Полиция в Китай издирва протестиращи. Университет спря студентите от занятия, за да не отидат на митинг

Сунак обяви край на ''златната ера'' в отношенията с Пекин след ареста на журналист от Би Би Си, отразяващ демонстрация в Шанхай

OFFNews 29 ноември 2022 в 15:18 1084 2

Протест в Пекин срещу политиката на нулев КОВИД на властите в Китай, 28 ноември 2022 г.

Снимка Getty Images

Протест в Пекин срещу политиката на нулев КОВИД на властите в Китай, 28 ноември 2022 г.

Мрачен е развоят на събитията в Китай след протестите от почивните дни. Полицията започва да издирва и привиква в полицейските управления протестиращи. Тя претърсва телефони и осуетява нови събирания на демонстранти в Пекин и Шанхай - предава Би Би Си. Китайски университет спря студентите си от занятия и ги върна по домовете им, за да им попречи да се съберат на нови протести, след като тълпи разгневени от жестоките противоепидемични ограничения протестиращи поискаха оставката на президента Си Дзинпин през почивните дни, допълва АП. На този фон и след ареста на журналист от Би Би Си Великобритания втвърди тона към Пекин, а министър-председателят Риши Сунак обяви край на "златната ера" в отношенията Лондон-Пекин.

Протестите

Протестите избухнаха през почивните дни срещу жестоките противоепидемични мерки в страната, които превръщат жителите ѝ в затворници, но на тях се надигнаха и гласове с искане за оставката на президента Си Дзинпин. Конкретната причина, която ги разпали, бе смъртта на 10 души в пожар във висок жилищен блок в Западен Китай в четвъртък. Жертвите не могли да се спасят, защото не са успели да излязат - в рамките на мерките за постигане на "нулев КОВИД" властите не просто затварят хората по домовете им, те ги залостват отвън. Така нито хората са успели да излязат, нито пожарникарите да ги достигнат и спасят.

Броят на задържаните по време на демонстрациите остава неизвестен.

Тези широкомащабни демонстрации бяха безпрецедентни, откакто през 1989 г. армията потуши воденото от студентите продемократично движение, съсредоточено на пекинския площад "Тиенанмън".

Днес Университетът "Цинхуа", в който се проведоха студентските митинги, и други училища в Пекин и южната провинция Гуандун заявиха, че защитават студентите си от COVID-19, като ги изпращат вкъщи.

Полицията барикадира сборните пунктове за протести в Пекин и Шанхай, за да няма нови протести.

В понеделник планиран протест в Пекин не се състоя, след като полицаи обградиха сборния пункт. В Шанхай по протежение на основния маршрут на протеста бяха издигнати големи бариери и полицията извърши няколко ареста.

Малък протест в южния град Ханджоу в понеделник вечерта също е бил прекратен набързо, а хората – арестувани.

Днес по улиците на Пекин и Шанхай може да се видят патрулиращи групи полицаи на местата, където трябваше да се състоят протести, организирани в Телеграм.
Полиция спира хората по улиците и преравя съдържанието на телефоните им, проверява и дали имат VPN и приложения като Телеграм и Туитър, които са забранени в Китай.

Сплашване

Днес протестирали през почивните дни китайци сигнализираха, че полицията ги издирва и че властите започват да затягат контрола, пише Би Би Си. Няколко души в Пекин казват, че от полицията са им се обадили с настояване да разберат местонахождението им.

Неясно е как тя е установила самоличността им.

Жена разказва пред АФП, че тя и петима нейни приятели, които били на протест в Пекин, са получили телефонни обаждания от полицията. В единия случай домът на неин приятел дори бил посетен от полиция, след като той не отговорил на телефонното позвъняване. Униформеният предупредил, че са били на „незаконно събиране“.

Друг протестиращ разказва пред Ройтерс, че е трябвало да отиде в полицейски участък в неделя вечерта и да даде писмено обяснение за действията си.

Всички ние трескаво трием историята на чатовете си – казва протестиращ от Пекин пред Ройтерс.

Полицията дойде и провери личната карта на моя приятелка, след което я отведе. След няколко часа я пуснаха, добавя той.

През последните дни полицията задържа журналисти, отразяващи протестите, включително на Би Би Си и Ройтерс. Ед Лоурънс от Би Би Си е задържан в неделя, докато отразява протест в Шанхай. По време на ареста той е бил бит и ритан от полицаи. Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак нарече случилото се „неприемиво и шокиращо“.

Великобритания

Впоследствие в първата си външнополитическа реч Сунак обяви, че така наречената „златна ера“ в отношенията с Китай е приключила и обеща да „развие“ позицията на Обединеното кралство за Китай пред ООН. Той определи по-тесните икономически връзки с Китай през предишното десетилетие като „наивни“ и предначерта курс на „твърд прагматизъм“ вместо „пожелателното мислене“ по отношение на конкурентите.

В речта си пред аудитория от бизнес лидери и експерти по външна политика Сунак заяви, че на фона на протестите Китай е „избрал да продължи да прилага репресии, включително като нападна журналист на Би Би Си“.

"Ние признаваме, че Китай представлява системно предизвикателство за нашите ценности и интереси, предизвикателство, което става все по-остро, тъй като (страната) се движи към още по-голям авторитаризъм", каза той и добави, че "златната ера" на отношенията между Обединеното кралство и Китай е "приключила", както и "наивната идея", че повече търговия със Запада ще доведе до политически реформи в Китай.

Изразът "златна ера" се свързва с по-близките икономически връзки при бившия министър-председател Дейвид Камерън - но оттогава отношенията между Лондон и Пекин се влошиха, напомня Би Би Си.

Въпреки това Сунак подчертава, че "не можем просто да пренебрегнем значението на Китай в световните дела - за глобалната икономическа стабилност или за въпроси като изменението на климата".

Той добави, че Обединеното кралство ще работи със съюзниците си, включително САЩ, Канада, Австралия и Япония, за да "управлява тази изостряща се конкуренция, включително с дипломация и ангажираност".

"Това означава да се противопоставим на нашите конкуренти не с голяма реторика, а с твърд прагматизъм", добави той.

Сунак и китайският президент Си Дзинпин трябваше да се срещнат за първи път на срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-рано този месец, но срещата беше отменена след ракетния взрив в Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Manager Kim

29.11 2022 в 21:32

http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/adska-kontraproduktivnost/ (Материал за контрапродуктивността на Си и Путин.)

345

1

Джендо Джедев

29.11 2022 в 15:44

Китай - тоя оазис на демокрацията... :D Но все пак напредък има - сега само ги арестуват, а преди 30-ина години ги мачкаха с танкове...