Китайските протести стихват под полицейската преса на властта

Александра Маркарян 29 ноември 2022 в 10:32 1439 1

Полицаи ограничават протест в Пекин срещу политиката за нулев КОВИД на властите в Китай. 27 ноември 2022 г.

Снимка Getty Images

Полицаи ограничават протест в Пекин срещу политиката за нулев КОВИД на властите в Китай. 27 ноември 2022 г.

Разпалените през почивните дни протести в Китай срещу превръщането на хората в затворници заради КОВИД изглежда започват да затихват под пресата на властта. Няколко града гъмжат от полиция, протести са били потушени или осуетени - съобщава Би Би Си.

Има съобщения за провеждани разпити на хора и проверяване съдържанието на телефоните им. Твърди се, че полиция е спирала хора и впоследствие е претърсвала домовете им, за да провери дали имат инсталирани виртуална частна мрежа (VPN) и приложения като Телеграм и Туитър, които са забранени в Китай. Участничка в протест в Шанхай - цитирана от AFP - казва, че е била потърсена по телефона от полицията и разпитвана, както и предупредена, че е участвала в "незаконно събиране". През последните дни полиция задържа и журналисти, отразяващи протестите, включително от Би Би Си и Ройтерс. Британският премиер Риши Сунак реагира на задържането с думите, че то е "шокиращо и неприемливо" и че ще изрази загрижеността си пред Китай. Няколко часа след задържането им журналистите са били освободени.

Протестите в Китай започнаха, след като в четвъртък при пожар във висок блок в Западен Китай загинаха 10 души. Жертвите не са могли да се спасят заради жестокото ограничаване на движението на хората заради КОВИД, което е част от мерките в рамките на политиката за "нулев КОВИД" на властта. При установен случай на заразен хората не само са затваряни в домовете си като затворници. Представители на властите в маскировъчни костюми залостват вратите отвън, така че никой да не може да влезе и излезе. В случая с пожара нито хората са можели да излязат, нито пожарникарите - да стигнат до тях.

Властите отричат, че КОВИД мерките са причина за трагедията. Но хиляди хора излязоха по улиците, за да се включат в демонстрации. Протестите - започнали заради противоепидемичните мерки - прераснаха в антиправителствени. Макар белият лист хартия да стана символ на протестите, се видяха и лозунги с призиви за оставката на държавния ръководител Си Дзинпин.

В понеделник планираните протести не се състояха, след като полицаи обградиха сборния пункт. В Шанхай по протежението на главния път на протеста бяха издигнати големи бариери, а полицията арестува няколко души. Във вторник сутринта и в двата града полицаи патрулираха в районите, където хора предлагаха в Телеграм да се съберат протестиращите. Малък протест в южния град Ханджоу в понеделник вечерта също е бил прекратен набързо, а хората - арестувани, е видно от кадри, които са били проверени и потвърдени от Би Би Си.

В специалния административен район Хонконг обаче десетки протестиращи се събраха в центъра на града и в кампуса на Китайския университет в Хонконг в знак на солидарност с демонстрантите в континентален Китай.

Въпреки потискането на протестите в Китай китайците в други държави продължават да протестират в поне дузина градове по света. Мнозина се събраха пред китайските посолства в големи градове по света като Лондон, Париж, Токио, а също - пред университети в САЩ и Европа.

След протестите през почивните дни цензурата в китайските платформи за социални медии се разрасна до краен предел, за да се попречи на хората да видят съобщения за протести. Десетки милиони публикации са били филтрирани от резултатите при търсене. Медиите не отразяват случващото се покрай КОВИД, а дават място на ведри истории от Световното първенство по футбол и космически постижения на Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

Manager Kim

29.11 2022 в 12:36

Ето и от мен последните развития, че не се знае кога и мен може да ме арестуват или по-лошо, заради това че пиша истината: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg46723/ #msg46723