Как се свързват безжичните слушалки?

OFFNews 24 октомври 2022 в 15:28 1496 0

Безжични слушалки

Снимка pixabay

Безжични слушалки

Случвало ли ви се е да се изнервяте от множеството кабели, които ви заобикалят навсякъде – за зареждане, за установяване на връзка. Понякога може да възпрепятстват изживяването от слушане на музика, работа с лаптоп, сърфиране в интернет пространството през мобилното устройство, което няма батерия и е на зарядно.

За целта производителите на компютърни, периферни и мобилни устройства разработиха безкабелни варианти, които да улеснят максимално потребителите и да им създадат удобство. Екипът от професионалисти на онлайн магазин Ardes.bg споделят повече ценна информация относно безжичните слушалки и начина на свързването им. Разгледайте най-популярните модели слушалки от Ardes.bg.

Какво представляват безжичните слушалки

Това са безжични аксесоари, които се свързват към компютър или телефон без кабел, а чрез използването на цифров или аналогов сигнал. За да се извършва този начин на свързване, се използват три различни начина, които определят и видовете:

  • Чрез Bluetooth, който осигурява покривност от приблизително 10 метра. Това е най-често срещаният вариант за безкабелно свързване, което позволява дори връзка със смарт телевизор. Основно негово предимство е, че работи с всички мобилни устройства, стига да притежават Bluetooth, независимо от марка и модел;
  • Чрез инфрачервен порт – подходящо за използване на малки разстояния в домашни условия;
  • Чрез радиокомуникация – този начин има най-голям обхват и чистота на аудио звука – около 100 метра.

Има безжични модели, които притежават микрофон, чрез който не просто да слушате говор или музика, но и да участвате активно в комуникация. Такива варианти са изключително популярни и търсени в геймърските среди, където комуникацията с опонентите или съотборниците играе ключова роля. Те се захранват от вградени батерии, които могат да бъдат Li-Ion и Ni-Cd.

Цените варират в зависимост от марката производител, издръжливостта на батерията, качеството на звука, дали са нови или употребявани, както и от допълнителните функции, които притежават, като опция за микрофон.

Лесно свързване с всяко устройство

Ключово предимство за тези безкабелни аксесоари е, че те се свързват отлично и достъпно с всяко друго устройство – компютър, телевизор, телефон. Повечето модели предлагат едновременно свързване с повече от едно устройство.
При безжичните слушалки с Bluetooth свързването е най-лесно. Необходимо е просто отсрещното устройство също да притежава такъв и при включен модул да можете да откриете отсрещното и да установите свързване. Можете да откриете Bluetooth модула най-често в настройките на телевизора, телефона или компютъра. Необходимо за сдвояване на двете устройства е те да се намират в подходящ периметър – най-добре между 1-2 метра.

Включването на безжичните слушалки се извършва чрез задържане на бутона “Power”. Индикация за свързването е наличието на мигаща светлина. В зависимост от модела цветовете могат да бъдат различни, но най-често са сини. Понякога за сдвояването се изисква въвеждане на парола, която се състои от четири нули.

Когато използвате радиокомуникация, следва да имате трансмитер към тях, който да осъществи връзката.

Стъпки за сдвояване чрез адаптер

Основните стъпки за осъществяване на връзката са:

  • Включване на адаптера в порта на обекта, с който искате да свържете слушалките;
  • Трябва да се появи индикация за свързаност;
  • Когато сдвоявате безжичните слушалки за първи път с дадено устройство, се задържа бутонът за включване. Звуковите или светлинните сигнали ще ви посочат, че свързването започва;
  • Стартирайте компютъра, след което намерете къде са настройките. Оттам изберете “ Devices” и открийте “Bluetooth”. Уверете се, че сте натиснали бутона, след което изберете “Pair”;
  • В слушалките трябва да чуете глас, сигнализиращ, че връзката е осъществена.

При липса на връзка можете да изключите и включите отново модула и да предприемете действията отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки