БГ кампания иска да спре робо полиция и филтрите в нета, които Европа ще ни наложи

OFFNews 22 февруари 2018 в 16:56 4084 2

"Спри робо полицията" - българска кампания с това мото започна борба срещу спорния член 13 от директивата на Европейския парламент за единия цифров пазар.

Въпросната директива се подготвя от дълго време, а споровете за член 13 в нея започнаха от самото ѝ обявяване.

Според член 13 в директивата ЕС планира да въведе автоматично филтриране на информацията, споделяна от потребители, в името на авторското право и неговата защита.

У нас няколко организации надигнаха глас срещу приемането на подобни промени в европейското законодателство.

Тази седмица в БТА бе представена и кампанията "Спри робо полицията" - в нея влизат различни организации, юристи и НПО-та. Част от тях са: Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Уикипедия, Фото Форум, УНИБИТ, Интернет общество - България, БХК, Българската асоциация на независимите художници и аниматори, "Дибла" и други.

Филтрирането на съдържание, предвидено в Член 13, ще бъде автоматично управлявано от алгоритми. Алгоритмите за филтриране на информация ще станат част от нашия живот. Ето какво ни очаква ако член 13 бъде приет:

- Роботи ще решават какво може и какво не може да бъде споделяно от нас. Те нямат чувство за хумор, ирония или пък нюанс. Те не разграничават правомерната употреба на чужди авторски произведения от пиратството – те просто ще трият.

- Роботите не разбират кога съдържанието е използвано правомерно за целите на цитата, анализа, критиката или с образователна цел, по силата на лицензи или в ремикси.

- Роботи ще следят нашите действия в интернет и ще ги цензурират.

- Роботите ще ограничат достъпа ни до знание.

- Роботите ще сложат край на отворения интернет без цензура, който Европа до този момент познаваше.

Опасения срещу тази директива и въпросния член 13-ти не притесняват единствено хора от нашите географски ширини.

В началото на 2018-та година шестима евродепутати от всички големи парламентарни групи от Европейския парламент започнаха кампания "Да спрем машината за цензура", визирайки директивата.

Основните притеснения са, че налагането на подобна филтрация ще убие бизнеса и стартиращите фирми, които трудно биха си позволили подобна технология.

Елементарните свободи на споделяне и комуникация също се нарушават. Същите технологии се използват от редица държави с цел цензура. Веднъж съществуваща, би имало риск от злоупотреба с инфраструктурата.

В сайта Article13.bg можете да подкрепите и отвореното писмо на организациите, с което те алармират българските власти за опасностите от приемането на подобни регламенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови