Учениците в Турция няма да повтарят

OFFNews 30 април 2020 в 10:14 2159 0

Никой няма да повтаря класа в Турция при дистанционното обучение, което се удължава до 31 май заради разпространението на коронавируса. За преминаване в по-горен клас ще важат оценките от първия срок, като никой, дори и при слаби бележки, няма да повтаря класа. През втория срок турските ученици няма да получават оценки, съобщи министърът на образованието Зия Селчук, цитирана от "Милиет".

Той посочи, че учениците в Турция надвишават по брой населението на много европейски държави, а броят на учителите е около един милион.

"Всички ние трябва да направляваме този процес, така че възможно най-скоро да можем да предприемем стъпки към нормализиране, да можем да отворим училищата в добро здраве и както беше преди, да можем да се смеем в час и да тичаме на двора", каза още Зия Селчук, цитиран от "Йени сьоз".

Образователният министър призова и родители, и деца да участват активно в дистанционното обучение, което по думите му е "единствената възможност в ръцете ни в момента", пише "Гюнбою".

Турция започна дистанционно обучение на около 18 милиона ученици от начален, прогимназиален и гимназиален курс, което се осъществява в телевизионна и интернет среда, напомня "Хюриет". Това стана на 23 март, 12 дни след първия установен случай на Covid-19 в Турция.

Министърът благодари на стотиците доброволци сред преподавателския и техническия персонал, които правят възможно и успешно дистанционното обучение.

Три телевизионни канала, поддържани от Турската радио и телевизионна корпорация (ТRT) и Мрежата за информация и образование (EBA), излъчват образователните програми за дистанционното обучение в Турция.

Министерството на образованието работи по план за наваксване на изпуснатото време за обучение, каза още Селчук. Този процес ще бъде съобразен с различните нужди в различните окръзи на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови