Смених 7 автомобила, търсех пътя по звездите. Лутах се часове край границата: как Марина Овсянникова избяга от Русия

OFFNews 11 февруари 2023 в 09:55 16465 3

Марина Овсянникова разказва как е избягала от Москва.

Снимка БТА/АП

Марина Овсянникова разказва как е избягала от Москва. До нея е Кристоф Делор.

Една октомврийска нощ, седмица преди да бъде изправена пред съда за критиките си срещу руската инвазия в Украйна, руската журналистка Марина Овсянникова взема малката си дъщеря и бяга към границата. Тя носи електронна гривна и трябва да е под домашен арест.

"Адвокатът ми каза: "Бягай, бягай - ще те вкарат в затвора" – разказа тя на пресконференция в Париж в петък, на която за първи път разказа как е осъществила бягството.

10 дни, след като Русия нахлува в Украйна миналия февруари и започва войната, Овсянникова влиза в студиото по времена живо предаване по държавния „ Первый канал“ и показва пред камерата и всички зрители плакат, на който пише: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната". Тя няколко пъти повтаря "Спрете войната, НЕ на войната".

Оттогава се превръща във враг на Кремъл.

Тя напуска Москва сутринта през един от почивните дни миналата година. Решава, че тогава полицията ще бъде по-малко активна. Сменя автомобила си седем пъти, преди да се приближи пеша до границата.

"Последният ни автомобил затъна в калта - разказа тя - нямахме обхват на мобилните телефони, опитахме се да намерим пътя по звездите. Беше много опасно и стресиращо бягство." Лутали с часове близо до границата, криейки се от граничните патрули, преди да успеят да преминат.

Част от този успех се дължи на организацията "Репортери без граници" (Reporters Sans Frontières). Нейният директор Кристоф Делоар обяснява как те са ѝ помогнали да избяга.

"Написах първото си текстово съобщение на Марина в деня, след като тя излезе по телевизията с този знак", разказва той. "Изпратих ѝ съобщение, в което пишеше: "Имаш ли нужда от помощ? Ние сме тук за теб.". Тя отговаря с молба през септември. Праща съобщение чрез посредник и моли за помощ, за да избяга.

"Казахме: "Добре" - обяснява Делоар. - Тя е в Москва под домашен арест, съседите и семейството ѝ са путинисти - те биха могли да се обадят в полицията и да кажат, че е напуснала - а тя имаше електронна гривна. Така че имаше много причини, [поради които] беше изключително трудно да се избяга. Но тя успя."

Установила се вече в Париж, 44-годишната Овсянникова казва, че все още "разбира се, се страхува за живота си", но вярва, че руският президент Владимир Путин рискува лидерството си заради войната в Украйна.

"Елитът разбира всичко перфектно - обяснява тя. - Хората живеят в този балон на пропагандата, но управляващият елит - тези, които са загубили самолетите си, яхтите си, финансите си - те разбират всичко. Вярвам, че веднага щом украинската победа се приближи, управляващият елит ще представи на Путин голяма сметка."

След като развява плаката си с надпис/ "Не на войната, спрете войната; не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат", Марина била "незабавно изолирана от ФСБ [руската служба за сигурност]", а шефовете ѝ са я разпитвали, разказва тя. Докато събирала вещите си от офиса, "видях в очите на колегите си напълно състрадателно изражение. Гледаха ме с ужасени очи, казваха ми "Сбогом!". Мислеха, че никога повече няма да ме видят."

Скоро след това Овсянникова напуска Русия и заминава за Германия, но се връща по-късно същата година - за да се бори за попечителство над децата си.

Поредните протести, включително демонстрация край Кремъл през юли, довеждат до обвинения срещу нея по силата на нов руски закон, забраняващ "умишленото разпространение на невярна информация" за въоръжените сили на Русия. Законът забранява войната да се нарича "инвазия". Вместо това руските държавно контролирани новинарски организации трябва да я описват като "специална военна операция".

Въпреки че е обект на посегателство от страна на руския режим, много украински журналисти и руски дисиденти изразяват недоверие към Овсянникова, като посочват предишната ѝ кариера като говорител на руската държава. Посещението ѝ в Украйна миналото лято, за да отразява войната за германския вестник Die Welt, възмути много украинци, които поискаха незабавното ѝ уволнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1100

3

qwertz

11.02 2023 в 13:29

ХАХАХАХАХАХАХАХА

Я виж. Руският парцал/шпионин пак изплува отнякъде си.

Леко уточнение... Руските новини (и.т.н предавания) не се излъчват пряко.
Мъжът на този същия парцал е също на сладка службица в медиите. Цялото семейство пропагандисти тоест.

Няма нужда да продължавам с детайли за ежегодните им почивки в чужбина и комфортния им живот.

12407

2

Bad Horse

11.02 2023 в 11:11

Не и вярвам. Журналистите по принцип ************. От 2-3 века, от когато има вестници, мнозинството са били продажни *******, с редки изключения. Особено издигналите се до големи телевизии, а Овсянникова е била в държавната телевизия на Русия. 100% и е ампутирана съвестта и срама. Сега с Интернет за първи път монополът на пресата падна и лъжите им лъснаха. Затова и не сме залепени за екрана на CNN за тази война, както беше преди 20 години. Сега всеки блогър със смартфон близо до фронта е CNN. Дали Овсянникова си е инжектирала малко съвест и е решила да се бори срещу войната... или се позиционира за по-добра служба на властта след Путин... ми... на кой му пука... Телевизията е за стари хора. Средната възраст на гледащите телевизия е 65 години. Средното IQ също е някъде там.

22547

1

dolivo

11.02 2023 в 10:23

По-добре късно отколкото никога. Реформирала се, поостаряла, поумняла.