`Смърт на Хаменеи!` Бунтът срещу хиджаба се превръща във въстание срещу режима

OFFNews 25 септември 2022 в 21:22 11487 2

Бунтът срещу хиджаба се превръща в протест срещу властта.

Снимка Twitter / Reza Pahlavi

Бунтът срещу хиджаба се превръща в протест срещу властта.

Най-малко 41 души са били убити в Иран от началото на протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски участък в столицата Техеран, предаде ДПА, като се позова на държавната телевизия. Според очевидци в иранската столица и силите за сигурност, и протестиращите прибягват към все по-голямо насилие. Социалните мрежи наричат вълненията в страната феминистка революция. Бунтът срещу хиджаба се превръща в протест срещу режима, посочва френският „Фигаро“. Видеозаписи от неделната вечер показват множеството да скандира „Смърт на Хаменеи!“

Лозунгите, които издигат протестиращите носят белези на непримиримост и готовност да стигнат докрай. Освен лозунга "Смърт на диктатора!" протестиращите скандират още: "Това е годината на кръвопролитие!" и "По-скоро ще умрем, отколкото да продължим да търпим унижения!". Али Хаменеи е върховният духовен лидер на Иран, наследил аятолях Рухолах Хомейни, и персонифицирането на протеста с името му вече показва, че вълната на недоволството има политически, социални и религиозни основи.

Иран трябва решително да се заеме с протестите, които обхванаха страната, заяви в събота президентът Ебраим Раиси.

Държавните ирански медии цитираха Раиси, който заяви, че Иран трябва „да се справи решително с онези, които се противопоставят на сигурността и спокойствието на страната“. Той каза тези думи по време на телефонен разговор с член на семейството на доброволец от Иранската революционна гвардия, убит при потушаване на безредици в североизточния град Машхад.

Раиси „подчерта необходимостта от разграничаване между протест и нарушаване на обществения ред и сигурност и нарече събитията (…) бунт“, съобщиха иранските държавни медии.

Въпреки, че режимът в Техеран спря интернета в страната и над 80 милиона души не могат да разкажат какво се случва в Иран, в социалните мрежи успяват да пробият отделни клипове, като този от неделя, на който се виждат тежко въоръжени полицаи да бягат от невъоръжени протестиращи. Ето какво означава "Ние сме много, те са малко." - коментира авторът на публикацията.

Протестите избухнаха в Северозападен Иран преди седмица на погребението на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, която изпадна в кома и почина след ареста й в Техеран от полицията, натоварена да налага носенето на хиджаб от жените. Вълненията са най-големите в Иран след протестите заради цените на горивата през 2019 г., при потушаването на които бяха убити около 1500 души по данни на Ройтерс.

МВнР на Иран е привикало в събота в сградата на министерството посланиците на Великобритания и Норвегия. Формалният повод е „враждебното медийно отразяване и коментарите относно протестите в страната след смъртта на млада жена, задържана от полицията“. – съобщи в неделя иранската информационна агенция ИРНА. Тема на разговорите с британския посланик Сайън Шерклиф е бил враждебният характер на персийскоезичните медии със седалище в Лондон. Според оценката на иранските власти, базираните във Великобритания медии подстрекават протестите.

Порталът „Иран Интернешънъл“ съобщава, че от британската столица действат три сателитни телевизионни канали Iran International TV, Manoto TV и BBC Persian.

Норвежкият посланик Сигвалд Хауг е бил помолен в същото време за обяснение за „позицията за намеса“ на председателя на норвежкия парламент Масуд Гаракхани, който в Туитър изразява подкрепата си за иранските демонстранти. Роденият в Техеран Гаракхани написа в частност, че младите хора, които участват в протестите в Иран, се борят за свободата на словото и правата на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

3

Peshokonya

25.09 2022 в 23:43

Иранците трябва да са "благодарни" на Франция и Русия (бившия СССР) за тази ситуация! аятоласите върнаха Иран с 300 години след свалянето на шаха! Един благоденстваш народ със светска държава се превърна в .... от аятоласите!

345

1

Джендо Джедев

25.09 2022 в 21:40

Иранските жени се оказаха по-смели от руските мъже.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки