Руското МВР обяви за издирване журналиста и изследовател на спецслужбите Андрей Солдатов

OFFNews 06 юни 2022 в 17:29 5323 5

Басманният съд

Снимка ТАСС

Андрей Солдатов посочва, че номерът на наказателното му дело се различава само с "няколко цифри" от този на Майкъл Наки и Руслан Левиев, които преди това са били арестувани задочно от Басманния съд.

Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване Андрей Солдатов, изследовател на специалните служби и главен редактор на Agentura.ru, съобщи Би Би Си.

Солдатов е заявил, че все още не знае по кой точно член е образувано наказателното дело, но посочил, че в същите дни двама други известни журналисти са били подведени под отговорност за "военни фалшификати".

Mediazone (вписана в руския регистър на медиите, изпълняващи функциите на чуждестранен агент) съобщи за издирвания във връзка с наказателното дело, като се позова на базата данни на Министерството на вътрешните работи. Самият журналист пише в социалната мрежа, че всички негови сметки в руски банки са запорирани, "а освен това е попаднал в базата данни за издирване на МВР".

Делото е образувано още на 17 март и се води от главния следствен отдел на Следствения комитет на Русия (СКР).

"Делото се различава с няколко цифри от тези на Михаил Наки и Руслан Левиев. Подробностите са в процес на уточняване", добави Солдатов.

Руслан Левиев е основател на разследващия проект Conflict Intelligence Team (CIT). В средата на май стана ясно, че той е бил подведен под отговорност за разпространение на "фалшификати" за руската армия "с изкуствено създаване на доказателства за обвинението" (клауза "в", част 2, член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация). В същото време се оказа, че делото по тази статия е заведено срещу популярния блогър Майкъл Наки.

И двамата бягат от Русия и са съдени задочно от Басманния съд в Москва. На заседанието на съда беше обявена датата на делото срещу Левиев - 16 март. Делото срещу Солдатов е образувано на следващия ден. До средата на май е известно, че са образувани повече от 50 наказателни дела по наказателния член за "военни фалшификати", напомня Би Би Си.

Левиев и Наки изготвят редовни резюмета на бойните действия в Украйна в YouTube. От проекта "Мрежови свободи" твърдят, че са били обвинени в разпространяването на "фалшив" доклад за обстрела на АЕЦ "Запорожие".

Солдатов казва пред Би Би Си, че все още не знае по кой член е преследван. Той не подсказва какво може да е довело до наказателното производство срещу него. Правозащитникът Павел Чиков обаче смята, че и в този случай Следственият комитет разследва случай на разпространение на "фалшификати" за руската армия.

Журналистът от дълги години се специализира в разследването и проучването на руските тайни служби. Автор е на книги, най-известната от които е "Новото благородство" (2011). Солдатов е главен редактор на Agentura.ru. Работи заедно със съпругата си, журналистката Ирина Бороган.

На 11 март, т.е. една седмица преди да бъде образувано делото, Солдатов твърди, че руският президент "е започнал репресии срещу 5-та служба на ФСБ" (службата за разузнаване и международни отношения, която изпълнява функции на външно разузнаване и отговаря, наред с другото, за Украйна). Според твърденията му началникът на службата, генерал-полковник Серхий Беседа, и неговият заместник Анатолий Болюх са поставени под домашен арест.

В отговор на запитване на RTVI Главната дирекция за военно разследване на Следствения комитет на Следствения комитет заявява, че "няма информация за образуване и разследване" на наказателни дела срещу генерал Беседа.

Същата RTVI съобщава, че Беседа е бил видян на погребална церемония на ветерана от разузнаването Николай Леонов. Солдатов пише, че Беседа е бил "доведен на погребението" и представен на присъстващите като изпълняващ длъжността началник на 5-та служба на ФСБ, за да "потуши разговорите за конфликт между силите за сигурност", което "в условията на война очевидно се е смятало за напълно неприемливо (явление)".

Политикът Владимир Кара-Мурза и журналистът Александър Невзоров (и двамата обявени за "чуждестранни агенти") са сред лицата, срещу които Русия е завела дела за "военни фалшификати". Невзоров е напуснал Русия и, както стана ясно миналата седмица, е получил украинско гражданство. Кара-Мурза се намира в московски следствен арест, напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

5

офф бее

06.06 2022 в 22:59

Чипо, ай бегай, плъх!

2550

4

alfakentavur

06.06 2022 в 18:54

До регистрираното преди по-малко от месец копейкино мекере.
Като си продаваш задника за копейки - хайде върви при любимия ди Путлер да живееш в "Рая" на Земята. Да караш москвич, да се редиш на опашки за най-необходимите стоки и да не ти дават повече от 2 броя. Да те арестуват, ако застанеш на площада с листче, на което пише "Две думи".
Да не можеш да излезеш до нормална държава или ако излезеш, като разберат какъв си - да те линчуват.
Ако нямаше ограничение 1000 знака - до Коледа можех да ти описвам "красотите" на Путлерландия. Не че не ги знаеш. Но нали си путлерски трол, трябва да заработваш копейките.

2910

3

ivenco

06.06 2022 в 18:04

Ей тъй са прай в Мордор:

Комитетът на Държавната дума одобри проект на 7 години затвор за публични призиви срещу сигурността на Руската федерация и до 20 години за участие на руснаци във военни действия срещу Руската федерация.

от руската преса

пашли на .......

2550

1

alfakentavur

06.06 2022 в 17:34

Страна агромная е и Страна свабодная. Не, това изобщо не е тоталитарен похват, който показва, че не друга държава, а СССР 2 е фашистко-нацистко государство.