Ответен удар: Кремъл обявява чужди медии за агенти

OFFNews 02 ноември 2017 в 09:05 5058 0

Москва може да обяви действащи в Русия медии за чуждестранни агенти. Сегашните закони "не са достатъчни за целта, но правосъдното министерство вече има готовност да ги пооправи", пише "Ведомости".

Руското законодателство изисква всички неправителствени организации, финансирани от чужбина и участващи в "политическа дейност", да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти" - термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж.

Според руския зам.-министър на правосъдието Олег Плохой, цитиран във вестника, ведомството подготвя ответни мерки срещу САЩ заради дискриминацията на руски медии в Щатите.

Плохой заяви това пред работна група към руския сенат, наблюдаваща намесата във вътрешните работи на Русия. На срещата е било обсъдено решението на Туитър да блокира рекламните акаунти на руските медии "Раша тудей" (РТ) и "Спутник".

Туитър обясни, че според американското разузнаване двете медии са правили опити за намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ в интерес на руското правителство.

Шефът на федералната агенция за медиен контрол "Роскомнадзор" Александър Жаров заяви, че тя разполага с достатъчно механизми за "симетричен отговор" на този натиск.

Туитър не премахвал веднага забранените материали и "Роскомнадзор" открила там 7 линка към детска порнография и още 139 с екстремистки характер, което й давало основания тутакси да блокира ресурса.

По думите на Плохой правосъдното министерство на Русия официално е предупредило вече ред чуждестранни медии, по-специално радио "Свобода", че може да им се наложат ограничения - ако американските власти изпълнят всичките си заплахи по повод руските медии.

"Навярно ще бъдем принудени да приложим норми, засилващи контрола над дейността на чуждестранните нетърговски организации, техни филиали и представителства. И степента на този контрол на практика е огледална спрямо мерките, вземани днес в САЩ срещу руските медии", каза Плохой.

Москва може да постави на чуждите медии изисквания, аналогични на американския закон FARA - той задължава лобистките фирми с чуждестранни правителствени клиенти да се регистрират в щатското правосъдно министерство и редовно да се отчитат за дейността си.

Министерството на правосъдието в Москва уверява, че законодателите няма да подминат и данните на Федералната служба за сигурност, че американската система за масова пропаганда методично засилва присъствието си в руския сектор от интернет.

ФСС съобщила, че за покоряване на руското информационно пространство "Гласът на Америка" ще получи допълнително 30 милиона долара, а радио "Свобода" - 24 милиона, "за да въздейства върху широки слоеве от населението на Русия".

С оглед конфронтацията със Запада перспективите за нови ограничения в Русия изглеждат съвсем реални, смята политологът Алексей Макаркин.

И тук не става дума само за медиите. Нови мерки ще се вземат най-вероятно по всички направления; те ще засегнат и социалните мрежи, и гражданите, сътрудничещи с нежелани организации, прогнозира той за "Ведомости", цитиран от Би Би Си, предаде БТА.

Предложенията на "Роскомнадзор" за законови ответни мерки срещу "притесняването на руски медии в чужбина" датират от 24 октомври, уточнява "РБК".

Седмица преди това руският президент Владимир Путин изрази мнението, че единственият демократичен начин за борба с медиите е "да се изкажеш ярко, образно и талантливо". Той заяви, че недоумява по повод ситуацията около руските медии в САЩ, и предупреди, че Москва ще даде огледален отговор, ако Щатите започнат действия срещу руски средства за масова информация, напомня изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови