Какво означава режимът на талибаните за афганистанските жени

"С падането на всеки град се рушат и човешките права, мечтите, бъдещето...нашият свят се руши"

Йорданка Веселинова 16 август 2021 в 17:26 15310 0

Снимка Getty Images

На фона на нахлуването на талибаните в Кабул и поетапното завземане на ключови градове в Афганистан, предхождано от изтеглянето на войските на САЩ и НАТО и последвалите опити на афганистанците да напуснат страната, проблемът с правата на жените остана някак в периферията на медийното отразяване.

Темата обаче е важна, защото равните права за афганистанските жени е най-голямата промяна, случила се през последните 20 години. С поемането на властта обаче талибаните обещават реформи, които окончателно биха обрекли жените да живеят без право на образование и работа, реформи, които биха се превърнали в причина за смъртта и побоите над редица образовани жени. 

Нещо повече, повечето от тези жени ще бъдат принудени да живеят в  този Афганистан на талибаните, докато мъжете търсят начин да избягат. (Както видяхме от кадрите от летището в Кабул, повечето от хората, отчаяно търсещи начин да се качат на излитащите самолети, са мъже.)

Историята се повтаря

В началото на юли група талибани нахлува в офисите на "Azizi Bank" в Кандахар, офиси, в които работят и девет жени, на които им е наредено да се приберат вкъщи.

Ескортирани до домовете си от талибаните, те научават, че не им е разрешено да се върнат на работните си места. Позициите им пък биха могли да заемат техни роднини мъже - дори и те да нямат необходимите знания и умения. Подобно предложение са получили три жени, потвърдили пред Al Jazeera.

Нур Хатера, 43-годишна жена работила в счетоводния отдел на банката, коментира пред Ройтерс, че сама е научила английски, както и да работи на компютър, а сега трябва да търси позиция, на която да работи само с жени.

Подобни случаи има и в банкови клонове в Херат, където след нахлуването на талибаните три жени са били принудени да напуснат работа, а техни близки роднини от мъжки пол са ги заместили. Освен това жените са били принудени да закрият лицата си, пише Al Jazeera.

След влизането на талибаните в Кабул пък започна боядисване на рекламни пана, изобразяващи жени.

Какво обещават талибаните?

Случаи като този могат да се тълкуват като ранен знак, че правата, които  афганистанските жени спечелиха през последните 20 години, могат да бъдат отменени. 

Талибаните отричат да имат подобни намерения, но техни официални говорители няколко пъти заявиха, че реформите в страната ще започнат едва след като се изтеглят чужденците.

Въпреки това бунтовниците обещават, че момчета и момичета ще имат право на образование. Засега.

Жител на Кабул каза пред "Дойче веле", че въпреки че талибаните са поели контрола над столицата, към момента животът не се е променил, както и че и момчета, и момичета имат право да ходят на училище.

По време на преговорите между талибаните и правителството през последните години, бунтовниците обещаваха равни права за жените, но в съответствие с "ислямската система".

Какво се промени през последните 20 години?

Защо афганистанците бягат, хиляди в отчаян опит да напуснат страната се струпват около самолетите на летището в Кабул, защо се задава нова бежанска вълна?

Отговорът на този въпрос е един - афганистанците "помнят управлението на талибаните", както казва пред "Дойче веле" жител на столицата. А как изглеждаше това управление за афганистанските жени?

Задължителни бурки, без право на работа и образование, със задължителен придружител от мъжки пол за всяко излизане. За нарушителите - унижение, публичен побой от религиозната полиция. С други думи - приемане на най-консервативната интерпретация на Шариата и замяна на светския закон с религиозен.

Жените страдат най-много

В началото на мирните преговори между режима и бунтовниците миналата година и последвалата първа вълна на атаки, първите жертви на талибаните бяха работещите афганистански жени. 

Тогава се съобщава се за редица случаи на убити медици, журналисти, съдии и адвокати, всички от които жени. Причините - незабулено лице, липса на мъж придружител... все норми, характерни за най-крайния Шариат.

На фона на завземането на страната от талибаните образовани афганистански жени излязоха с призив за помощ.

"Жените и децата страдат най-много. Светът трябва да ни разбере и да ни помогне", твърдят те.

В "Туитър" пък се появи публикация, която най-точно описва ситуацията сега .

"С падането на всеки град, се рушат човешките тела, сриват се мечтите, срива се историята и бъдещето, срива на изкуството и културата, руши се животът и красотата, нашият свят се руши", пише Рада Акбар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!