Какво ще стане, ако Владимир Путин официално обяви война на Украйна

OFFNews 04 май 2022 в 13:33 15920 0

Снимка ТАСС/Архив

В понеделник CNN цитира свои източници, според които руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май - Деня на победата. Какво означава на практика официалното обявяване на война? И как може да се осъществи мобилизацията в Русия?

Отговор на тези въпроси дава Би Би Си, като се позовава на руското законодателство.

Според източниците на CNN Путин може да използва символичното значение на Деня на победата, за да обяви или военни успехи в Украйна, или ескалация на военните действия, или и двете. Според тях най-вероятният сценарий е официално обявяване на война на Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна започна на 24 февруари, но руските власти настояват, че там се провежда "специална военна операция". Думите "война" и "инвазия" на практика са забранени.

Според CNN официалното обявяване на война може да увеличи обществената подкрепа за бойните действия в Украйна, а също така да позволи на руските власти да обявят мобилизация, от която Русия има голяма нужда в момента.

Предположението, че Путин може да обяви мобилизация на 9 май и пълномащабна война "срещу световния нацизъм" беше изказано по-рано от британския министър на отбраната Бен Уолъс.

В същото време според папа Франциск унгарският министър-председател Виктор Орбан му е казал по време на срещата им на 21 април, че руските власти планират да прекратят военните действия на 9 май.

В началото на март Путин заяви, че няма предпоставки Русия да въведе военно или друго специално положение, тъй като то се налага само в случай на външна агресия.

Според федералния закон "За военното положение" за външна агресия могат да бъдат признати редица действия:

- нападение на армия на чужда държава на територията на Руската федерация, военна окупация, анексиране на територия или част от нея;

- използване на оръжия срещу Русия. Например обстрел на територия или бомбардировки;

- блокада на пристанища или брегове;

- нападение на чужда армия срещу руски войски, независимо къде са разположени;

- предоставяне на територията на държава за агресия срещу Русия;

- изпращане от чужда държава на въоръжени групи, нередовни сили или наемници, които биха използвали оръжие срещу Русия.

Положение на война и военно положение

Военно положение може да бъде въведено и след официално обявяване на война от страна на Русия. Самата процедура не е предвидена в руското законодателство. В него се посочват само условията за обявяване на военно положение в страната.

Военното положение всъщност води до обявяване на военно положение, въпреки че от правна гледна точка това са различни неща - терминът "военно положение" се отнася до междудържавните отношения, докато "военното положение" е специален правен режим в рамките на една държава.

Член 18 от закона "За отбраната" гласи, че "военно положение се обявява с федерален закон в случай на въоръжено нападение срещу Руската федерация от друга държава или група държави, както и в случай на необходимост от изпълнение на международни договори на Руската федерация.

Концепцията за обявяване на война се съдържа в международното право. В "Конвенцията за започване на военни действия", приета през 1907 г. в Хага, се посочва, че военните действия "не могат да започват без предварително и недвусмислено предупреждение, което трябва да бъде под формата на мотивирано обявяване на война или на ултиматум с условно обявяване на война", след което държавите преминават в "състояние на война".

Военното положение в Русия се регулира от няколко закона - за военното положение, за отбраната, за мобилизацията, за комуникациите, за военната служба. И се прилага в почти всички области на обществения живот, управлението на държавата, икономиката, бизнеса, пресата, политическото регулиране и пр.

В такава ситуация президентът и изпълнителната власт ще получат извънредни правомощия. Съществуването на политическите партии може да бъде прекратено; митингите и събранията - забранени; може да бъде въведена цензура; движението на хората може да бъде ограничено, включително забрана за напускане на страната или промяна на местоживеенето; може да бъде обявен комендантски час; имуществото може да бъде отнето от жителите по всяко време за целите на отбраната; продажбата на оръжие е забранена и много други. 

Мобилизация

При военно положение може да бъде обявена мобилизация. Тя може да бъде пълна или частична, т.е. наложена върху цялата територия на страната или върху части от нея. Мобилизацията не е свързана с въвеждането на военно положение - тя може да бъде обявена и без него или да не бъде започната, ако то е въведено.

Самият термин не се отнася само за тези, които ще бъдат призовани в армията. Мобилизирането засяга властите, промишлеността и цялата икономика.

Но преди всичко това е свързано с въоръжените сили, които ще бъдат попълнени с военнослужещи от резерва. Резервът се състои от мобилизационен резерв и мобилизационен човешки ресурс.

Първата група са най-подготвените за мобилизация резервисти, които са подписали специален договор с държавата, а втората група са всички останали резервисти, които са служили в армията и са вписани в резерва.

Някои от тези, които биха могли да бъдат призовани в армията по време на мобилизацията, могат да получат гаранция, че ще останат на работните си места, за да работят предприятията и властта.

Обявяването на война и мобилизацията биха могли да решат поне два проблема, с които според много експерти руската армия се сблъсква - недостиг на личен състав във войната и отказ да отиде в зоната на военните действия в Украйна.

Сега настъплението на руската армия в Украйна, както отбелязват наблюдателите, върви с бавни темпове. Според говорител на Пентагона руските войски са постигнали незначителни успехи източно от украинските градове Изюм и Попасна, но напредъкът е бил "бавен и неравномерен".

Освен това Пентагонът отбеляза, че руските сили изглежда се страхуват от риска и се опитват да избегнат жертви сред своите военнослужещи, както във въздушните, така и в наземните бойни действия.

Британските военни отбелязват, че по време на инвазията в Украйна Русия е разположила повече от 120 батальонни тактически групи, което представлява около две трети от общия брой на руските сухопътни сили.

За това, че руската армия изпитва недостиг на хора, косвено свидетелства и фактът, че от началото на март руското министерство на отбраната се опитва да набира работници на договор в гражданските уебсайтове за търсене на работа HeadHunter и SuperJob.

Въвеждането на военно положение и обявяването на обща мобилизация са широко обсъждани в социалните медии теми, като много военни или провоенни експерти и блогъри ги подкрепят. Един от най-изявените поддръжници е Игор Стрелков (истинската му фамилия е Гиркин), известен с активното си участие в боевете в Донбас през 2014 г.

Според поддръжниците на мобилизацията Русия не може да спечели войната с Украйна, ако не си осигури многократно предимство в живата сила.

Мнозина сред блогърите обаче се опасяват, че военното положение, още по-големите от сегашните ограничения на правата и свободите, икономическите мерки и принудителната мобилизация ще доведат до социално недоволство в едно и без това затруднено общество.

Икономика

Военното положение може да има сериозни последици за икономиката на страната.

Отделна клауза във военното законодателство урежда положението на организациите. Например дружествата са задължени да предоставят собствеността си за целите на отбраната. В същото време държавата е задължена да заплати стойността на това имущество.

Същият принцип обаче може да се използва за конфискуване на имущество на граждани на територията, на която е въведено военно положение. Освен това организациите ще бъдат задължени да изпълняват поръчки и задачи за целите на отбраната - съгласно сключените договори.

Гражданите, съдейки по текста на закона, могат да бъдат ангажирани с работа за нуждите на отбраната. Например те ще трябва да участват в ликвидирането на последиците от използването на оръжия, възстановяването на икономически обекти, системи за поддържане на живота и военни обекти, както и да помагат, например при гасенето на пожари.

Член 8 от Закона за военното положение позволява почти всички мерки, които могат да засегнат стопанската дейност по време на военното положение - по-специално могат да бъдат наложени временни ограничения върху "стопанската и финансовата дейност, движението на имущество, свободното движение на стоки, услуги и пари, [...] процедурите и условията на процедурите по несъстоятелност, трудовия режим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !