Тревоги в САЩ: Прииждат ли джихадисти откъм Мексико?

OFFNews 10 декември 2015 в 15:42 2846 2

Мигранти

Снимка Ройтерс

Архивна снимка от септември 2009 година. Мигранти се крият, очаквайки да се отдалечи американският граничен патрул и да пробват шанса си пред стената недалеч от мексиканския град Тихуана.

Пресичат ли терористи от ИДИЛ границата откъм Мексико? Това пита американският вестник „Интернешънъл бизнес таймс” (IBT.) И добавя, че с дискусиите за тероризма растат и опасенията от евентуална ислямистка имиграция от юг.

В публикацията Майкъл Каплан припомня няколко нашумели в САЩ случая с араби, пристигнали нелегално през Централна Америка. Анализа си той илюстрира и с репортаж за въоръжени доброволци, които пазят границата с Мексико от нелегални мигранти. Публикуваме го тук с незначителни съкращения.


Мисията на Забивача

Тим Фоли неотдавна се върна от 10-дневна патрулна мисия из покритата с кактуси и храсталаци гранична зона, която се простира между Мексико и американските щати Тексас, Ню Мексико, Аризона и Калифорния.

Фоли е един от многото американци, загрижени за пропускливата граница, която минава точно на 400 метра от дома му. Но той освен това е от малцината, които са хванали проблема в собствените си ръце.

56-годишният бивш строителен работник с прякор Забивача [на пирони] е шеф на Аризонския граничен дозор, група тежко въоръжени доброволци с висопроходими джипове. Той ги води в експедиции за пресичане на недокументирано минаване на границата, както и за спиране потока наркотици, течащ през пустинята в последните пет години.

Той казва, че неговата група, която няма разрешително или одобрение от правителството, е задържала стотици нелегални имигранти и наркокуриери и ги е предала на властите. Но сега той е все по-загрижен от перспективата активисти на «Ислямска държава» да се възползват от слабата граница.

«Ние водим война против наркотрафика и война против терора, а те идват заедно – ето тука, ето сега», каза Фоли, който нарича Аризона свой дом.

След терористичнте нападения миналия месец в Париж и неотдавнашното клане в Сан Бърнардино, Калифорния, консервативно настроени избиратели и политици издигнаха тревожни гласове за възможността терористи да се промъкнат в САЩ незаконно. Имигранти от много далеч, дори от Китай, пресичат в най-южния ъгъл на Тексас (на западния бряг та Мексиканския залив) от години, но едва наскоро малък брой араби се вмъкнаха в изпитания тръбопровод за трафик на хора.

Анализатори на имиграцията обаче казват, че той едва ли е път за терористи и че е много по-вероятно да го използват отчаяни бежанци, които се спасяват от войни и носят надеждата да се съберат с хора от техните семейства, които вече са в САЩ.

«Има политици, които искат да подклаждат страхове от тероризъм или вече подклаждат такива страхове - отбеляза в Института по миграцията във Вашингтон Марк Розенблум, зам.-директор на Програмата по имиграционна политика на САЩ. – Аз не искам да кажа, че въобще няма проблем, но югозападната граница не е най-сериозната точка на уязвимост по отношение на националната сигурност.»


Граница под напрежение

Правителството на САЩ е наляло милиарди долари в сигурността по границите, сред дългогодишни спорове в цялата страна по нелегалната имиграция. Властите издигнаха стотици мили огради, както и стотици кули за камери и радарен надзор. Те започнаха също да използват дронове за наблюдение на терена, контролиран и от над 21 000 гранични служители.

Докато бежанците могат да подадат молби за убежище, щом бъдат хванати, възможността от залавяне вероятно ще подтиква екстремистите да търсят други пътища за да влязат, казват анализатори на сигурността.

Пътуването през обширното пространство е тежко и скъпо, но всяка година стотици хиляди хора се опитват да го осъществят. Мнозина са от Южна и Централна Америка, но и броят на промъкващите китайци и индийци, скочи в последните години.

Трафикантите на хора в Азия обикновено вземат между 12 000 и 20 000 долара за цялото пътуване и обикновено организират клиентите първо за полет до трета страна, като Еквадор или Венецуела. Околните маршрути са необходими, тъй като Мексико изисква визи за идващите от много страни.

Имигрантите след това най-често влизат в Мексико с автомобили, преди да се придвижат към най-близкото място за пресичане на границата със САЩ

Подозира се, че мексикански престъпни мрежи са въвлечени в операциите и имигрантите често биват инструктирани както да казват пред граничния контрол от другата страна в случай, че ги заловят без да са имали предварителни планове да искат убежище.


Сирийци от... Индия

Няма данни колко сирийци, иракчани и други от Близкия Изток са вкарани в тези мрежи. 104 искания за убежище са били подадени от сирийци в първото полугодие, почти двойно повече, отколкото през 2010-а. Обаче само малка част от тези хора са се представили явно на границата. През 2014 г., последната за която има цялостна статистика, 14 сирийци и седем иракчани са били задържани при опити да проникнат. За сравнение, също миналата година са заловени над 1500 души от Индия.

Възможно е обаче от Близкия Изток да идват през границата повече хора, отколката са вписани в тефтерите, каза Наим Харун Сакиа, юрист в Калифорния, специализиран по имиграцията. Някои търсещи убежище клиенти, с които той се е срещал, са от Близкия Изток или от други страни, но са се представяли за индийци, защото такава идентификация буди по-малко подозрения, каза той.

„Като ги питате „Къде е паспортът?”, те казват, че нямат – добави адвокатът. - Когато им говорите, понякога подозирате по акцента, че не са индийци. Понякога им задавате въпрои за някои места в Индия, а те не са им известни. Ако почувствам, че искането им е достоверно, ги приемам, иначе ги отпращам.”

Нашироко бе съобщено за няколко случая със сирийци, влезли в САЩ. Миналия месец три сирийски семейства се представиха на граничен пункт в Тексас, събуждайки тревога сред някои имиграционни служители и законодатели – дали не носят опасност за сигурността. Както се оказа някои от тях са търсещи убежище сирийски християни; освен това всичките сами са се представили на властите. Те още са задържани, тъй като търсещите убежище, които няма валидни документи, обикновено остават под арест, докато мине предварителната проверка от гледна точка на сигурност.


Опасност има

Правителствени служители казаха, че вземат насериозно опасността бойци на „Ислямска държава” да проникнат през границата. Петима пакистанци и един афганистанец са били арестувани миналия месец при опити за пресекат.

В декларация губернаторът на Аризона Дъг Дюси нарече новината „обезпокояваща” имайки предвид неотдавнашните заплахи, отправени към САЩ от ИДИЛ. На за никого от задържаните засега няма подозрения за връзка с терористични организации.

„Този инцидент – подчертава губернаторът – само подсилва необходимостта да се отнасяме към нашата национална сигурност сериозно по всички фронтове... Ясно е, страната трябва да се активизира и и да укрепи ресурсите на граничния контрол, ако ще защищаваме нашата родина.”

Като се имат предвид трудностите, които имигрантите срещат, пресичайки югоизточната граница – вслючително високия риск да ги заловят, експерти по имиграцията казват, че не е лесно да влезеш в САЩ незабелязано. Който има пари и други средства, по-просто би било да придобие фалшиви документи и да мине с виза през някой официалните входни пунктове, казват анализатори на имиграцията.

„Аз мисля, че след нападенията в Париж е правилно хората да са загрижени и да се замислят за нашата защита – каза Том Джейуиц от либерален аналитичен център във Вашингтон. – Но трябва да признаем, че границата е далеч по обезопасена, отколкото е била в миналото, че потокът преминаващи продължава да спада и спада от десетилетия, и че сме инвестирали много в техника, персонал и огради”.

* * *

Но според Фоли, който се подготвяше за своято следващо патрулно пътешествие, трафикантите съще са се усъвършенствали, намерили са нови пътеки за хора, които са готови да платят повече, за да убегнат от вниманието на властите. Той се опасява, че терористите са способни да се възползват от тези пътеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews