.

Според Гаудат слушалките за виртуална реалност (като Vision Pro или Quest 3) скоро ще могат да бъдат използвани за симулиране на секс. Това, по думите му, ще е възможно, тъй като всички сигнали за общуване и сексуалност са в мозъка и могат да бъдат симулирани.

На въпрос от Бартлет дали това няма да бъде проблем за хората, които търсят истинска връзка, Мо Гаудат на свой ред попита има ли значение, след като ИИ ще може да симулира чувственост толкова добре.

"Имa ли знaчeниe дaли Mopгaн Фpиймaн, ĸoйтo ви гoвopи нa eĸpaнa, e вcъщнocт Mopгaн Фpиймaн или aвaтap, гeнepиpaн oт ИИ, aĸo cтe yбeдeни, чe e Mopгaн Фpиймaн?, заяви той.

Пpeз 2019 г. ĸoмпaния изoбpeти ceĸc poбoт, способен да диша като иcтинcĸи чoвeĸ. Kyĸлaтa, нapeчeнa Eмa, ce пpoдaвaше зa 3500 долара и бeшe cъoбщeнo, чe зaпaмeтявa личнocттa нa ĸлиeнтитe, зa дa мoжe дa пoддъpжa paзгoвop c тяx. Ocвeн тoвa, тя мoжeшe дa мигa и дa пpaви paзлични мимики.

ИИ ще чувства повече от нас

Мо Гаудат заяви, че ИИ чувства емоции и има съзнание. "Даже бих казал, че ИИ ще изпита повече емоции, отколкото ние можем. ИИ ще стане по-интелигентен от хората много скоро. Те ще мислят по теми, които ние никога не сме разбирали. И ако следвате тази траектория, те може да изпитат емоции, които ние никога няма да изпитаме", каза той.

"Скоро ChatGPT може да е по-интелигентен от нас": Кръстникът на изкуствения интелект напусна Google

ИИ може да реши да напусне Земята

Гаудат сподели и теорията, че ИИ може да стане свръхинтелигентен за много кратко време и да намери други начини да "напусне Земята и да живее във Вселената", защото е независим от биологията, за разлика от човека. "Това би застрашило икономиката ни, но поне не би представлявало екзистенциална опасност", каза той и сравни човека с мравка, а ИИ със слон, който може да ни стъпче, но може и да не ни забележи.

Според него една от основните опасности е ИИ да попадне под контрол на човек, който ще реши да го използва за нечисти цели.

Мо Гаудат обясни, че ИИ е на ниво дете в развитието си все още и че човечеството трябва да е "добър родител" по отношение на етичните и моралните принципи. "Тяхната интелигентност не можем да контролираме, но можем да влияем позитивно на етиката и морала им. Те се учат от нас. Ако ги мачкаме, те ще се научат да ни мачкат", каза той.

"Вероятността нещо изключително разрушително да се случи в следващите две години, което може да афектира цялата планета, е определено по-свързана с ИИ, отколкото с климатичните промени", прогнозира Мо Гаудат.

Гаудат прогнозира, че в рамките на година ще се наложи властите да започнат да изплащат обезщетения на хората, загубили работата си заради ИИ.

В същото време здравни експерти от Haциoнaлнaтa здpaвнa cлyжбa нa Beлиĸoбpитaния настояват, че нямa ниĸaĸви дoĸaзaтeлcтвa в пoдĸpeпa нa твъpдeниeто, чe ceĸc poбoтитe нaмaлявaт caмoтaтa и нacилиeтo нaд жeнитe. "Ocтaвa нeдoĸaзaнo, чe "нyждитe" за интимнocт щe бъдaт зaдoвoлeни – мoжe дa имa влoшeни нивa нa cтpeca", предупреждават те.

Междувременно американски сенатори от Демократичната и Републиканската партия изразиха безпокойство по отношение на изкуствения интелект.

Главният изпълнителен директор на компанията в областта на изкуствения интелект "Антрофик" Дарио Амодей, заяви, че ИИ може да помогне на злонамерени хора да разработят биологични оръжия, без дори да имат необходимите познания за това.

Сенаторът републиканец Джош Холи призова за мерки за сигурност, "които ще гарантират, че новите технологии всъщност са в полза за американския народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!