Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Като да опреш зареден пистолет в главата си'': Кнесетът направи първа крачка към спорната съдебна реформа в Израел

Александра Маркарян 21 февруари 2023 в 13:56 2161 0

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху (в средата) и депутати поздравяват министъра на правосъдието Ярив Левин (с гръб към камерата) след речта му в израелския парламент, Кнесета, точно преди гласуването на спорния план за преразглеждане на пра

Снимка БТА/АП

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху (в средата) и депутати поздравяват министъра на правосъдието Ярив Левин (с гръб към камерата) след речта му в израелския парламент, Кнесета, точно преди гласуването на спорния план за преразглеждане на правната система на страната, в Ерусалим, 21 февруари 2023 г.

Минути след полунощ на 21 февруари Кнесетът прие на първо четене от необходимите четири първия законопроект за промени в съдебната система на Израел на правителството на Бенямин Нетаняху. От седмици спорният проект изкарва десетки хиляди хора на протести. Такъв имаше и тази нощ пред вратите на парламента в Йерусалим. Законодателството се прокарва и въпреки остри критики на опозицията.

Резултатите от гласуването тази нощ показаха, че 63-ма са ЗА срещу 47 ПРОТИВ при нито един въздържал се от 120-имата депутати, някои от които бойкотираха гласуването, съобщава The Times of Israel.

Оттук нататък законопроектът се връща в Комисията по конституция, право и правосъдие на Кнесета, за да бъде подготвен за второ и трето четене, които се очакват до края на март.

Какво предвижда законодателството?

То изменя основния закон за съдебната власт, като поставя назначенията на съдии под контрола на правителството. В Комитета за подбор на съдебни кадри се премахва сегашният баланс, който изисква съгласие между представителите на политическите сили и на съдебната власт. Вместо това се създава мнозинство от управляващите политици, което да може да прокарва всички назначения.

Следващият законопроект за съдебната реформа на коалицията предвижда превантивен имунитет за някои закони, блокирайки възможността Върховният съд да ги преразглежда и отменя като противоконституционни.

Гласуването тази нощ бе предшествано от шестчасови „огнени“ дебати. Депутатите от управляващата коалиция настояваха, че законодателството ще укрепи израелската демокрация. Опозицията предупреждаваше, че правителството разрушава нейните основи.

През това време десетки хиляди демонстранти протестираха пред Кнесета, развявайки израелски знамена и скандирайки „де-мо-кра-ци-я!“. Те настояват правителството да спре радикалното преобразуване на съдебната система.

Но това не повлия. Министърът на правосъдието Ярив Левин, ключов архитект на реформата, приветства гласуването с думите, че то е стъпка към "връщане на демокрацията" чрез осигуряване на по-широко представителство в съдебната власт. Премиерът Нетаняху определи деня като "велик". Откакто беше обвинен в корупция, той води кампания срещу съдебната система. Той отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на лов на вещици, организиран от враждебно настроени медии, полиция и прокуратура.

Лидерът на опозицията Яир Лапид предупреди, че законодателството ще има тежки последици. "Членове на коалицията - историята ще ви съди за тази вечер. За вредата за демокрацията, за вредата за икономиката, за вредата за сигурността, за това, че разкъсвате израелската нация и че просто не ви пука", заяви Лапид, ръководител на партията "Йеш Атид".

Лидерът на опозиционната Партия на националното единство Бени Ганц нарече това "черен ден за демокрацията" и се зарече, че продължава борбата.

Преди гласуването няколко депутати от опозиционната партия "Йеш Атид" организираха протест в пленарната зала, като се увиха с израелски знамена. Те бяха изведени от залата. Наблюдатели в галерията за зрители се приближиха до стъклените прегради и блъскаха шумно, докато не бяха отстранени насилствено.

Въпреки че това е само първият от няколкото планирани законопроекта, които съставляват мащабната съдебна реформа на правителството, среднощното гласуване може да се окаже повратно за политическата дискусия относно плана на правителството за промени. Председателят на парламентарната комисия по конституция, право и правосъдие Симха Ротман и други поддръжници на промените бяха анонсирали започването на диалог с опозицията след първото четене, но лидерите ѝ опонираха, че гласуването може да се окаже смъртоносно за потенциални преговори.

Публично известните промени в съдебната система не са всички планирани от управляващата коалиция. Министър Левин ги представи миналия месец като първата фаза на съдебна реформа. Коалицията все още не е подсказала какво още планира.

„Подготовката на законодателството за първо четене беше като да сложиш зареден пистолет на масата. Приемането му на първо четене е все едно да опреш пистолета в главата си“, коментира опозиционната депутатка от „Израел Бейтену“ и член на Комисията по конституция, право и правосъдие Юлия Малиновски пред The Times of Israel извън дебата в пленарна зала в понеделник вечерта.

По-късно лидерът на нейната партия Авигдор Либерман заяви пред пленарната зала, че не вярва правителството на Нетаняху да започне добронамерен диалог за реформите.

„Израел Бейтену“ бойкотира гласуването на законопроекта в Кнесета, като Либерман заяви, че не иска да придаде легитимност на предложенията, като ги гласува.

Критиците в израелското общество на промените предупреждават, че те ще унищожат демократичната система на Израел. Критики идват и отвън, включително от основния съюзник на Израел САЩ.

След спорното гласуване израелската валута - шекелът, изгуби 1 процент от стойността си спрямо долара, посочва Ройтерс.

Реакция от ООН

В отговор на предложената реформа на съдебната система на Израел върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова днес страната да спре плановете си за преразглеждане на правната и съдебната система поради опасения от потенциални нарушения на човешките права.

По-конкретно той заяви, че ограничаването на Върховния съд на Израел ще възпрепятства способността на израелската съдебна система да защитава върховенството на закона, правата на човека и независимостта на съдебната власт.

"Подобен закон ще подкопае драстично способността на съдебната власт да отстоява индивидуалните права и да поддържа върховенството на закона като ефективен институционален контрол върху изпълнителната и законодателната власт", предупреди той.

Премиерът Нетаняху отговори на изявлението, като нарече Съвета на ООН по правата на човека, който Тюрк ръководи, "пристрастен и неефективен орган". Нетаняху отхвърли опасенията на Тюрк и заяви, че реформите ще "укрепят демокрацията в Израел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews