Киев купува от Полша 60 гаубици за 3 млрд. злоти - сделката на века за Варшава

Красимир Крумов 02 юни 2022 в 12:13 11213 0

Гаубицата Краб на военния парад във Варшава през 2019

Снимка Канцелария на полския парламент

Гаубицата Краб на военния парад във Варшава през 2019

Полша е подписала с Украйна договор за продажбата на между 50 и 60 броя 155-милиметрови самоходни гаубици САУ Краб, съобщи сайтът „Газета правна“. Договорът, който е бил сключен в Киев, е на стойност 3 милиарда полски злоти, приблизително 650 милиона евро, и е най-големият експортен договор на полския военно-промишлен комплекс през последните няколко десетилетия и със сигурност през този век.

По-рано Варшава съобщи, че е предала на Киев 18 оръдия-гаубици Краб. Тези гаубици бяха от въоръжението на Полската армия и изпращането им за Украйна ще бъде частично финансирано от Европейския съюз.

В сряда по време на второто от нахлуването на Русия посещение на полския премиер Матеуш Моравецки в Киев представители на двете правителства са се договорили за продажбата на три дивизиона, вероятно 56 гаубици. Реализацията на доставките трябва да започне през следващите няколко – до десетина месеца.

Украйна е първата страна, която ще купи от полските „раци“ (krab – рак, б. р.). Гаубиците ще бъдат произведени в завода „Металургичен комбинат Сталова Вола“, който е част от концерна „Полска оръжейна група“. 155-милиметровите самоходни артилерийски установки са разработени от Центъра за военно производство в Сталова Вола чрез комбиниране на южнокорейското шаси K9 Thunder с британския купол AS-90M Braveheart с оръдие 52 калибър и система за управление на артилерийския огън "Топаз" на WB Electronics. Засега се очаква амунициите да бъдат доставени от САЩ, тъй като Полша още не е усвоила производството на снаряди за „Краб“. Тъй като „раците“ са лицензни, договорът на Варшава с Киев е трябвало да мине през одобрението на Германия и Южна Корея.

Полша влага много надежди на киевската сделка. Веднъж, защото по-голяма не е имало през последните 30-40 години. Втори път – поръчката ще осигури работа за няколко полски компании и подизпълнители. За Варшава обаче е важно, че част от САУ-тата ще бъдат тествани в реални бойни условия, което ще позволи за въвеждането на подобрения в конструкцията и възможностите на оръдието.

Не на последно място Полша се надява да направи световна реклама на продукцията си, тъй като оръжейният бизнес и армиите на всички държави следят под лупа войната в Украйна от технологична и оръжейна гледна точка, а бойните действия са се превърнали в изложение за производителите на оръжие, пример за което е фурорът около дроновете ТВ2 Байрактар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !