Китай сключи сделка за $400 млрд. с Иран в замяна на евтин петрол и влияние

Йорданка Веселинова 29 март 2021 в 16:04 3041 0

Снимка Pixabay

Миналата седмица започна дипломатическата обиколка на китайския външен министър Ван И в Близкия изток. Тя започна с оптимистичната заявка за подновяване на преговорите между Израел и Палестина и завърши със сключването на сделка за 400 млрд. долара с Иран.

Общото между двете събития е все по-явната заявка на Китай да измести САЩ от доминантната позиция в региона. 

И така, ако Вашингтон подкрепяше предимно сунитските правителства и водеше политика на изолация към Иран, то Пекин играе на двата фронта.

Сделката 

В събота външните министри на Китай и Иран подписаха сделка за 400 млрд. долара под формата на инвестиции в страната, съобщава иранската агенция "Фарс". Според споразумението през следващите 25 години с тази сума трябва да бъдат модернизирани банки, пристанища, железопътни линии, телекомуникациите, здравеопазването и информационните технологии. В замяна Китай получава гарантирани доставки на петрол на преференциални цени и възможност за осезаемо влияние в шиитския лагер в Близкия изток.

"Китай твърдо подкрепя Иран в опазването на държавния суверенитет и националното достойнство", заяви китайското външно министерство в прессъобщение по повод сделката, предава "Ню Йорк таймс".

Освен модернизиране на инфраструктурата в страната, споразумението предвижда още и задълбочаване на военното сътрудничество, в това число и провеждането на съвместни учения, изследвания и разработка на оръжия. 

Хесамодин Ашена - главният съветник на президента Рухани, в пост в "Туитър" определи сделката като „пример за успешна дипломация“ и ясен знак, че Иран може "да участва в коалиции и да не остава в изолация".

Говорителят на външното министерство на Иран Саид Хатибзаде пък определи споразумението като „пълна пътна карта“ на отношенията между Техеран и Пекин през следващия четвърт век.

Преразпределение на силите

Сделката може напълно да подкопае усилията на САЩ за изолиране на Иран преди връщането към ядрената сделка. Освен чрез наложените санкции, Вашингтон се опита да задълбочи и политическата изолация на Техеран със сключените в края на миналата година мирни споразумения между Израел и ОАЕ, Бахрейн и Судан.

Опитът се оказа по-скоро неуспешен, защото трите мирни споразумения преди решаването на палестинския въпрос спечелиха привърженици на Иран, който използва тезата за "нож, забит в гърба". Така арабо-израелският конфликт се оказа в основата на битката за надмощие между шиитските правителства, подкрепяни от Иран, и сунитските - начело на които стои Саудитска Арабия, подкрепяна от САЩ най-вече заради споделеното недоверие към Техеран.

Китай обаче има друга стратегия и това се вижда от обиколката на Ван И, която включва както Иран, така и сунитски държави, сред които Саудитска Арабия и ОАЕ, Бахрейн и Оман, които външният министър ще посети тази седмица.

"Инфраструктурната дипломация" на Китай е и в основата на глобалната стратегия за инфраструктурно развитие и инвестиции "Един пояс, едни път". Мегапроектът на стойност 1-2 трилиона долара цели да промени политико-икономическия пейзаж на Евразия в полза на Пекин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови