Марина Овсянникова избяга от Русия с 11-годишната си дъщеря

OFFNews 05 октомври 2022 в 14:09 8130 3

Марина Овсянникова

Снимка Фейсбук

Марина Овсянникова

Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която се прочу с рискования си протест по време на живо предаване по държавния "Первый канал", е избягала от домашен арест по обвинения в разпространение на фалшиви новини, съобщи самата тя на профила си във Фейсбук.

На 14 март младата журналистка изненадващо влезе в кадър и издигна транспарант с надпис: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната". Тя няколко пъти повтаря "Спрете войната, не на войната".

"Смятам се за напълно невинна и тъй като нашата държава отказва да се съобразява със собствените си закони, аз отказвам да се съобразя с мярката за задържане, наложена ми към 30 септември 2022 г., и се освобождавам от нея", пише днес Овсянникова.

Тя е трябвало да се яви днес сутринта пред съд в Москва, но следователите не са могли да установят нейното местонахождение, разказва нейният адвокат. На Овсянникова ѝ беше наложен двумесечен домашен арест през август. Ако бъде призната за виновна в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили, журналистката може да получи присъда до 10 години затвор.

Нейният домашен арест трябваше да продължи до 9 октомври, но в събота държавната телевизия RT съобщи, че тя е избягала с 11-годишната си дъщеря и не е известно къде се намира. Днес Овсянникова потвърди бягството си и разкритикува текста от наказателния кодекс, използван срещу нея. Тя заяви, че е преследвана заради "казване на истината".

В понеделник името ѝ фигурираше в онлайн списъка на министерството на вътрешните работи с издирвани лица, придружено от снимка. Руската федерация прие нови закони срещу дискредитирането или разпространението на "умишлено невярна информация" за въоръжените сили на 4 март, осем дни след нахлуването в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

05.10 2022 в 15:42

Предвид с кого си имаме работа, не се знае дали не са инсценирали бягство, за да я затрият.

Умеят ги тия работи.

После се разбира де ама като няма човек няма и проблем.

700

1

ferrarrist

05.10 2022 в 15:10

....евала,маце,....