Иранец с фалшив паспорт пътувал в изчезналия самолет, няма терористична връзка

Лилия Христова 11 март 2014 в 10:39 7424 0

Единят мъж, пътувал с откраднат паспорт на изчезналия малайзийски самолет, е 19-годишен иранец, за когото досега няма информация за връзки с терористична организация, съобщи Би Би Си.

Предполага се, че младежът е пътувал до Германия с надеждата там да намери убежище като бежанец.

По мнение на експерти да се пътува с чужда самоличност е често срещано явление в района, който според тях е "център на нелегалната миграция".

Началникът на малайзийската полиция инспектор генерал Халид Абу Бакар също е на мнение, че тийнейджърът "вероятно не е член на терористична група". Той добави, че местните власти са осъществили връзка с майката на младежа, която се намира във Франкфурт. Пред тях тя заявила, че е очаквала сина си да пристигне при нея в Германия.

Според доклади от Тайланд самолетните билети на двама мъже с чужди самоличности са били закупени през тайландски туристически агент и ирански посредник.

По-рано Малайзия разшири зоната за издирвателната и спасителна операция за изчезналия пътнически самолет на "Малейжа еърлайнс" с 239 пътници на борда, след като и третият ден по издирването му не даде резултат.

Главният директор на департамента за гражданска авиация Азхарудин Абдул Рахман каза, че радиусът на зоната за издирване ще бъде удвоен до 100 морски мили около малайзийската планина Игари, където самолетът "Боинг 777-200" е бил забелязан от радарите за последен път. Той добави, че по преценка на експертите голямото петролно петно, забелязано в неделя в морето край северната провинция Келантан, не е от самолет.

Изчезналите пътници са от 14 националности, сред тях няма български граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови