AdGuard от Русия спечели Founders games и 200 000 евро награда от Webit

OFFNews 22 април 2016 в 21:50 2333 0

Предприемаческата екосистема в Централна и Източна Европа се развива с бързи темпове и регионът вече очаква своя "еднорог" (компания с оценка от над 1 милиард евро). Победителят на "Игрите за Предприемачи" на Webit festival вече има 12 милиона потребители от 140 държави и расте с над 50% всяка година.

Церемонията на Оскарите за стартиращи компании от ЦИ Европа се състоя на втория ден на Webit.Festival Europe в София - Дигиталната Столица на Новите Пазари.

1438 стартиращи компании от 60 държави кандидатстваха за наградата. След 3 етапа на оценка в крайна сметка 65 от тях бяха одобрени и получиха безплатен експо щанд и билети за фестивала.

Те спечелиха и възможността да представят компанията си пред 4300 посетители от 74 държави на фестивала и пред жури от 20 инвеститори и глобални бизнес лидери.

За 2 дни журито избра 5 от 65-те стартиращи компании и те се представиха на голямата сцена на Webit на специална церемония (излъчена от БНТ) пред жури съставено от четирима от най-успешните български инвеститори и предприемачи - Васил Терзиев, основател на Телерик, Иво Евгениев, инвеститор, основател на Рослин Кепитъл, Любомир Минчев, основател на Телелинк и инвеститора и председател на Webit - Пламен Русев. Всеки от тях четиримата инвестира по 50 000 евро.

Аз съм щастлив, че тези изключителни българи приеха поканата ми да се включат в наградния фонд на "Игрите за Предприемачи". Можех да поканя всеки инвеститор от всяка точка на света и да обявим над 1 милион награда, но реших, че искам това да са само българи и те да са пример за успех в страната ни. Целта беше да покажем, че всеки може да успее и че следващият Бил Гейтс може да се роди в България. Затова поканих Иво, Васко и Любо да се присъединят към моята инвестиция", каза Пламен Русев.

"Така София и България показват пред света, че ние не само имаме динамично развиваща се екосистема, но и че можем да помогнем на цяла Европа да се развива по-добре. Нашата мисия е да наложим София като дигитална столица на новите пазари. Както каза президентът на България в своето слово по време на откриването на Webit, всички тези над 1400 стартиращи компании, които кандидатстваха за Founders Games, вече възприемат София, като стъпка към своя успех и разрастване на фирмите им в цял свят", каза още Русев. Президентът на Комитета на Регионите на Европа Маркула нарече София дигитална столица на новите пазари и каза, че днес на Webit се раждат иновациите в Европа.

Петимата финалисти на Игрите за Предприемачи (Founders Games), избрани от журито бяха: Biowatch (ФинТех биометрична компания от Швейцария), Clikem (израелска компания за съкращаване на уеб адреси и онлайн реклама, BuddyGuard (немска фирма, производител на система за домашна сигурност), Broshura.bg (българска фирма за онлайн брошури с над 10 милиона потребители месечно в цяла Европа), AdGuard (руска фирма за онлайн сигурност и блокиране на онлайн реклами).

Тъй като имената на финалистите бяха пазени от организаторите в тайна до последния момент, един от избраните не пое риска да изпусне самолета си и да дочака обявяването на резултатите и така пропусна възможността си да спечели 200 000 евро. Следващият в списъка, българската компания Playground Energy, на един от съоснователите на Walltopia получи възможността да се качи на голямата сцена на Webit.

В крайна сметка Трофеят победител на Founders Games и сумата от 200 000 евро бяха присъдени на руския стартъп AdGuard, който вече има 12 потребители от 140 държави, 1.5 милиона долара годишни приходи и 50-75% годишен ръст. AdGuard е софтуер, който предпазва потребителите от вируси и други зловредни софтуери онлайн и блокира реклами.

По-голяма част от избраните стартиращи компании имаха вече и привлечени инвестиции от между 100 000 и 2 милиона лв. и бяха в т.нар стадий на растеж.

Имаше и специална категория за фирми без първоначална инвестиция.

Наградата от 200 000 евро е създадена от българския сериен предприемач, филантроп и инвеститор Пламен Русев, който кани трима други знакови за екосистемата успели българи, сред които основателя на Телерик, Васил Терзиев, един от най-успешните инвеститори Иво Евгениев от Рослин Кепитъл и Любомир Минчев, основател на най-големия системен интегратор в региона Телелинк.

Webit.Festival Europe посрещна над 4300 посетители от 74 държави. Сред лекторите бяха президентът на България г-н Росен Плевнелиев, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, президентът на Комитета на Регионите на Европа г-н Марко Маркула, основателят на проекта на Елън Маск Хайпърлууп, основателят на Блокчейн, който променя из основи финансовата индустрият и още 250 другит сред които президенти, управляващи директори, основатели на MasterCard, Google, IBM Cloud, Cisco, Akamai, FiBank, SuperHosting.bg, iponweb, фармацефтичния гигант Bayer, глобалния президент на Havas и много други иноватори, предприемачи, представители на политическия елит от Европа, кметове на градове от ЦИЕ и други. Проф Моран Церф, професор по бизнес и неврология, който преди дни бе избран сред топ 40-те професори в света до 40 години също изнесе лекция за това как работи мозъка и как можем да го направим по-ефективен.

Коли, от чиито ауспуси излиза питейна вода, покривни покрития направени от въглеродния двуокис и парниковите газове в атмосферата, кристал за вечна памет бяха само част от изобретенията и новите технологии, които бяха представени в рамките на Тех Конференцията на фестивала. В рамките на събитието се проведоха общо 13 конференции, работилници и кръгли маси, а бул. Витоша 3 дни беше домакин на Нощния Webit Градски Съмит с над 50 събития и специална културна програма, организирана от Община София и под патронажа на кмета на София. Г-жа Йорданка Фандъкова получи и специалните благодарности на организаторите, за това, че е била далновиден лидер и още преди 7 години (преди Webit да се превърне в глобален бранд) е подкрепила инициативата и е била патрон.

"Европа се превръща във второстепенен играч не само след САЩ, но и спрямо Индия и Китай", каза в речта си на откриването Пламен Русев, инвеститор и председател на Webit.Foundation. "Регионът на Централна и Източна Европа има потенциала да помогне на континента ни да направи скок. Скок като този, който българският атлет Стефка Костадинова направи. Тя скочи толкова високо в този свят, че нито една друга състезателка не можа да я надскочи в продължение на 28 години. Това е скокът, който Европа трябва да направи, за да настигне другите. Именно затова, вярвам, че България е едно подходящо място, Европа да тренира за своя скок. Ние тук и сега на Webit павираме пътя за дигиталното бъдеще на Европа. Ние трябва да докажем, че Дигитална Европа може да скача. И ще го направим оттук, от София, дигиталната столица на новите пазари", каза председателят Русев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!