Студио Х: В САЩ съдят руснака с ключова роля за "досието Стийл" срещу Тръмп

OFFNews 13 октомври 2022 в 18:50 3115 1

фбр

Снимка Getty images

Разследване

В Александрия, щата Вирджиния, на две крачки от Вашингтон, се провежда съдебният процес срещу Игор Данченко, родом от Перм. Данченко е с руско гражданство и разрешение за пребиваване в САЩ и е основният източник на данни за отдавна дискредитираната колекция от приказки за Доналд Тръмп, известна като "Досието Стийл" - по името на съставителя ѝ, бившия служител на британското разузнаване Кристофър Стийл.

44-годишният подсъдим е обвинен в лъжа пред ФБР - нещо, което той самият категорично отрича. Данченко е заплашен от до 5 г. затвор по всяко от петте обвинения по делото пред федералния съд в Източен окръг на Вирджиния, съобщава Би Би Си.

Според редица наблюдатели обвиняемият, който от няколко години работи като платен информатор на ФБР и преди това е бил обект на разследване, има добри шансове за благоприятен изход. 

Кой е спецпрокурорът Джон Дънам

Делото срещу Данченко е образувано миналата година от специалния прокурор Джон Дънам. Преди 3 г., по времето на Тръмп, е назначен да разследва генезиса на операцията на ФБР с кодовото име "Crossfire Hurricane". Самата операция започна през лятото на 2016 г., за да проучи предполагаемия сговор на Тръмп с Кремъл.

Тръмп и неговите поддръжници възлагаха големи надежди на Дънам, очаквайки специалният прокурор да разкрие таен заговор на ФБР и други служби за сигурност на САЩ срещу президента, но Дънам е пълно разочарование. Според поддръжниците на Тръмп спецпрокурорът не е гледал на изпълнителите като заговорници, а като жертви на измама, и е завел само три сравнително незначителни дела, едно от които приключи през май с оправдателна присъда.

Първият обвиняем, привлечен от Дънам, бившият адвокат на ФБР Кевин Клайнсмит, не дочака съдебен процес, призна се за виновен за фалшифициране на официален имейл и беше осъден на една година условно. Адвокатският му лиценз вече е възстановен.

Вторият е адвокатът Майкъл Съсман, който е обвинен в опит да заблуди ФБР за таен канал за комуникация между базираната в Москва Алфа банк и организацията на Тръмп. Делото се гледа във Вашингтон, където Тръмп спечели малцина гласове, и от самото начало стана ясно, че журито там няма да осъди Съсман. Така и стана.

Федералният съдия Антъни Тренга, председателстващ процеса, е назначен от президента републиканец Буш-младши, но по време на предварителните изслушвания е много по-склонен да приеме мнението на защитниците на Данченко, отколкото това на екипа на специалния прокурор Дънам.

В началото на октомври Тренга отново зашемети прокурорите, като отказа да включи редица любопитни факти, на които те залагаха. Съдията забрани на прокурорите да обсъждат най-пикантната подробност от досието "Стийл", свързана с предполагаемите връзки на Тръмп с пет московски проститутки в хотел "Риц Карлтън" и техния видеозапис, за който се твърди, че руснаците пазят, за да го изнудват. Съдията обяснява решението си с това, че този епизод само ще обърка съдебните заседатели и ще ги настрои срещу обвиняемия.

Данченко е обвинен само в две неистини, за които се твърди, че е казал на следователите от ФБР по време на първоначалните разпити през януари 2017 г.

Първо, че източникът на сензационните разкрития в "досието" за сговор на Тръмп с Кремъл е роденият в Беларус, а сега американски гражданин Сергей Милиан - бивш президент на малко известната Руско-американска търговска камара.

Според Данченко той е чул това от човек, който му се е обадил анонимно, но е предположил, че това е Милиан. ФБР разкрива, че Данченко не познава Милиан и никога не е разговарял с него.

Адвокатът на Данченко Дани Онорато заяви пред съдебните заседатели, че клиентът му е бил 100% честен и е вярвал, че Милиан му позвънил.

Второ, по някаква причина обвиняемият скрил от ФБР, че източникът на няколко други факти в "досието" е Чарлз Долан, активист на Демократическата партия на САЩ и опитен пиар, който е работил, наред с другото, за властите в Русия.

В обвинителния акт се цитира откъс от протокола от разпита на Данченко, в който следователят го пита за Долан, а Данченко отговаря, че никога не е говорил с него за "досието".

В пледоарията си адвокатът на Данченко заяви, че той отново казва истината: двамата с Долан наистина не са разговаряли по темата, а само са си разменяли текстови съобщения.

Побратимени с Перм

Данченко завършва право в Пермския университет, а след като се премества в Америка, учи политически науки в университета в Луисвил, Кентъки. Луисвил е побратимен град с Перм и тогава "целият Перм се събираше тук", казва московчанката Елена Иванова - приятелка на Данченко.

Човекът от Перм прекарва няколко години като анализатор в либералния мозъчен тръст Brookings Institution, чиято колежка Фиона Хил (по-късно тя свидетелства срещу Тръмп) запознава Данченко с Долан. Освен това запознава Данченко с Кристофър Стийл, който го наема, за да събере мръсни данни за Тръмп.

Заедно с друг колега от института "Брукингс" - Клиф Гади, Данченко получава копие от 218 страници на недостъпната дотогава дисертация на Владимир Путин, която той защитава през 70-те години на миналия век в Минния университет в Санкт Петербург в навечерието на преминаването си в КГБ.

Данченко става мимолетно известен сред познавачите на Путин през март 2006 г., след като заедно с Гади представят на света данни за плагиатството на Путин.

От 2009 до 2011 г. Данченко е обект на разследване от страна на контраразузнаването. ФБР го подозира във връзки с руските спецслужби. Това беше известно и преди, но наскоро разсекретената молба на специалния прокурор предоставя допълнителни подробности за разследването и причината, поради която ФБР го прекратява.

Според исканото от Дърам през 2008 г. разсекретяване, когато Данченко е работил като анализатор в института "Брукингс", той е попитал двама колеги дали някой от тях ще се съгласи да му продаде класифицирана информация. Единият колега, обозначен в съдебните протоколи като "Служител №1", разказва пред ФБР, че Данченко е очаквал да получи позиция в администрацията на Барак Обама, за да има достъп до класифицирана информация.

Данченко казал на "Служител №1", че познава хора, които ще му платят за класифицирана информация. Събеседникът разказва на свой познат, който пък уведомява ФБР. Така започва "предварително разследване" на Данченко.

То набъбва, след като се установява, че Данченко е бил свързан с две разследвания на ФБР и е имал контакти с руското посолство и с две лица, за които агентите на ФБР са знаели, че са руски шпиони.

ФБР прекратява разследването, тъй като разполага с погрешна информация, че Данченко е избягал в чужбина.

Съдията позволява на прокуратурата да спомене пред журито самия факт на това разследване, но не и подробности от него.

Най-пикантното отпада

От същото прокурорско искане става ясно, че Данченко е бил платен информатор на ФБР от март 2017 г. до декември 2020 г. Критиците на агенцията веднага предположиха, че Данченко е бил нает по някаква причина, за да бъде изолиран от републиканците, които контролираха Конгреса през първата половина на управлението на Тръмп и засипваха служителите на правоприлагащите органи с искания за класифицирана информация.

Според тази хипотеза, като е дало на Данченко статут на таен агент, ФБР е лишило републиканците от достъп до него и от възможността да го разпитват.

Първият свидетел на обвинението беше отговорният служител на ФБР Брайън Отен, който заяви пред съда, че агенцията е загубила вяра в "досието" много рано, но въпреки това неведнъж е разчитала на него, за да поиска от вашингтонски съд разрешение за тайно наблюдение на съветника на Тръмп Картър Пейдж.

Най-сензационното разкритие на Отен е свързано с пътуването му до Великобритания, където през октомври 2016 г. той и колегите му се срещат със Стийл и му предлагат да му платят "до един милион долара", ако потвърди твърденията в "досието". Стийл обаче не го прави. Но печели почти същата сума за съставянето на "досието" от поддръжниците на Хилъри Клинтън.

Пенсионираният старши следовател от ФБР Басем Юсеф заяви във вторник пред журналистката Наталия Мителщад, че през 30-те си години служба не е чувал "някой да предлага на източник милион долара, за да потвърди собствената си информация".

"Очевидно е, че ФБР не е било в състояние да потвърди тази информация чрез друг източник - продължава Юсеф, - затова са си направили труда да предложат "подкуп" на Стийл, за да потвърди собствената им информация, въпреки че ФБР е знаело, че тя е погрешна и ненадеждна."

Според Отен ФБР се е свързало с други американски служби за сигурност, но и те не са имали потвърждение за фалшификациите в "досието".

Очаква се процесът срещу Данченко да продължи около седмица. Обвинението ще разпита служителя на ФБР, който е наблюдавал Данченко като информатор, и Чарлз Долан.

Прокуратурата много би искала да призове Милиан, но той е в чужбина и не може да му се връчи призовка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!