Образцов агент. Игор Данченко, един от източниците на досието ''Стийл'', бе оправдан в САЩ

OFFNews 19 октомври 2022 в 13:15 2469 0

Данченко

Снимка Getty images

Игор Данченко

Руският гражданин Игор Данченко, обвинен в САЩ за неверни показания пред служители на ФБР, беше оправдан от съдебното жури, съобщи Би Би Си. Той е основният източник на данни за дискредитираното "Досие Стийл" за Доналд Тръмп.

По време на процеса срещу Данченко, който започна миналия понеделник, бяха изслушани само свидетели на обвинението. Защитата не призова никакви свидетели, което не е рядкост в съдебните процеси в САЩ. Оправдателната присъда не е изненада. От гледна точка на обвинението разпитът на неговите свидетели започна за здраве, но завърши за мир.

За да получи осъдителна присъда от съдебните заседатели, обвинението трябваше не само да докаже, че Данченко е излъгал ФБР, но и да ги убеди, че лъжите му са попречили на разследването.

Същността на обвинението

Професионалният анализатор Игор Данченко, който живее постоянно в САЩ, беше арестуван преди година в рамките на разследването на специалния прокурор Джон Дърам за това как е започнало и се е развило разследването на ФБР за руските опити да повлияят на резултата от президентската кампания през 2016 г. и за предполагаемия сговор на администрацията на Тръмп с Кремъл по време и след кампанията.

През януари 2017 г., малко преди встъпването в длъжност на Тръмп, Buzzfeed публикува "Досието Стийл" - доклад, изготвен от британеца Кристофър Стийл, който обвинява Тръмп и неговото обкръжение в съзнателно сътрудничество с руските разузнавателни служби, за които се твърди, че пазят мръсни тайни за него.

Стийл е действал от името на Fusion GPS, която на свой ред е била наета от адвокатска кантора, представляваща щаба на съперничката на Тръмп Хилари Клинтън. Повечето от твърденията в досието на Стийл остават недоказани и до днес, а някои са доказано неверни.

Игор Данченко е един от източниците на Стийл и през 2017 г. той е разпитван няколко пъти от ФБР, за да се установи дали може да се вярва на доклада.

Според обвинителния акт Данченко е излъгал за източниците на информацията си за контактите на сътрудниците на Тръмп с руснаци.

Неподходящи свидетели

Първият от свидетелите - ветеранът Брайън Отен от контраразузнавателното звено на ФБР, първоначално помага на прокурорите и свидетелства, че Данченко невинаги е споделял с разпитващите всички данни за източниците си на информация за досието "Стийл". Според свидетеля тази информация би помогнала на ФБР да провери истинността на твърденията, съдържащи се в "досието".

Отен отбелязва и редица несъответствия в показанията на Данченко по време на многобройните разпити на ФБР за Стийл и неговото "досие". Хармонията между Отен и прокуратурата приключва на втория ден от процеса, когато защитата на Данченко започва разпит в рамките на досъдебното производство. Адвокатът на обвиняемия Дани Онорато напомня на журито, че в миналото свидетел на обвинението е похвалил Данченко в показанията си пред Сената на САЩ, като е казал, че той е "правдив" и е помогнал на ФБР да разследва предполагаемия сговор между руснаците и Тръмп. Един от основните аргументи на защитата е, че е нелепо да се обвинява Данченко в лъжа пред ФБР, на което той е помогнал изключително много.

Отен не се отказва от похвалите си за обвиняемия. Той добавя, че е наел Данченко като платен информатор на ФБР и че този ход е "един от най-добрите" на разследването на предполагаемия сговор на екипа на Тръмп с Москва.

Тези показания подкопават основната теза на прокуратурата, която преследва Данченко за лъжа и че е възпрепятствал опитите да провери достоверността на "досието".

След като адвокатът Дани Онорато приключва кръстосания си разпит, специалният прокурор Дърам започва атака срещу собствения си свидетел и се кара с него в продължение на около час.

Това рядко се случва в американските съдилища. В идеалния случай всяка страна се опитва да задава на свидетелите, особено на своите, само въпроси, на които предварително знае отговора. Страните обикновено предварително репетират разпита със своите свидетели.

Дърам беше толкова недоволен от отговорите на Отен, че на няколко пъти се опита да се отрече от него, припомняйки например, че инспекторите на ФБР са препоръчали той да бъде отстранен заради участието му в нарушения, извършени, когато агенцията е получила заповед за тайно наблюдение на съветника на Тръмп Картър Пейдж.

Когато на няколко пъти се обръща към съда с молба за екстрадиция и подновяване на заповедта, ФБР се позовава на информацията от "Досието Стийл", въпреки че дотогава не може да потвърди нито едно от твърденията в него. Той не съобщава на съда и за това, че Пейдж е бил таен информатор на ЦРУ и ФБР, с които е споделял данни, получени при посещенията си в Русия.

Не е ясно на коя страна показанията на Отен са помогнали повече. Но показанията на втория свидетел от ФБР със сигурност са в полза на Данченко: следователят Кевин Хелсън, който е бил един от двамата ръководители на обвиняемия, когато той е бил информатор на ФБР под прикритие, го възхвалява. През март 2017 г. Данченко става секретен сътрудник на Бюрото. Републиканците подозират, че той е бил нает само за да го изолират от конгресмените, които разследват произхода на операция "Кросфайър Ураган", в която ФБР разследваше теорията за сговор между Тръмп и Москва. На пръв поглед свидетелските показания на Отен и Хелсън опровергават тези подозрения.

След като Хелсън приключва с хвалебствията към Данченко, специалният прокурор Дърам също се кара с него. Той се пита дали свидетелят не се е предоверил на обвиняемия и дали не му е хрумнало, че той може да е агент на руското разузнаване.

Дърам припомня, че началниците му са посъветвали Хелсън да провери с детектор на лъжата дали Данченко е бил вербуван от чужда сила, и пита свидетеля: "Направихте ли го?"

"Не", отвърна Хелсън, който неколкократно е заявил, че помагайки на ФБР, Данченко е рискувал живота си и е спечелил доверието му.

Според Хелсън Данченко отговарял на всички въпроси, задавани му от ФБР, набелязвал нови цели за наблюдение, позволявал на Бюрото да подслушва дори личните му разговори и извършвал изследователска работа за него.

"И за три години нито веднъж не сте имал чувството, че ви "изневерява"?", пита вторият адвокат на Данченко Стюарт Сиърс. "Точно така", отговорил следователят, който разкрил, че обвиняемият е получил от ФБР общо 219 000 долара. Тази сума включва неговите такси и разходи.

Когато през октомври 2020 г. ФБР сметнало за уместно да се раздели с Данченко, Хелсън изпратил бележка до началниците си, в която поискал на такъв "образцов" агент да бъде изплатено обезщетение в размер на 346 000 долара, както се изразил в съда.

Но не получава подкрепа от началниците си.

Според Хелсън Данченко е "накарал Съединените щати да погледнат на заплахите по нов начин", разполагал е с толкова много източници на информация, колкото и всеки от предишните агенти на разследването, а служителите на ФБР са продължили да се обръщат към Данченко за съвет за руската инвазия в Украйна дори малко преди процеса срещу него.

По време на кръстосания разпит адвокат Сиърс подчертал, че обвиняемият е сътрудничил на ФБР доброволно и е отговорил на всички въпроси, въпреки че е можело да не го направи. Хелсън потвърждава, че Данченко е "избухнал" само веднъж по време на дългогодишния им контакт, когато е поискал да му се плати повече. По-късно той се оправдава, че е направил това по настояване на съпругата и адвоката си, и се извинява.

Според Хелсън Данченко е бил надежден източник на информация за руските опити да се повлияе на американското обществено мнение. Неговата информация позволява на ФБР да започне общо 25 разследвания и е използвана в около 40 от секретните публикации на Бюрото. Въз основа на информацията на Данченко ФБР дори създава нов отдел, разкрива бившият му ръководител.

"Съдебните заседатели ще чуят, че (подсъдимият) е бил безценен източник на информация за правителството на САЩ, (...) въз основа на която са били подготвени няколко дела и са започнали редица други разследвания", пишат адвокатите до съдията преди процеса. Прогнозата им се сбъдва. До голяма степен благодарение на свидетелите на обвинението.

Ценен служител

Заглавието на Washington Post миналия четвъртък гласеше: "Дърам твърди, че източникът на "Досието Стийл" е излъгал. Но ФБР отдавна го е оценило."

Към края на делото специалният прокурор също се обърна към Хелсън и го упрекна, че не е проверил достатъчно добре Данченко, преди да го вземе за информатор, например не се е опитал да разбере къде се намира, когато му е изтекла американската виза.

"Специалният прокурор доказва, че Данченко е измамил ФБР и се е намесил в разследването на връзките между Русия и предизборния щаб на Доналд Тръмп през 2016 г.", се казва в статията на Washington Post. - Но единствените двама свидетели от агенцията, които дадоха показания, похвалиха приноса на Данченко за националната сигурност на САЩ."

Обстоятелствата около отстраняването на Данченко от редиците на агентите под прикритие позволиха на "Ню Йорк Таймс" да се прицели в администрацията на Тръмп. Вестникът припомня, че през есента на 2020 г. Министерството на правосъдието на Тръмп е наредило разсекретяването на доклада на ФБР за тридневния разпит на Данченко през януари 2017 г. Името на разпитващия е скрито в доклада, но то бързо е разчетено в интернет. Така американците разбраха кой е основният доставчик на информация за досието "Стийл".

По това време Данченко не е бил разкрит като таен информатор на ФБР (специалният прокурор Дърам направи това). Но агентът все пак излиза в публичното пространство и началниците му решават да не използват повече услугите му.

Защитата му накара Хелсън да заяви, че експулсирането на Данченко е голяма загуба за националната сигурност на САЩ, което още повече затруднява специалния прокурор Дърам.

В петък съдията неочаквано му нанесе още един удар, като оттегли едно от петте обвинения, свързани с активиста на Демократическата партия на САЩ и опитен пиар Чарлз Долан, за когото се твърди, че е укрил от ФБР разговори за "досието Стийл".

Съдебните заседатели трябваше да решат дали Дърам е доказал, че Данченко си е измислил разговор с родения в Беларус бизнесмен Сергей Милиан, в който последният му е съобщил за сговор между Кремъл и кампанията на Тръмп. По време на процеса Дърам отбелязва, че Милиан е бил и информатор на ФБР.

Специалният прокурор не успява да докаже и това твърдение.

Без конспирация, но с критика към ФБР

Дърам приключва продължилото повече от три години разследване с незначителен резултат: той е привлякъл само трима души, първият от които е с условна присъда, а другите двама са били оправдани от федералните съдилища, в които оправдателните присъди са рядкост.

Тръмп се надяваше, че разследването, започнало при него, ще разкрие мащабен заговор на елита, включително на силите за сигурност, а твърдите му поддръжници са убедени, че усилията на Дърам не са били напразни. Коментарът на консервативния журналист Джон Соломон е озаглавен "Джон Дърам със сигурност е подложил на съд и ФБР, заедно с руския си информатор в частта за сговора". Коментарът на колумнистката от Wall Street Journal Кимбърли Страсел е озаглавен по същия начин: "Дърам съди ФБР".

От друга страна, базираното във Вашингтон списание National Interest, издавано от бившия московчанин Димитри Симис (Симс) и с репутация сред критиците си на промосковски настроено, нарече статията за процеса срещу Данченко "самият Дърам се оказа благороден фалшификатор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!