Как ERP системите променят предприятията

OFFNews 17 септември 2020 в 13:28 2269 0

През последните години технологиите навлязоха във всички сфери на живота ни и скоростта, с която те променят бизнеса и обществото се увеличава с всеки изминал ден. Не беше далеч времето, когато известният визионер и инвеститор Марк Андрийсън заяви, че „софтуерът изяжда света“ и днес тази тенденция вече е видима за всички.

Безспорно бизнесът е една от областите, в които влиянието на дигитализацията се усеща най-силно. Все повече дейности в предприятията се дигитализират, а ERP компании като Тим ВИЖЪН България внедряват нови иновативни системи и приложения за повишаване ефективността на дружествата.

Какво е ERP система

ERP (Enterprise Resource Planning) са комплексни системи, които управляват всички бизнес ресурси на една компания - финансови, материални и човешки, както и взаимоотношенията с клиентите (CRM), производственото планиране, продажбите, логистиката, складовите наличности и др.


В началото ERP системите бяха достъпни само за големите предприятия, но напоследък и по-малките фирми имат възможности да използват такива решения. В момента Тим ВИЖЪН България предоставя възможност на малки и средни фирми да закупят пакет от пет лиценза за най-широко разпространената ERP система Microsoft Dynamics 365 Business Central с 20% отстъпка, като в допълнение предоставя и напълно безплатна българска локализация на софтуерното решение. По този начин фирмите ще могат да спестят до 10 000 лв. в зависимост от типа на лиценза.

Как се променят ERP системите и какво предстои

Ето някои от най-интересните промени, които вече наблюдаваме в ERP бранша и тепърва ще оказват влияние върху него.

“Облачни” (Cloud) ERP системи

Базираните в “облака” ERP решения набират популярност през последните години. Тяхно основно предимство е, че се избягват всички трудности и допълнителни разходи, свързани с локалната инсталация и поддръжка на ERP системата, тъй като всички данни се намират не на сървърите на предприятието, а в отдалечен и защитен център за данни. Това прави този тип решения все по-масови и достъпни и за най-малките фирми.

Бизнес анализи в реално време

Системите за бизнес анализ (Business Intelligence – BI) са един от най-бързо растящите сегменти на бизнес софтуера и това се дължи на все по-комплексните данни, които фирмите събират, както и нуждата ръководителите да отговарят своевременно на динамичните промени на пазара. BI софтуерът може да подобри значително взимането на управленски решения, както и работата на целия екип.

Интеграция на ERP и IoT

Интеграцията на ERP системите с т.нар. “Интернет на нещата” (Internet of Things - IoT) ги прави още по-лесни за употреба и достъпни за всички отдели и служители на фирмата. През следващите години в компаниите ще бъдат интегрирани милиарди свързани устройства, които ще генерират данни и ще извършват задачи по производството, логистиката и контрола на достъпа. Това ще даде на ERP системите още по-големи възможности да оптимизират дейността на предприятията и да подобряват тяхната ефективност.

Вертикална специализация

ERP системите, както и доставчиците на такива решения, все по-силно се специализират в определени браншове. В резултат наблюдаваме появата на специализирани решения или консултантски компании със сериозен опит, експертиза и специфични функционалности в области като търговията на дребно, производството, финансите и др.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект (Artificial Intelligence - AI) е една от най-големите промени в технологичния сектор и очакванията са той постепенно да промени предприятията из основи. Добавянето на интелигентност и машинно обучение постепенно води до възникването на съвсем нов клас бизнес софтуер, наречен iERP (inteligent ERP). Това ще разшири значително човешкия капацитет и ще спомогне за спестяването на един от най-ценните ресурси за хората - времето.

Повече информация за предлаганата от Тим ВИЖЪН България отстъпка при закупуването на ERP от малки и средни фирми е достъпна на адрес: https://team-vision.bg/erp-promo

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!