CNN: Путин може да обяви официално война на Украйна на 9 май

OFFNews 03 май 2022 в 09:11 6050 1

Снимка Архив

Руският президент Владимир Путин може да обяви официално война на Украйна на 9 май - Ден на победата в Русия, което ще позволи пълна мобилизация на резервните сили, докато те се опитват да завладеят Източна и Южна Украйна, смятат американски и западни представители, съобщава CNN. 

Западните официални лица отдавна твърдят, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден, за да обяви или военно постижение в Украйна, голяма ескалация на военните действия - или и двете.

Към днешна дата руските власти настояват, че конфликтът е само „специална военна операция“ с цел „денацификация“.

„Мисля, че той ще се опита да се оттегли от своята „специална операция“, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс пред LBC Radio миналата седмица. „Той подготвя почвата да може да каже „Вижте, това вече е война срещу нацистите и това, от което се нуждая, са повече хора. Имам нужда от повече руско пушечно месо", казва Уолъс. 

Официалното обявяване на война на 9 май би могло да стимулира руските граждани. Освен това, според руското законодателство това ще позволи на Путин да мобилизира сили от резерва и да призове наборни военнослужещи, от които според официалните лица Русия отчаяно се нуждае на фона на нарастващия недостиг на военни. 

Други варианти за 9 май включват анексирането на отцепилите се територии Луганск и Донецк в Източна Украйна, голям натиск за Одеса на юг или деклариране на пълен контрол над южния пристанищен град Мариупол.

САЩ имат „много достоверни“ разузнавателни доклади, че Русия ще се опита да анексира Луганск и Донецк „по някое време в средата на май“, каза в понеделник посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър. Има също индикации, че Русия може да планира да обяви и анексира „народна република“ в югоизточния град Херсон. 

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в понеделник, че има "добро основание да вярваме, че руснаците ще направят всичко възможно, за да използват" 9 май за пропагандни цели. 

„Видяхме как руснаците наистина удвоиха своите пропагандни усилия, като средство за отвличане на вниманието от техните тактически и стратегически провали на бойното поле в Украйна“, каза Прайс на брифинг в Държавния департамент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

1

Kиро Ванкувара

03.05 2022 в 11:29

Омръзна ни от мними предположения продължаващи да всяват страх на уж експерти и прочие.. Съмнявам се, че и сам Вовкин незнае какво ще се промени до тази дата и какво ще измъдри.