MAG и Бербатов стартират стипендии за постижения в дигиталните науки

OFFNews Последна промяна на 22 април 2019 в 17:19 2665 0

MAG-O, дигиталното поделение на най-големия летищен оператор във Великобритания MAG, днес обяви партньорство с Фондация „Димитър Бербатов“, което и двете страни се надяват, че ще прерасне в дългосрочно и стратегическо.

MAG-O поема ангажимента да подпомогне петима ученици, започващи бакалавърско обучение през есента на 2020 г., и да предложи менторска програма по време на висшето им образование и при започване на работа.

Стипендията MAGnificent Future в партньорство с Фондация „Димитър Бербатов“, ще бъде предоставена на ученици, които са демонстрирали потенциал в областта на дигиталните или компютърните науки, имат високи постижения, и също така са приети в бакалавърска степен на специалност в тази сфера в университет в България. При старта на проекта MAG-O ще предостави пет стипендии за петима студенти, за периода на четирите им години следване.

Детайлите около стипендиите ще бъдат разработени през 2019 г. Процесът за подаване на заявления се очаква да започне през пролетта на 2020 г. Те ще бъдат разглеждани от експерти от MAG-O и от Фондацията.

“Радвам се на възможността чрез моята фондация и MAG да продължа връзката си с Манчестър. Там прекарах един от най-вълнуващите периоди в моята кариера. Бих искал да дам своя принос да се разширят връзките между Великобритания и България. Затова приехме предложението за тази стипендия, и разбира се най-вече заради удовлетворението да помогнеш на петима млади хора да се образоват и да се реализират с наша помощ”, сподели Бербатов.

MAG-O се ангажира с тази инициатива, създавайки едно значимо и ключово партньорство, което ще осигури на млади българи подкрепа в кариерното им развитие. Част от плановете за летището в София включват развитието на „дигитален център“, подобен на този, съществуващ на летище Манчестър.

По време на работата си в София през последните две години върху офертата на MAG, висшето ръководство на MAG-O разпозна наличието на много добри кадри в сферата на дигиталните науки и реши да се ангажира с предприемането на първи стъпки, с цел подсилване на връзките между технологичната сцена в София и офисите на компанията в Манчестър и Лондон, независимо какъв ще бъде резултатът от концесионната процедура.

Мисията на Фондация „Димитър Бербатов” е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби. В това число да насърчава развитието на талантите при децата, като съдейства за получаването на образование, знания, умения и култура у подрастващото поколение, като подпомага обучението, специализацията, квалификацията и преквалификацията на младите хора със изявени способности. До този момент фондацията е подкрепяла преди всичко деца и млади хора в ученическа възраст. За първи път ще бъде връчвана стипендия, учредена специално за студенти и то за целия курс на тяхното обучение.

Дигиталният бизнес на MAG-O стартира преди две години само с 40 служители, но бързо се разви значително с още 140 души – програмисти, софтуерни архитекти и специалисти по обработка на данни, генерирайки самостоятелни приходи от 338.6 милиона лева всяка година. Поделението в момента е в процес на предоставяне на дигиталните си услуги на още 20 летища по целия свят и разглежда варианти за осигуряване на база за международен бъдещ растеж. През 2018 г. MAG-O придоби два дистрибуторски бизнеса, които са фокусирани върху глобалното предоставяне на летищни услуги. MAG-O също така допринася за осигуряването на дигитални услуги и решения на летищата на MAG във Великобритания, които сумарно обслужват 60 милиона пътници годишно.

Основен приоритет на MAG-O и компанията-майка MAG, е ангажиментът техните общности да имат полза от подобрения в околната среда, от инвестиции и създаване на нови възможности и работни места. MAG-O смята партньорството си с Фондация „Димитър Бербатов” за ключов пример в тази насока.

“Независимо дали MAG ще спечели концесионната процедура за оператор на летище София, съвместната ни инициатива с Фондация „Димитър Бербатов” е добра инвестиция за нас. София е локация, която продължаваме да разглеждаме като потенциал за бизнес развитие извън Великобритания. През последните две или три години открихме, че градът е пълен с таланти и иновации, и искаме да насърчим тази тенденция. Като Главен изпълнителен директор на дигиталното поделение на MAG, знам, че този пилотен проект ще идентифицира талантите на бъдещето. Надявам се, че това ще е само първата ни стъпка в създаване на дигитален бизнес в България", заяви Андрю Харисън, главен изпълнителен директор, „Летищни услуги” в MAG.

Според него нуждите на летищата се променят и закономерно клиентите стават все по-търсещи и изискващи. Харисън е категоричен, че именно дигиталните услуги през последните две години са били повратна точка за летищната група по отношение на приходи.

"Сега, когато сме достигнали критична точка в цикъла си на растеж, където MAG-O се разраства на международната сцена, имаме нужда да намерим нови локации, където да развием млади таланти, за да подпомогнем този растеж. София отговаря на условията перфектно и ние вярваме, че е най-доброто място за подобно начало", твърди шефът в MAG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови