Войници на САЩ стрелят, за да спрат бягащи към летището афганистанци. Спасяват своите

Има и жертви. Очевидец видял кола да откарва пет тела. Не е ясно дали хората са убити, или са били стъпкани

Александра Маркарян 16 август 2021 в 11:21 20653 2

Войници на САЩ стреляха във въздуха, за да спрат бягащите от талибаните афганистанци да стигнат до летището в Кабул и за да може военните самолети да спасят с приоритет съгражданите им, а не местните хора. Около 6000 войници отцепиха периметър около летището призори, подсигурявайки безпрепятственото напускане на страната на американските дипломати и служители.

Тази сутрин доскорошните миротворци - под чийто контрол е летището - стреляха, когато хиляди бягащи от талибаните афганистанци стигнаха до летището в опит също да се спасят.

"Ройтерс" съобщава за пет жертви. Очевидец казва, че е видял телата на петима души, които са били откарани с кола. Друг допълва, че не е ясно дали жертвите са убити от изстрели или са били стъпкани. Властите не коментират.

Би Би Си съобщава за две жертви, по разказ на очевидец.

Опитите на местните жители да напуснат Кабул през летището започват през нощта срещу понеделник. Афганистанският тв канал TOLO излъчва кадри с множество хора на пистата в опит да се качат на самолет.

Вчера Афганистан беше окончателно превзет от талибаните: падна и Кабул, а президентът Ашраф Гани и вицепрезидентът избягаха. Докато талибаните настъпваха, САЩ и други западни държави спасяваха дипломатите си. Евакуираха посолствата си на все още охраняваното от НАТО летище.

Американската стрелба възпламени гнева на афганистанските мъже, достигнали летището, и доведе до още по-голям хаос и объркване.

Впоследствие пред "Ройтерс" официален представител на американските власти обяснява случилото се така:

"Американски войници са били принудени да изстрелят предупредителни изстрели във въздуха на летището в Кабул, за да попречат на тълпите от отчаяни граждани да нахлуят в самолетите". Той е цитиран да казва още: "Тълпата беше извън контрол. Стрелбата беше извършена само за да се овладее хаосът".

Спасих живота на много американци и те ме изоставиха: разказва техен афганистански преводач

В крайна сметка афганистанците успяха да нахлуят на пистата. Видеоклипове показват отчаяните им опити да се качат в останалите приземени самолети, както и да "хванат" излитащ американски самолет.

На едно от видеата се виждат се хора, натъпкани един в друг, на стъпалата към самолети и почти висящи от тях.

"Ал Джазира" публикува и друго видео - как самолет излита и в далечината се вижда как човек пада от него:

"Това вероятно е една от най-тъжните картини, които съм виждала от Афганистан. Отчаяни и изоставени хора. Няма агенции за хуманитарна помощ, няма ООН, няма правителство. Нищо." - коментира ръководителката на бюрото на Би Би Си за Южна Азия Никола Карим, която публикува следното видео:

Виждат се само мъже. Жени и деца няма.

Повече от 60 страни отправиха общ призив към талибаните да позволят на хората да напуснат. Но всички пътнически полети от международното летище "Хамид Карзай" са отменени - казват авиационните власти в страната, цитирани от CNN. Авиокомпаниите също избягват небето над Афганистан.

Франция и Германия обаче обявиха, че започват евакуация на своите граждани. Същото стори и Великобритания.

Франция планира до тази вечер да започне евакуация на гражданите си от Кабул в база в ОАЕ, обяви министърът на отбраната Флоранс Парли. Те са няколко десетки души - дипломати и представители на неправителствени организации. Страната възнамерява да изведе както французите, така и "всички хора, които са под нашата защита". За целта ще бъдат използвани два френски военни самолета, с които ще бъде подсилена военната база в ОАЕ.

Британското правителство е уверено, че може да изведе гражданите си от Афганистан, съобщи министърът на отбраната. Бен Уолъс получил уверение от талибаните, че това ще се случи през летище в Близкия Изток. Правителството възнамерява да качи на самолетите още 1 500 души през следващите 24 до 36 часа. Смята се, че повече от 4000 британски граждани са в Афганистан. Британските власти искат да евакуират и хората от други националности, които работят за тях.

По-късно в тв интервю обаче министърът се разплака, казвайки "някои хора няма да се върнат". "Вижте, някои хора няма да се върнат. Някои хора няма да се върнат и ще трябва да направим най-доброто в трети страни, за да изведем тези хора". Попитан защо приема ситуацията "толкова лично", Уолъс отвръща: "Защото съм войник... защото е тъжно, Западът направи каквото направи".

Предисторията

До днешната катастрофа се стигна след решението на американския президент Джо Байдън да изтегли американските военни от Афганистан до 31 август. Той го обяви на 8 юли с коментара, че едва ли талибаните ще превземат бързо страната. На 15 август обаче Кабул падна.

Във видео талибански лидер обещава мир и спокойствие на страната, казва, че не иска тя да е в международна изолация. Но хората помнят управлението им преди войната, до 2001 г. 

От малкия град Балх дойде съобщение, цитирано от Би Би Си, за убита жена заради "нескромно облекло", въпреки че талибаните твърдят, че няма да принуждават никого да носи бурка, която напълно покрива лицето.

Колко струваше войната в Афганистан?

Основната част от парите дойдоха от САЩ. Между 2010 г. и 2012 г., когато САЩ поддържаше повече от 100 000 войници в страната, разходите за войната бяха близо 100 милиарда долара на година, според правителствени данни. Според изследване на Brown University от 2019 г. за разходите в Афганистан и Пакистан, САЩ са похарчили около 978 милиарда долара. Сумата включва и отпуснатите средства за финансовата 2020 г.

Великобритания и Германия, които имат най-многобройни военни части в Афганистан след САЩ - са похарчили приблизително съответно 30 и 19 милиарда долара по време на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

18.08 2021 в 03:45

Мда. Нощният експрес Сайгон - Кабул.

Америка, която вече не просто не умее да воюва, а която бият. Доларите, които до вчера бяха гарантирани от омериканската армия, и инфлацията, която ще срути целия свят.
Яка ни душа. И дано по-скоро щатите се срутят.

-1580

1

Bace7

16.08 2021 в 18:57

Парад на тъпащината, чалмите идват, другаре!
 
X

Да помогнем на украинските деца!