Как да изберем правилната бормашина?

OFFNews 15 юли 2021 в 15:28 1889 0

Независимо дали сте неделен любител на домашните ремонти или кралят на сглобяването на мебели, бормашината е задължителен инструмент, който предлага широка гама от функции. Но преди да започнете да правите дупки по стените си, уверете се, че използвате най-подходящия инструмент!

Бормашина, винтоверт и ударна бормашина

Ето някои разграничения по отношение на различните видове бормашини и нейните сходни:

Терминът "бормашина" обикновено се отнася до електрически бормашини с кабел, които имат само една скорост. Въпреки че се завинтва, той се използва главно за пробиване.

Винтовертът е предназначен за завиване, разполага с една скорост и е по-малък от бормашината. Той предлага повече енергия и батерията му издържа по-дълго. Когато срещне съпротивление, той удря по посока на въртене, което улеснява задвижването на винтовете.

Ударната бормашина обикновено има две скорости и предлага няколко настройки на въртящия момент за завинтване, както и режим на пробиване.

Кабелна или безжична бормашина?

Подобно на повечето електрически инструменти, бормашините се предлагат с кабел или без кабел.

Основните предимства на кабелните бормашини са повече мощност, по-добра скорост (обороти на двигателя) и повече продължителност на употреба.

Мощността се измерва в ампери. Високият ампераж позволява бързо и лесно завиване или пробиване на по-твърди материали.

Оборотите на двигателя са между 400 и 3000 оборота/мин и се контролират чрез натискане на спусъка.

Постоянно свързано към източник на електричество, устройството е винаги готово за употреба и предлага неограничен период на употреба, без прекъсване или изчакване. Това обаче изисква използването на удължителни кабели.

Безжичните бормашини от друга страна позволяват мобилност каквато не можете да си позволите с кабелните.

Анатомия на бормашината

Познаването на основните части на бормашината и за какво се използват, ще ви позволи да го използвате по-добре и по-ефективно.

Някои функции може да не са налични на определени видове устройства. Възможно е също да има някои разлики между спецификациите на кабелни и безкабелните бормашини.

  • Патронникът за бормашина е механизмът, който позволява задвижването на свредлото .
  • Селекторът за скорост ви позволява да избирате между ниска и висока скорост на безкабелните бормашини. Когато затягате, използвайте ниска скорост, за да избегнете притъпяване на главите на винтовете. За да пробивате дърво, използвайте висока скорост. За да пробиете камък или метал, използвайте ниска скорост.
  • Лост за заден ход - Този лост определя посоката на въртене. Той ви позволява да завиете и развиете и също така да освободите свредлата по-лесно след пробиване на отвор.
  • Тригер - Натискането на спусъка (тригера) включва устройството и ви позволява да променяте скоростта.
  • Батерия - Батерията захранва безкабелните бормашини. Всеки производител предлага свой собствен модел, несъвместим с други марки. Сваля се, побира се в основата на дръжката. Някои имат индикатор за зареждане. Времето за използване и времето за зареждане варират в зависимост от технологията.
  • LED работна светлина - Позволява осветяване на работната зона. Активира се автоматично, когато се използва.

Ударна бормашина

Много от вас се чудят дали си струва да си купите ударна бормашина, а не класическа бормашина. Това ще зависи точно от начина, по който искате да използвате този инструмент.

Събрахме за вас различните предимства и недостатъци, които ще ви помогнат в преценката.

Предимства

  • Предлага голяма мощност
  • Идеална за по-тежки задачи
  • Лесно пробиване на зидария и камък
  • Универсална
  • По-добра устойчивост и дълголетие

Недостатъци

  • По-голям размер
  • Доста по-тежък инструмент
  • По-високи цени

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови